Politika

Elksniņš: jāatlaiž nevis Rīgas, bet gan Daugavpils dome

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daugavpilī jau mēnesi nav mēra, domē notika kratīšanas, bijušais mērs aizturēts saistībā ar apsūdzību korupcijā, tikmēr Vides ministrija cenšas atlaist Rīgas domi.

RĪGA, 19. decembris – Sputnik. Situāciju Daugavpils pilsētas domē var labot tikai pirmstermiņa vēlēšanas, paziņoja bijušais pilsētas mērs, opozīcijas partijas "Saskaņa" domes deputāts Andrejs Elksniņš radio Baltkom ēterā.

Vakar Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja bijušo Daugavpils mēru Rihardu Eigimu, kas tika atlaists no amata sakarā ar apsūdzību korupcijā. Elksniņš sociālajos tīklos pastāstīja šīs krimināllietas detaļas. Pēc viņa informācijas, kratīšanas un aizturēšanas ir "saistītas ar iepirkumiem ēkas renovācijas projektā Parādes ielā 7 (Saskaņas skola) un J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas sporta zāles renovācijas projektā – par uzvarētāju visos iepirkumos kļuva firma SIA "Modus Būve" par kopējo summu apmēram 4 miljonu eiro vērtībā".

"Eigima koalīcijas un "Vienotības" varas partijas deputāti, kuri, starp citu, ir arī esošajā domes sasaukumā, šos šaubīgos iepirkumus apstiprināja. Finansējums šiem darbiem un sadārdzināšana tika piešķirta. Un, kā izrādās, ne jau vienkārši tāpat, kāds par viņiem paprasīja sev atlīdzību," - pastāstīja Elksniņš radio ēterā.

Pēc viņa sacītā, situāciju pilsētā spēj labot tikai pirmstermiņa pašvaldības vēlēšanas, taču nezināma iemesla dēļ reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards neko šajā sakarā nedara.

"Viennozīmīgi, šajā situācijā mēs jau gadu atrodamies pretestībā, cīnoties ar korupciju Daugavpilī. Jau vairāk nekā mēnesi mums nav pašvaldības priekšsēdētāja, jeb faktiski mums nav varas. Protams, labākā izeja Daugavpilij, un tā ir juridiski pamatota, – tā ir atkārtotu pašvaldību vēlēšanu rīkošana. Diemžēl, šajā situācijā, atšķirībā no politiskā spiediena Rīgā, Reģionālās attīstības ministrija absolūti nesteidzas. Te ir nepareizie deputāti, nepareizās bites, nepareizais medus," - pateica Elksniņš.

Рихардс Эйгимс - Sputnik Latvija
Tika aizturēts bijušais Daugavpils mērs Rihards Eigims

Šonedēļ Gerhards iesniedza valdībā likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu korupcijas skandāla dēļ pašvaldību uzņēmumā "Rīgas Satiksme", kurā kapitāldaļas turētāja pārstāvis ir pilsētas mērs.

Pēc Gerharda sacītā, ir nepieņemami, ka Rīgas dome neuzņemas atbildību brīdī, kad tiesībsargājošās iestādes veic procesuālas darbības pašvaldību uzņēmumā un runa ir, iespējams, par mākslīgu iepirkumu sadārdzināšanu par 5-7%. Turklāt tas nav pirmais publiskais skandāls, kurš saistīts ar iespējamo korupciju "Rīgas Satiksmē".

Tiesa, premjerministrs Māris Kučinskis norādīja, ka likumprojekts "balstās uz sociālajiem tīkliem un politiskiem lēmumiem", nevis uz juridiskiem atzinumiem, tādēļ valdība atlikusi šī jautājuma izskatīšanu.

Ziņu lente
0