Politika

Jurkāns: Latvijai glaimotu valsts pieminēšana "Kremļa ziņojumā"

© Sputnik / Владимир Вяткин / Pāriet pie mediju bankasМосковский Кремль
Московский Кремль - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Kremļa saraksta" publikācijas sekas Latvijai būs minimālas, uzskata Jānis Jurkāns.

RĪGA, 31. janvāris — Sputnik. "Kremļa saraksta" publikācijas sekas Latvijai būs minimālas, taču republikai glaimotu pieminēšana publicētajā sarakstā, paziņojis Latvijas bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns intervijā Baltnews.lv.

Krievija - Sputnik Latvija
Jurkāns: Latvijai Krievija ir kaimiņš, nevis ideoloģisks bubulis

Vakar ASV administrācija publicēja tā saucamo "Kremļa ziņojumu" – Krievijas valdībai tuvu personu sarakstu, uz kurām, iespējams, tiks attiecinātas ASV jaunās sankcijas. Ziņojumā iekļauta virkne Krievijas politiķu, pieminēti uzņēmēji, kuru kapitāls pārsniedz miljardu dolāru, kā arī Krievijas kompānijas, kuru ienākumi pārsniedz 2 miljardus dolāru gadā, un kurās valsts daļa sastāda vismaz 25%. Resors sagatavojis arī ziņojuma slepeno daļu, kurā, iespējams, iekļauti arī tie, kuru amati ir zemāki par publiskajā daļā minētajiem vai kuru kapitāls ir mazāks par miljardu. Saraksta pamatā ir ASV Finanšu ministrijas "uzticības cienīgu avotu" sniegti dati, teikts dokumentā.

"Šis saraksts nav atklājis Ameriku. Turklāt tā pamatā ir sociālajos tīklos pieejama informācija. Var izrādīties, ka tas ir dekoratīvs: vajadzēja sastādīt, un sastādīja," – paziņoja Jurkāns.

Pēc viņa vārdiem, "Kremļa saraksta" publikācijas sekas Latvijai būs minimālas. Grūtības var rasties tikai tiem, kuru bizness saistīts ar kādu no sarakstā iekļautajiem, atzīmēja Jurkāns. Viņš pauda šaubas par to, ka ASV Finanšu ministrijas sarakstā varētu būt Latvijas iedzīvotāji.

"Tas būtu glaimojoši Latvijai, ja sarakstā iekļūtu kāds no tās. Tur taču uzskaitīti cilvēki, kuru kapitāls pārsniedz miljardu. Vai Latvijā ir miljardieri? Nedomāju," – uzsvēra diplomāts.

Ziņojuma publikāciju politiķis nosauca par jaunu nedraudzīgu ASV aktu pret Krieviju un norādīja, ka Krievija to saprot.

"Neskatoties uz to, ka pret sarakstā minētajām personām nav ieviestas nekādas sankcijas, viņu dzīve var kļūt mazliet grūtāka. Iekļūšana šajā ziņojumā cilvēkam nozīmē, ka viņam rūpīgi sekos un pievērsīs uzmanību katram viņa solim," – teica bijušais ministrs.

Krievijas un ASV karogi - Sputnik Latvija
Attiecību saraušana: ASV sastādījušas "Kremļa sarakstu"

Jurkāns uzskata, ka uz "Kremļa ziņojuma" publikāciju Krievija reaģēs mierīgi.

ASV uzsvēra, ka saraksts nenozīmē sankciju ieviešanu pret tajā minētajām personām, taču, iespējams, tās tiks vērstas pret viņiem nākotnē. Pret vairākām sarakstā iekļautām personām sankcijas jau attiecinātas. Ziņojumu sagatavojusi ASV Finanšu ministrija ar Nacionālā izlūkošanas dienesta un Valsts departamenta palīdzību.

Kremlis uzskata šī saraksta publikāciju par atklātu un acīmredzamu mēģinājumu ietekmēt vēlēšanu procesu Krievijā, norādīja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Ziņu lente
0