Politika

Krievija draud ar izstāšanos no PTO Eiropas Savienības prasību dēļ

© FABRICE COFFRINI / AFPШтаб-квартира Всемирной Торговой Организации в Женеве, Швейцария
Штаб-квартира Всемирной Торговой Организации в Женеве, Швейцария - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija uzskata, ka ES ieviestās sankcijas pret Krieviju neatbilst starptautiskās organizācijas principiem, turklāt ES pirmā pārkāpusi PTO noteikumus.

RĪGA, 8. janvāris — Sputnik. Krievija varētu izstāties no Pasaules Tirdzniecības organizācijas, ja tiks apmierināta ES prasība piedzīt no Krievijas gandrīz 1,4 miljardus eiro gadā cūkgaļas importa ierobežojumu dēļ, paziņoja Krievijas Federācijas Padomes Ekonomikas komitejas priekšsēdētāja vietnieks Sergejs Kalašņikovs, vēsta RIA Novosti. Viņš pauda uzskatu, ka Eiropas Savienības lēmums ieviest sankcijas pret Krieviju neatbilst starptautiskās organizācijas principiem.

"Ja Eiropas Savienības prasība tiks apmierināta, mēs droši vien būsim spiesti ierobežot savu dalību Pasaules Tirdzniecības organizācijā, iespējams, pat pilnībā," – teica politiķis.

Sergejs Kalašņikovs uzsvēra, ka ES pirmā pārkāpusi PTO noteikumus, izmantojot ierobežojošos pasākumus pret Krieviju.

"Prettiesisks aizliegums"

Iepriekš avīze Politico informēja, ka Eiropas Savienība paziņojusi par nodomu pieprasīt no Krievijas 1,39 miljardus eiro gadā par cūkgaļas importa ierobežojumiem. ES prasība jau nodota šķīrējtiesā, kas pieņems lēmumu par prasības pamatotību. Ja lēmums būs pozitīvs, tiesa noteiks iespēju pielietot minēto līdzekli pret Maskavu. Izdevums atzīmēja, ka, saskaņā ar PTO lēmumu, Krievija ieviesusi "nelikumīgu" aizliegumu cūkgaļas importam no Eiropas Savienības, kas nodarījis lielu kaitējumu fermeriem Dānijā, Vācijā un Nīderlandē.

Savukārt Krievijai importa aizliegums devis spēcīgu impulsu gaļas ražošanas attīstībai.

Sivēni aizgaldā - Sputnik Latvija
ES nolēma pieprasīt no Krievijas kompensāciju par cūkgaļas ievešanas aizliegumu

"Sankcijas devušas Krievijai iespēju palielināt gaļas ražošanu, kad tirgū pazuda konkurence ar ārvalstu kompānijām," – teikts rakstā. Savukārt Brisele sāk aktīvi apstrīdēt pret ES ieviesto politiski motivēto produktu sankciju likumību".

Kompensācija, ko ES iecerējusi piedzīt, sastāda kopējo no ES Krievijā 2013. gadā ievestās cūkgaļas vērtību. Turklāt ES iecerējusi ik gadus šo summu palielināt par 15%.

Maskava ieviesa cūkgaļas importa aizliegumu no ES 2014. gada sākumā sakarā ar Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu Lietuvā un Polijā. 2016. gadā Pasaules Tirdzniecības organizācija paziņoja, ka Krievijas tirdzniecības politika neatbilst organizācijas Sanitāro un fitosanitāro pasākumu pielietojuma līgumam, un Maskavas apelācija tika noraidīta.

2017. gada nogalē Krievijas Ekonomiskās attīstības ministrija paziņoja, ka PTO prasība ir izpildīta, un atcelts aizliegums ievest gaļu, izņemot cūkgaļu, kuras importa embargo noteikts 2014. gadā kā atbildes pasākums pret ES ieviestajām sankcijām.

Ziņu lente
0