Politika

KF Padomes spīkere: Igaunija un Latvija rada aparteīdu un segregāciju Eiropas centrā

© Sputnik / Михаил КлиментьевKrievijas Federācijas Padomes spīkere Valentīna Matvijenko
Krievijas Federācijas Padomes spīkere Valentīna Matvijenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Federācijas Padomes spīkere Valentīna Matvijenko nepūlējās izraudzīties taktiskas frāzes, lai raksturotu Eiropas Savienības valstu īstenotās iekšpolitikas un ārpolitikas rusofobo būtību.

RĪGA, 30. oktobris — Sputnik. Latvijas un Igaunijas valdības faktiski izveidojušas segregācijas un aparteīda zonas Eiropas centrā, ierobežojot krievvalodīgo iedzīvotāju politiskās un civilās tiesības, paziņoja Krievijas Federācijas Padomes spīkere Valentīna Matvijenko, vēsta Sputnik Igaunija.

"Eiropas centrā faktiski izveidotas etniskās segregācijas un aparteīda zonas. Es runāju par "nepilsoņa" pazemojošā statusa piešķiršanu aptuveni 300 tūkstošiem krievvalodīgo Latvijā un Igaunijā," – politiķes teikto citēja RIA Novosti.

Valentīna Matvijenko piedalījās II Maskavas antisemītisma, ksenofobija un rasisma apkarošanas konferencē un savā uzrunā atgādināja, ka Igaunijas un Latvijas nepilsoņi ne tikai atbīdīti malā no politikas, - ierobežotas arī citas viņu tiesības.

Krievijas Federācijas Padomes spīkere atzīmēja arī rusofobijas pieaugumu, ko, pēc viņas domām, izmanto "noteikti spēki Rietumos, dažās citās valstīs" kā instrumentu pret Krieviju.

"Mēs visi zinām, varam nosaukt valstis, kurās norit atklāta naidīguma, pat naida propaganda pret citu tautu pārstāvjiem, notiek nacistisko noziedznieku un viņu līdzskrējēju glorifikācija. Kur tiek ierobežotas tiesības iegūt izglītību, saņemt informāciju dzimtajā valodā, apgrūtināta piekļuve nacionālās kultūras dārgumu krātuvēm," – uzsvēra Matvijenko.

Latvijas karogs - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Vai nu zābakus laizīt, vai pa purnu..." Baltijas rusofobu tukšās cerības

Iepriekš vēstīts, ka Krievijas valdība vairākkārt piesaistījusi Eiropas un starptautisko organizāciju uzmanību mērogam, kādā Baltijas valstīs tiek pārkāptas cilvēktiesības tautības un valodas aspektā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins savā ikgadējā sarunā ar valsts pilsoņiem "Tiešā līnija 2018" citu problēmu starpā skāra arī Baltijas valstu krievvalodīgo iedzīvotāju stāvokli. "Pastāvīgi pievēršam šo valstu valdību uzmanību. Turpinām dialogu ar partneriem ES un ceram, ka viņiem kļūs kauns par cilvēktiesību pārkāpumiem. Mēs uzstājīgi turpināsim darbu šajā jautājumā. Taču tā, lai nekaitētu šajās valstīs dzīvojošajiem tautiešiem," – paziņoja Putins.

Tāpat Krievijas prezidents pauda arī savu viedokli par Igaunijas un Latvijas valdību izveidoto nepilsonības institūtu. Viņš atgādināja, ka pašu jēdzienu "nepilsoņi" izdomājušas Baltijas valstis, lai ierobežotu tajās dzīvojošo cilvēku likumīgās tiesības.

Ziņu lente
0