Politika

Mitrofanovs paskaidroja, kādēļ neaizliedza aģitāciju krievu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovДепутат Европарламента Мирослав Митрофанов на съезде партии "Русский союз Латвии"
Депутат Европарламента Мирослав Митрофанов на съезде партии Русский союз Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Eiroparlamenta deputāta sacītā, atteikšanās no aģitācijas aizlieguma krievu valodā liecina par to, ka Saeimas Parlamenta komisija nevēlas apkaunot Latviju starptautiskās sabiedrības acīs.

RĪGA, 5. jūlijs – Sputnik. Eiroparlamenta deputāts, Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs sarunā ar Baltnews.lv paskaidroja, kādēļ Latvijas Saeimas Parlamenta komisija atteicās aizliegt priekšvēlēšanu aģitāciju krievu valodā.

Likumu, kas aizliedz priekšvēlēšanu aģitāciju krievu valodā, noraidīja Latvijas Saeimas Parlamenta komisija. Partija "Visu Latvijai!" ierosināja papildināt arī Administratīvo pārkāpumu kodeksu ar sodu par valsts valodas neizmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijā 100-700 eiro apmērā fiziskām personām un 500-5000 eiro apmērā juridiskām personām.

Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks - Sputnik Latvija
Iesalnieks dēvē par kalpiem deputātus, kuri nav aizlieguši aģitāciju krievu valodā

Nacionālais bloks piedāvā aizliegt aģitāciju citās valodās ne tikai pirms Saeimas vēlēšanām, bet arī pirms pašvaldību vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kā arī pirms referendumiem un kampaņām likumu ierosināšanai.

Partijas pārstāvji pauda pārliecību, ka piedāvātie grozījumi palielināšot nepieciešamību vēlētājiem apgūt latviešu valodu. Turklāt, pēc Nacionālās apvienības domām, jaunās normas veicinātu mazākumtautību iekļaušanos latviešu valodas telpā, tādējādi nodrošinot sabiedrības saliedētību.

Miroslavs Mitrofanovs atzīmēja, ka atteikšanās no krievvalodīgas priekšvēlēšanu aģitācijas aizliegšanas nav saistīta ar izdevīguma meklējumiem krievu vēlētājiem. Tieši pretēji, turpina deputāts, varas iestādes ignorē šo elektorāta daļu.

"Atteikšanās saistīta ar to, ka tas tiks zaudēts starptautiskajā cilvēktiesību tiesā Strasbūrā, aizlieguma apstiprināšana varētu izraisīt pasaules mēroga skandālu," — pateica eirodeputāts. Vārda brīvības tiesības iekļauj aģitācijas formu izvēli, un, kā uzskata Mitrofanovs, aizliegt aģitāciju krievu valodā nozīmē pārkāpt Eiropas Cilvēktiesību un pamata brīvību aizsardzības konvenciju.

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Saeima atteikusies aizliegt priekšvēlēšanu aģitāciju krievu valodā

Vienīgais "bet" ir tāds, ka galīgais balsojums Saeimā vēl nav bijis, uzskata Mitrofanovs. Pēc deputāta sacītā, viņu nepārsteigs, ja šis jautājums tiks izlemts parlamentā par spīti komisijas viedoklim.

"Priekšvēlēšanu drudzī valdošās partijas var balsot, kā vien vēlas, tostarp arī atbalstīt šo aizliegumu," — uzskata deputāts.

Tādejādi, secina Mitrofanovs, attiekšanās no krievu aģitācijas aizlieguma liecina par to, ka Saeimas Parlamenta komisija nevēlas apkaunot Latvijas valsti starptautiskās sabiedrības acīs.

Latvijas Saeimas vēlēšanas notiks 6. oktobrī. Priekšvēlēšanu aģitācijas periods, kurš ilgs 120 dienas, sākās 9. jūnijā.

Ziņu lente
0