Politika

"Saskaņas" mītiņš un meli, jeb Kas sagaida Rīgu nākotnē

© Sputnik / Sergey MelkonovМитинг на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова
Митинг на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kam un kāpēc ievajadzējās publicēt samazinātus datus par mītiņa dalībnieku skaitu Rātslaukumā, kāds bija pasākuma galvenais mērķis pēc Rīgas mēra domām un kas ar Rīgu notiks tālāk.

RĪGA, 11. februāris — Sputnik, Vladimirs Dorofejevs. Mītiņš par rīdzinieku tiesībām pašiem izlemt, kas vadīs pilsētu, pārvērtās par akciju Rīgas mēra aizsardzībai. Pūlis skandēja "Ušakovs! Ušakovs!", tādējādi demonstrējot savu viedokli par pilsētas mēra leģitimitāti. Tas atšķīrās no pasākuma pieteiktā mērķa, taču nepārprotami apliecināja, ko vēlas tauta.

Interesantā melu kara matemātika

Kā vienmēr, krasi atšķīrās dati par mītiņa dalībnieku skaitu krievu un latviešu presē.

Piemēram, portāls Delfi vispirms paziņoja, ka ieradušies tikai... mazliet vairāk kā tūkstoš cilvēki. Pusotru stundu vēlāk ciparu nomainīja pret Valsts policijas vērtējumu – trīs tūkstoši cilvēku. Portāla versijā krievu valodā, vēlākā materiāla versijā parādījās cits cipars – astoņi tūkstoši. Šos datus redakcija aizlienēja no partijas "Saskaņa" preses relīzes.

Мэр Риги Нил Ушаков с супругой Иветой Страутиней-Ушаковой во время митинга на Ратушной площади - Sputnik Latvija
"Saskaņa" Rātslaukumā sapulcēja aptuveni 10 tūkstošus cilvēku

Regīna Ločmele-Luņeva, viena no mītiņa organizatorēm, savā lapā Facebook stāstīja par astoņiem tūkstošiem dalībnieku, atsaucoties uz Rīgas pašvaldības policiju.

Ņemot vērā aplēses: laukums, ko ieņēma mītiņa dalībnieki, mazliet pārsniedza 2800 kvadrātmetrus, bet vienā kvadrātmetrā stāvēja 1-3 cilvēki, statiskais aprēķins liecināja par aptuveni sešiem tūkstošiem dalībnieku.

Taču aprēķinot dinamikā, tas ir, skaitot ne tikai cilvēkus, kuri nokļuva laukumā, bet arī tos, kuri līdz tam nenokļuva un atnāca mītiņa laikā, taču līdz beigām nepalika, jāpieskaita vēl vairāki tūkstoši.

Atgādināšu, ka, saskaņā ar Sputnik Latvija datiem, sestdien, 9. februārī Rātslaukumā sapulcējās 8500-10000 cilvēku. Pēc visiem aprēķiniem, domāju, pareizākā ir tieši šī informācija.

Atsevišķi jāpiezīmē, ka daudzi mediji, it īpaši latviešu valodā strādājošie regulāri samazināja arī LKS mītiņu dalībnieku skaitu, ko tā pulcēja krievu skolu aizstāvībai. Šeit es saskatu milzīgu problēmu Latvijas žurnālistikā.

Galvenais uzdevums

Mītiņā Ušakovs atklāja: "Mūsu galvenais uzdevums ir nodrošināt stabilitāti Rīgā, lai rīdzinieki nekļūtu par netīras politikas ķīlniekiem Rīgā. Mēs ļoti vēlamies, lai nebūtu nekādas vajadzības organizēt kaut kādus mītiņus un pašvaldība varētu strādāt tālāk tāpat, kā strādājusi iepriekšējos 10 gadus."

Tautas viedoklis atšķiras no valdības domām

Uzskatu, ka valdība ignorēs mītiņu Ušakova atbalstam, tāpat kā mītiņus krievu skolu aizsardzībai.

Otrdien, 12. februārī notiks kārtējais Rīgas domes balsojums, ko aicināti apmeklēt arī rīdzinieki, lai paustu savu viedokli. Protams, darba dienas vidū cilvēku skaits, kas vēlēsies atbalstīt Ušakovu, būs mazāks. Taču, domājams, tas būs pietiekams.

Митинг на Ратушной площади в поддержку честных выборов и прав рижан самостоятельно выбирать мэра города - Sputnik Latvija
"Par Ušakovu": Rātslaukumā papilnam plakātu mēra atbalstam

Acīmredzams, "Saskaņa" uzskata, ka pašvaldības valdošā koalīcija, tāpat kā iepriekš, būs vienota un atkal paudīs uzticību Nilam Ušakovam un viņa komandai. Rīgas domes opozīcija cer, ka "Gods kalpot Rīgai" vai vismaz daļa frakcijas pievienosies opozīcijai un tomēr gāzīs Ušakovu.

Atklāti sakot, esmu pārliecināts: ja pie varas Rīgā nāks opozīcija, tas būs īsts cirks ar "iluzionistiem", tāds pats kā tagadējā valdībā – ar neizpildītiem priekšvēlēšanu solījumiem un sociālā atbalsta fatālu sarukumu.

Pašiem pilsētniekiem tiek dāvātas izvēles tiesības starp divām "cirka programmām": vai nu atnākt un atbalstīt mēru un saņemt no Ušakova pretiniekiem "klaunu" zīmogu, vai neiet nekur un noskatīties pašvaldības "cirka" programmu no malas. Taču šajā gadījumā solījumi, ko viņiem dod Saeimas koalīcijā pārstāvētās partijas un Rīgas domes opozīcija, pazudīs kā baloži burvju mākslinieka cilindrā. Valdība to jau demonstrē pilnā mērā.

Ziņu lente
0