Politika

Slavēja "Saskaņu" un KPV LV: avīzei "Dienas Bizness" draud ar lielu sodu

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas Saeimas vēlēšanas.
Latvijas Saeimas vēlēšanas.  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Korupcijas apkarotāji saskatījuši Dienas Bizness speciālizdevumos priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumu; izdevniecība nepiekrīt – tā bijusi daļa no abonēšanas kampaņas.

RĪGA, 25. oktobris – Sputnik. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir pārliecināts, ka avīze "Dienas Bizness" izplatījusi iedzīvotāju vidū bezmaksas speciālizdevumus, kuros tika atbalstītas konkrētas partijas, savukārt par pārējām tik izplatīta antireklāma, raksta Skaties.lv.

Tagad izdevniecībai draud liels sods par aģitācijai atļautā izdevuma limita pārsniegšanu.

"Jā, birojs uzskatīja, ka šo speciālizlaidumu abi numuri satur politisko aģitāciju par un arī pret," - paziņoja KNAB vadītājs Jēkabs Straume.

Pārbaude vēl turpinās: jānosaka soda summa. Ja noskaidrosies, ka speciālizlaiduma izdošana bija "Dienas Bizness" iniciatīva, sods tiks piemērots izdevniecībai. Ja noskaidrosies, ka finansējums ir tiešā veidā saistīts ar kaut kādu politisko organizāciju vai konkrētiem politiķiem, turpmākās sekas draud kādai no partijām.

Логотип KNAB - Sputnik Latvija
Aizdomīgi 600 tūkstošu aizdevumi: KNAB pārbauda Dzintaru un Parādnieku

Trešajām personām atļauts tērēt priekšvēlēšanu aģitācijai ne vairāk par 6450 eiro. Katra no diviem "Dienas Bizness" speciālizdevumu tirāža ir 800 tūkstoši, kopā tie ir 1,6 miljoni eksemplāri. KNAB vadītājs nenosauca konkrētu summu, taču atzīst, ka izdevumam tika iztērēts krietni vairāk līdzekļu, nekā likumā atļautā summa.

"Noteikti daudz, daudz vairāk," - saka Straume, piebilstot, ka visu iztērēto summu izdevniecībai, iespējams, nāksies iemaksāt budžetā.

Politoloģe Iveta Kažoka uzskata, ka priekšvēlēšanu aģitācijas pazīmes "Dienas Bizness" speciālizlaidumos ir acīmredzamas.

"Pēc satura jau ir skaidri redzams, ka šeit nav nekā cita kā tikai dažu partiju slavināšana, un citu partiju kritizēšana. Slavinātas tiek "Saskaņa" un "KPV LV"," - pastāstīja Kažoka.

Pēc viņas sacītā, saturā, visās 24 lappusēs, nav nekā cita, kā vien centieni ietekmēt vēlētāju izvēli.

Ušakovs - Sputnik Latvija
KNAB pārbaudīs Re:Baltica publikāciju par Ušakovu

Tam kategoriski nepiekrīt "Dienas Bizness" valdes loceklis Jānis Maršāns. Viņš uzsver, ka speciālizlaiduma izdošana bija daļa no abonēšanas kampaņas, savukārt vēlēšanu tuvošanās ir vienkārša sakritība. Tika izvēlēti politiķus atbalstošie raksti, jo tieši tos avīzes portālā visvairāk lasījuši.

"Skaidrs, ka gribējām tur mazliet provokatīvākus tos rakstus ielikt," - paskaidroja Maršāns.

"Dienas Bizness" neatklāja, cik izmaksāja izdevums un materiālu izplatīšana, taču atzīmēja, ka runa ir drīzāk par desmitiem, nevis par simtiem tūkstošiem eiro. Ja KNAB pieprasīs izmaksāt šo summu, avīze varēs to sev atļauties. Taču, ja birojs uzliks sodu, tad Dienas Bizness no sākuma to apstrīdēs tiesā, uzsvēra izdevniecība.

Ziņu lente
0