Politika

Draudi Arktikā: kur Latvija meklē ienaidniekus, ASV, Krievija un Āzija meklē resursus

© Sputnik / Илья Тимин / Pāriet pie mediju bankasАрхипелаг Земля Франца-Иосифа
Архипелаг Земля Франца-Иосифа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pastāstīja, kā Arktika ietekmē Latvijas nacionālās drošības intereses.

RĪGA, 3. janvāris — Sputnik. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs iepazīstināja ar ikgadējo ziņojumu par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības jautājumos 2018. gadā, vēsta Focus.lv.

ASV Jūras spēku zemūdene militāro mācību ICEX-2018 laikā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nīderlande apsūdzējusi Krieviju par provokācijām NATO mācībās Arktikā

Ministra ziņojumā pieminēti Arktikas militarizācijas draudu pastiprināšanās, kas tieši ietekmē arī Latvijas un tās sabiedroto nacionālās drošības intereses.

Ziņojuma sadaļā par mūsdienu pasaules izaicinājumiem norādīts, ka klimata maiņa rada būtiskas izmaiņas Baltijas jūras reģionam tuvajā Arktikā un mūžīgā sasaluma joslā.

Ledus segas straujā un ievērojamā samazināšanās rada priekšnoteikumus arī aktīvai Arktikas dabas resursu izmantošanai. Tā ir vienlaikus gan pozitīva, gan negatīva ziņa, tai skaitā Baltijas jūras reģionam un reģiona valstu interesēm, uzsvērts ziņojumā.

Ledus kūst

Pārskatā atzīmēts, ka Arktikas okeāns kļūst par navigācijai un transporta interesēm piemērotu reģionu, kas nozīmēs jaunas Ziemeļu ūdensceļa transporta artērijas rašanos, kas vienā savienos Ziemeļeiropas, Krievijas, Āzijas un Ziemeļamerikas transporta koridorus.

Атомный ледокол Арктика во главе каравана судов, идущего Северным морским путем. - Sputnik Latvija
Viedoklis
Uz goda vārda un vienas dzenskrūves. ASV atsakās no Arktikas?

Globālā sasilšana, ko apliecina pieaugušais ekstremālo dabas parādību biežums un pasaules zinātnieku secinājumi. Globālā sasilšana ir viens no mūsdienu ģeopolitikas paradigmu un norišu maiņas iemesliem.

Globālās sasilšanas seku starpā ir ūdens resursu samazināšanās ekvatoriālajā joslā, kas novērojama Āfrikas kontinentā, Tuvajos Austrumos, kā arī ASV dienvidrietumos, Latīņamerikā un Āzijā.

Ziņojumā norādīts arī tas, ka mūsdienu pasaules ģeopolitikas saturu nosaka virkne procesu, kas saistīti gan ar cilvēka darbību, gan dabas procesiem.

Tehnoloģijas nosaka visu

Dokumentā norādīts, ka pašreizējā cilvēces attīstības posmā datortehnika un informācijas nozares ir iegājušas nākamajā attīstības posmā, kuru dēvē par Ceturto industriālo revolūciju.

ASV JKS atomzemūdene USS Florida. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV un Krievijas "konfrontācija" Arktikā: fineses ir būtiskākās

"Nanotehnoloģiju, biotehnoloģiju, lielo datu informācijas tehnoloģiju, ķīmijas nozaru vienlaicīgais un savstarpēji papildinošais ātrais progress rada situāciju, kad cilvēks un valstis daudz īsākā laika posmā rada savai darbībai nepieciešamos augsto tehnoloģiju līdzekļus," – teikts dokumentā.

Turklāt ziņojumā norādīts, ka starptautiskā kārtība vairs nav bipolāra vai unipolāra, un veidojas jauna pasaules kārtība ar vairākiem politiskās un ekonomiskās varas centriem, kuru ģeopolitisko interešu īstenošanai līdzšinējā 20. gadsimtā radītā pasaules kārtība ir par šauru. Šo procesu rezultātā mūsdienās radīto augsto tehnoloģiju produkti ir pieejami globāli.

Krievija nepārkāpj robežas Arktikā

Iepriekš NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs informēja, ka NATO reaģēs uz Krievijas militārās klātbūtnes paplašināšanos Arktikā, taču alianses atbilde nebūs simetriska. Komentējot Stoltenberga izteikumus, Krievijas Militārās rūpniecības komisijas ekspertu padomes loceklis, militārais eksperts Viktors Murahovskis piezīmēja, ka NATO nav nekādas saiknes ar Arktiku, tāpēc alianses ģenerālsekretāra paziņojumiem var nepievērst uzmanību.

Eksperts uzsvēra, ka visi Krievijas veiktie pasākumi Arktikā nepārkāpj valsts nacionālās robežas.

Ziņu lente
0