Politika

Rinkēvičs pastāstīja par Putina un Trampa tikšanās gaidāmajiem rezultātiem

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā pateica ārlietu ministrs, Latvijai ir svarīgi, lai šī tikšanās nenestu pārsteigumus saistībā ar starptautisko likumu pamatprincipiem.

RĪGA, 4. jūlijs – Sputnik. Latvijas ĀM nav liela uztraukuma sakarā ar jūlijā gaidāmo ASV un Krievijas prezidentu Donalda Trampa un Vladimira Putina tikšanos, paziņoja Latvijas Televīzijas ēterā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. 

Pēc viņa domām, ir ļoti labi, ka starp Maskavu un Vašingtonu, izskatās, gaidāms "dialogs par daudziem pietiekami sarežģītiem tematiem". Taču Latvijai ir svarīgi, lai šī tikšanās nenestu pārsteigumus saistībā ar starptautisko likumu pamatprincipiem.

Президент РФ Владимир Путин и президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
Welt par Trampa un Putina iespējamo vienošanos: "Eiropas šausmas"

Rinkēvičs pastāstīja, ka, pirms darīt sabiedrībai zināmu informāciju par Trampa un Putina tikšanās iespējamību, ASV brīdināja savus sabiedrotos par to, ko tieši Vašingtona tādā veidā cenšas panākt. Ministram, pēc viņa sacītā, gaidāmā tikšanās neizraisa lielas raizes.

Amerikas kongresmeņu grupa ieradusies Krievijā 30. jūnijā un jau aizvadījusi virkni oficiālo tikšanos Sanktpēterburgā. Otrdien Amerikas delegāciju uzņēma Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, kā arī abas Krievijas parlamenta kameras.

Saskaņā ar izdevuma BuzzFeed informāciju, jūnijā samita laikā G7 Kanādā Tramps paziņojot, ka uzskata Krimu par Krievijas teritoriju, jo tur dzīvo krievvalodīgi iedzīvotāji. Baltajā namā toreiz nenoliedza šo informāciju.

Savukārt Krievijas vadītāja preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, komentējot Trampa izteicienus, uzsvera, ka šis jautājums nav Krievijas prezidenta Vladimira Putina pārrunu dienas kārtībā ar ārvalstu kolēģiem, tostarp, ar Amerikas līderi. Putina un Trampa tikšanās ieplānota 16. jūlijā Helsinkos.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidentes cerības uz Putina un Trampa tikšanās iznākumu nav lielas

Krima un Sevastopole atgriezās Krievijas sastāvā pēc 2014. gada martā veiktā referenduma, kurā vairākums iedzīvotāju atbalstīja atkalapvienošanos ar Krieviju. Referendums Krimā un Sevastopolē tika organizēts pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. Krievijas Ārlietu ministrija jau vairākkārt ir norādījusi, ka Krimas iedzīvotāji saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un ANO Statūtiem nobalsoja par atgriešanos Krievijas sastāvā. Krievija pieņēma šo izvēli un lēmumu — tā ir realitāte, ar kuru jārēķinās.

Ziņu lente
0