Politika

KPV LV atteikusies doties uz koalīcijas veidošanas pārrunām ar JKP

© Sputnik / Sergey MelkonovPolitiskā partija KPV LV
Politiskā partija KPV LV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
KPV LV paziņojusi, ka neatnāks uz atkārtotu koalīcijas veidošanas tikšanos ar JKP, jo partijas pārstāvji vēl nav tikušies ar citiem politiskajiem spēkiem.

RĪGA, 16. oktobris – Sputnik. Jaunā konservatīvā partija zaudē iniciatīvu jaunās koalīcijas veidošanas pārrunās, Artusa Kaimiņa KPV LV partija atteikusies veikt otrās kārtas pārrunas ar JKP, raksta Neatkarīgā Rīta Avīze.

Pagājušajā nedēļā Jāņa Bordāna partija JKP atklāja, kādu koalīcijas variantu tā piedāvā – ar jau sadalītiem ministriju portfeļiem partiju vidū. Saskaņā ar JKP piedāvājumu, koalīcijā, izņemot to, varētu iekļūt KPV LV, "Attīstībai/Par!", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"- "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un "Jaunā Vienotība". JKP vēlas nākamajā valdībā iegūt premjerministra, vides un reģionālās attīstības ministra, kā arī iekšlietu ministra amatu.

Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš - Sputnik Latvija
KPV LV vienojusies par tikšanos ar "Saskaņu" un jau taisnojas

Šonedēļ jāturpinās pārrunām. Uz JKP uzaicinājumu uzsākt diskusiju otro kārtu atsaucās apvienība "Attīstībai/Par!", "Jaunā Vienotība" un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK. Taču Kaimiņa KPV LV partija paziņoja, ka uz tikšanos nenāks, jo partijas pārstāvji vēl nav tikušies ar citiem politiskajiem spēkiem, kuri ievēlēti Saeimā. Pirmdien, 15. oktobrī, KPV LV bija ieplānotas pārrunas ar Zaļo un zemnieku savienību.

Pēc politologa Filipa Rajevska domām, Jaunā konservatīvā partija palaidusi garām iespēju izveidot koalīciju, jo pārāk ātri prezentēja savu amatu sadalīšanas variantu. Rajevskis uzskata, ka bija jāietur noteikta pauze.

"Tai brīdī, kad viņi paziņoja valdības sastāvu, šķita, ka neviens no partneriem nejūtas apmierināts. Viņiem to piedāvājumu vajadzēja apspriest, nevis nolikt potenciālos partnerus fakta priekšā," - uzskata politologs.

Pēc Rajevska domām, tagad, kad Jaunā konservatīvā partija atklājusi savas kārtis, kāds cits varētu piedāvāt, iespējams, labāku valdības modeli.

Atgādināsim, apvienībai "Attīstībai/Par!" JKP piedāvā trīs portfeļus: finanšu, labklājības un veselības ministra amatu, kā arī Saeimas spīkera krēslu, kurā, saskaņā ar neoficiālu informāciju, vēlētos redzēt Arti Pabriku. Trīs ministrijas JKP savā aizbildniecībā piedāvā paņemt Nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"- "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK). Tās ir Kultūras, Izglītības un zinātnes un Zemkopības ministrija. Partijai KPV LV Jaunā konservatīvā partija plāno piešķirt ekonomikas un satiksmes ministra amatu, "Jaunajai Vienotībai" – tieslietu un aizsardzības ministra amatu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) - Sputnik Latvija
Lieta pret KPV LV: Kaimiņu var nepielaist dalībai Saeimas sēdēs

Latvijas Saeimas vēlēšanas notika 6. oktobrī. Saskaņā ar CVK datiem, pirmo vietu 13. Saeimas vēlēšanās ieņem partija "Saskaņa" ar 19,8% vēlētāju balsu, otrā vieta ir KPV LV partijai (14,25%), trešā — Jaunajai konservatīvajai partijai (13,59%). Ceturtajā pozīcijā "Attīstībai/Par!" (12,04%), tālāk seko nacionālais bloks "Visu Latvijai" (11,01%), Zaļo un zemnieku savienība (9,91%) un partija "Jaunā Vienotība" (6,69%). Pārējās partijas nepārvarēja 5% barjeru. Tādējādi, pēc vēlēšanu rezultātiem, "Saskaņa" saņem 23 deputātu vietas Saeimā, KPV LV un JKP — 16, "Attīstībai/Par!" un VL-TB/LNNK — 13, ZZS — 11, "Jaunā Vienotība" — 8. 

Ziņu lente
0