Politika

Bundestāgs varētu ierobežot kanclera pilnvaru termiņu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmā kanclere – sieviete Vācijas vēsturē Angela Merkele vada valsti jau 12 gadus – trīs pilnvaru termiņus no vietas.

RĪGA, 8. janvāris — Sputnik. Vācijas parlamenta viceprezidents Tomass Opermans (Vācijas Sociāldemokrātiskā partija) ierosinājis ierobežot kanclera pilnvaru laiku, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Viņš uzskata, ka viens un tas pats cilvēks nevar ieņemt augstāko valdības posteni vairāk kā divus pilnvaru termiņus. Pie tam viņš pieļāva, ka būtu iespējams pašu pilnvaru termiņu palielināt no četriem līdz pieciem gadiem.

Vācijas kanclere Angela Merkele. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vēlēšanas Berlīnē: Merkeles partijas noriets

"Es atbalstu kanclera posteņa ieņemšanas laika ierobežošanu ar astoņiem līdz desmit gadiem," – Opermanu citēja avīze Welt.

Pēc politiķa domām, pēc desmit gadiem "diezin vai ir iespējams atrast jaunus impulsus vai reaģēt uz tiem, kā to prasa demokrātija". Viņš novēlēja Angelai Merkelei, kura pašlaik ieņem kanclera posteni "atrast pareizo brīdi, lai aizietu no sava posteņa".

Vācijas kanclere Merkele pilda savus pienākumus jau 12 gadus. Pirmo reizi viņa sēdās kanclera krēslā 2005. gada 22. novembrī un kļuva par pirmo sievieti šajā amatā. Pēc tam Merkele tika atkārtoti ievēlēta 2008. gadā un 2013. gada decembrī.

2017. gada vēlēšanās Merkeles vadītā KDS/KSS alianse nesaņēma pietiekami daudz balsu, lai veidotu vairākuma valdību, turklāt līdz šim nav izdevies izveidot koalīcijas valdību. Pēc neveiksmes kārtējās pārrunās Merkele norādīja, ka Vācijā iespējamas jaunas vēlēšanas.

Ziņu lente
0