Politika

ES panākusi sankciju atcelšanu vairākiem ar Krieviju saistītiem enerģētikas projektiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas pastāvīgais pārstāvis ES Vladimirs Čižovs uzsvēra, ka savienībai nebūs viegli panākt vienotu viedokli sankciju jautājumā, ņemot vērā diametrāli pretējās pozīcijas.

RĪGA, 17. augusts – Sputnik. Eiropas Savienības centienu rezultātā ASV atcēlušas sankcijas vairākiem enerģētikas projektiem, kuros iesaistīta Krievija, paziņoja Krievijas pastāvīgais pārstāvis ES Vladimirs Čižovs intervijā radio Sputnik.

Augusta sākumā ASV prezidents parakstīja likumprojektu par jaunām pret Krieviju, Irānu un KTDR vērstām sankcijām. Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels nosauca tās par nelikumīgām, paskaidrojot, ka ar to palīdzību Vašingtona vēlas atbrīvot vietu amerikāņu energoresursu piegādēm. ES vadītājs Žans Klods Junkers norādīja, ka Brisele aizsargās ES ekonomiskās intereses.

"Baltā nama sniegtie komentāri (par jaunajām pret Krieviju vērstajām sankcijām – red.) nesniedza kopainu, vismaz ne eiropiešu acīs. Tas ir, pašā likumā, pēc viņu domām, ir "caurums". Cita starpā Eiropas Savienība to skaidro arī ar savām pūlēm laikā, kad likums tika izskatīts Kongresā," – atzīmēja Čižovs

Diplomāts piekrita, ka salīdzinājumā ar likumprojekta sākotnējo variantu, " izdevies nolīdzināt zināmus stūrus un palabot dažus skaitļus".

Министр иностранных дел ФРГ Зигмар Габриэль - Sputnik Latvija
Politika
Berlīne atgādināja Trampam, ka jaunās sankcijas ir jāapspriež ar Eiropu

"Varu minēt divus piemērus, kuri vislabāk krīt acīs. Vienā no nozīmīgākajiem punktiem, tostarp arī Krievijai – par gāzesvadiem. Sākotnējā variantā bija norādīts, ka prezidenta pienākums ir spert atbilstošos soļus, bet ES pārstāvji apgalvo, ka tieši pateicoties viņu audzinošajam darbam ar amerikāņiem darbības vārds "shall", kas šajā kontekstā apzīmē obligātu darbību, tika nomainīts pret "may", tas ir, "var"," – viņš norādīja.

Pēc Čižova vārdiem, gala variantā no Krievijas pieļaujamās līdzdalības līmenis starptautiskajos enerģētiskajos projektos no 10% tika palielināts līdz 33%. Rezultātā likums neattiecas uz daļu projektu.

"Taču, protams, tas neattiecas uz "Ziemeļu straumi 2" un citām mūsu potenciālajām lielajām iecerēm," – piebilda Čižovs.

Pie tam politiķis uzsvēra, ka Eiropas Savienībai nebūs viegli izstrādāt vienotu viedokli sankciju jautājumā, ņemot vērā diametrāli pretējās pozīcijas.

"No vairākām valstīm skan skarbi paziņojumi, piemēram, no Berlīnes un Parīzes, un tās ir divas vadošās Eiropas Savienības valstis. Abās šis likums pasludināts par starptautiskajām normām neatbilstošu. Taču vienlaikus bija arī Varšavas un Baltijas valstu reakcija, kur visi no prieka aplaudēja," – viņš stāstīja.

Pēc Čižova vārdiem, ES neieviesīs sankcijas pret ASV, neskatoties uz Eiropas biznesam nodarīto kaitējumu.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis atzīmēja, ka diskusijas, domājams, pārvērtīsies par kaulēšanos, lai saņemtu vēl kādus izņēmumus vai vienošanos par noteiktu likumā minēto instrumentu nepielietošanu.

Ziņu lente
0