Politika

Jurkāns: Latvija spiegs, ja KF ieviesīs sankcijas tranzīta nozarē

© Sputnik / Sergey MelkonovJānis Jurkāns
Jānis Jurkāns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jānis Jurkāns apmeklējis forumu "Valdajs" Sočos un pastāstījis, kāda ir attieksme Latvijā pret viņa braucieniem uz Krieviju, kas vairo bailes Krievijas priekšā un kāpēc ir jāatceļ sankcijas.

RĪGA, 18. oktobris — Sputnik. Latvijai jāveido labas kaimiņattiecības ar Krieviju un jāpārtrauc sankciju atbalsts. Eiropas Savienība lēnām, taču stabili tuvojas sabrukumam, un Latvija var palikt tukšā, kad tas notiks: valstij vairs nav ne valūtas, ne aizsardzības, ne savas ārpolitikas, pauda Latvijas bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns intervijā izdevumam "Poļitika segodņa".

Politiķis apmeklēja diskusiju kluba "Valdajs" ikgadējo sēdi Sočos. Šogad pasākuma dalībnieki īpašu uzmanību pievērsa notikumiem Krievijā. Diskusiju gaitā 130 eksperti no 33 valstīm apsprieda Krievijas politikās un sociāli ekonomiskās perspektīvas, valsts sabiedrisko un kultūras attīstību, tās vietu pasaulē.

NATO "smilšu kaste"

Jurkāns pastāstīja, ka pirms brauciena uz Krieviju daudzi vaicājuši: "Tu patiešām brauksi? Tu nebaidies?"

"Primitīvi, taču primitīvisms sit augstu," – atzīmēja Jurkāns.

Viņš norādīja, ka pēc braucieniem uz Krieviju, Latvijā viņu gandrīz nekur neuzaicina. "Tautas ienaidniekos" viņš ierakstīts jau 2002. gadā pēc tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, lai arī "valstu prezidenti stāvēja rindā, lai tiktos ar Putinu".

"Tā ir poza. NATO ģenerāļi karo vakardienas karus. (..) Kad onkulis Sems saka, ka tev jāpērk viņu vecie tanki, tu klausi. Mēs baidāmies no Krievijas okupācijas. Pat nesaprotam, ka mēs esam NATO valsts. Lai Krievija ietu karot ar NATO valsti? Kāpēc? Kāds no tā labums. Kaut kādiem onkuļiem ir labi spēlēt karu, tāda smilšu kaste," – atzīmēja Latvijas bijušais ārlietu ministrs.

Jurkāns piebilda, ka Latvijas iedzīvotāji tic visiem "briesmu stāstiem".

"Vidējs vēlētājs lasa presi, internetu. Tur par Krieviju pastāvīgi raksta kā par tautas ienaidnieku. Raksta, ka vajagot bruņoties. Mūsu sabiedrotie NATO, ASV ataino Krieviju kā ļaundari. Piemin Gruziju, Ukrainu, bet neiedziļinās jautājumā: kas sācis karu, kādi bija apstākļi Krimā? Tāpēc cilvēki dzīvo bailēs," - viņš teica.

Kur paliks Latvija, ja ES sabruks

Jānis Jurkāns jau vairākkārt paudis viedokli par Eiropas Savienības nākotni: tā sabruks, un Latvija, kas 2004. gadā, iestājoties ES, zaudēja jebkādu pastāvību, vairs nevar palikt viena, tai vajadzīgs "plecs".

NATO bataljona karavīra uzšuve  - Sputnik Latvija
ASV karavīri pārliecināti – drīz sāksies karš ar Krieviju un Ķīnu

"Mēs nevaram būt vieni. Mēs esam tik daudz atdevuši, ja jābūt kopā ar kādu. Vai esam vajadzīgi Vācijai? Vai pēc ES sabrukuma būs reģionalizācija, vai apvienosies Skandināvijas valstis? Nezinu. Taču ar tādu politiku mēs somiem noteikti neesam vajadzīgi," – ir pārliecināts Jurkāns.

Pēc viņa domām, Latvijai jāveido labas attiecības ar austrumu kaimiņu, un tas iespējams, ja pie varas nāks cilvēki, kuri saprot, ka valsts ir svarīgāka par visu, un būs gatavi stāties pretī sankcijām.

"Ar ko mēs būsim (ja ES sabruks – red.)? Sankcijas. Ar abām rokām esam par sankcijām. Bet savas šprotes pārdot nevaram. Ja Krievija ieviesīs sankcijas tranzīta nozarē, mēs spiegsim. Kam Eiropā vajadzīgi mūsu konservi? Nevienam," – paskaidroja Jurkāns.

Krima

Politiķis intervijā atbalstīja Krimas pievienošanos Krievijai un pauda vēlmi apciemot pussalu.

"Biju padomju laikā. Atceros Jaltu 1988. gadā. Esmu pensionārs, braukāju maz, taču vēlme ir. Būtu interesanti paskatīties, kā viss manījies. Uzskatu par pareizu to, ka Krima pievienojās Krievijai," – apliecināja Latvijas bijušais ārlietu ministrs.

Ziņu lente
0