Politika

Rokas nost no krievu skolām: LKS sarīkoja mītiņu pie Eiroparlamenta ēkas

© Facebook / Русский союз ЛатвииПикет против латвийской реформы образования в Страсбурге, 4 июля 2018
Пикет против латвийской реформы образования в Страсбурге, 4 июля 2018 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas skolēni un Latvijas Krievu savienības pieaugušie aktīvisti sarīkoja kārtējo krievvalodīgās izglītības aizstāvības akciju – šoreiz pretī Eiroparlamenta ēkai Strasbūrā.

RĪGA, 5. jūlijs – Sputnik. Notikusi kārtējā protesta akcija pret pilnu vidējās izglītības pāreju Latvijā uz mācībām latviešu valodā – šoreiz pie Eiroparlamenta ēkas Strasbūrā. Detalizētu atskaiti par pasākumu publicēja rīkotāji – Latvijas Krievu savienība – savā Facebook lapā.

Tāfele - Sputnik Latvija
Helsingin Sanomat: absolventi Latvijā atvadās no krievu skolas

Latvijas skolēnu un Latvijas Krievu savienības pieaugušo aktīvistu grupa ieradās Strasbūrā pēc šīs partijas Eiroparlamenta deputātā Miroslava Mitrofanova uzaicinājuma.

Piketa mērķis – kārtējo reizi pievērst Eiropas likumdevēju uzmanību nacionālo mazākumtautību tiesību pārkāpšanai mācīties dzimtajā valodā Latvijā. Protestētāji turēja plakātus "Asimilācijai – nē!", "Apturiet lingvistisko genocīdu Latvijā", "Par krievu skolā, par dzimto valodu, par mūsu bērniem!", "Mūsu bērni nav Latvijas valdības īpašums" krievu, angļu un franču valodās.

Uzstājoties sanākušo priekšā, Miroslavs Mitrofanovs atzīmēja, ka piketi pie Eiroparlamenta ēkas ir ierasta prakse – tādējādi eiropieši cenšas aizstāvēt savas tiesības. Turklāt dažkārt protestētāji izrādās daudz agresīvāki, nekā mierīgie krievvalodīgās izglītības aizstāvji Latvijā. Mitrofanovs atgādināja, ka nacionālo mazākumtautību tiesību cieņa un aizsardzība ir viens no Eiropas Savienības pamatprincipiem.

"Mēs pieprasām, lai Eiropas Savienība atgriežas pie saviem pamatiem! Katram Eiropā jājūtas vienlīdzīgam un pasargātam – pateicoties tam daudzu desmitu gadu garumā izdodas uzturēt mieru uz kontinenta," — uzsvēra eirodeputāts.

Miroslavs Mitrofanovs atzīmēja, ka informācija par negatīvām tendencēm un cilvēktiesību pārkāpumiem Latvijā Eiropā maz izplatīta, tādēļ tieši no Latvijas iedzīvotāju aktivitātes un no šādiem piketiem ir atkarīgs starptautisks atbalsts krievvalodīgajai izglītībai Latvijā.

Kā jau vēlāk pastāstīja eirodeputāts, viņš bijis priecīgs, ka daudzi cilvēki, redzot piketu, nāca klāt un interesējās, kādas problēmas sanākušie vēlējās darīt zināmas Eiropas iestādēm, pauda savu atbalstu un vēlēja uzvarēt.

Nākamā krievu skolu aizstāvju akcija būs Dzejoļu Maršs "Krievu StihiJA", kas notiks 19. jūlijā, plkst. 17:00, Vērmanes dārzā. Masveida akcijā krievvalodīgās izglītības aizstāvēšanai 2. jūnijā sapulcējušies 4500 cilvēku.

Ziņu lente
0