Politika

Turcija draud ar sprādzienu eiropiešu apziņā

© REUTERS / Srdjan ZivulovicВозведение барьеров на границе в Европе
Возведение барьеров на границе в Европе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas un Turcijas attiecības ir saasinājušās līdz draudiem lauzt agrākās vienošanās – Ankara draud atvērt Eiropas robežu bēgļu tūkstošiem.

RĪGA, 18. marts — Sputnik. Turcijas iekšlietu ministrs Suleimāns Soilu apsolījis "apziņas sprādzienu" eiropiešiem, nosūtot uz ES 15 tūkstošus bēgļu no Sīrijas mēnesī. Eiropas un Turcijas attiecības ir saasinājušās līdz draudiem lauzt agrākās vienošanās – Ankara draud atvērt Eiropas robežu bēgļu tūkstošiem, vēsta Sputnik Igaunija.

2016. gada martā Turcija apņēmās aptuveni par 6 miljardiem eiro savaldīt bēgļu straumi, kas plūst uz Eiropu. Savukārt Eiropa apsolīja līdzekļus bēgļu izmitināšanai un bezvīzu režīmu Turcijas pilsoņiem.

Министр иностранных дел Турции Мевлют Чавушоглу - Sputnik Latvija
Politika
Nīderlandes un Turcijas konflikts: pušu viedokļi

Eiropas plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka diplomātiskais konflikts izcēlies pēc vairāku Eiropas valstu lieguma Turcijas politiķiem organizēt priekšvēlēšanu aģitāciju tautiešu diasporās. Bīstoties no masveida nekārtībām, Vācija un Nīderlande neļāva amatpersonām no Turcijas veikt aģitācijas darbu šajās valstīs dzīvojošo turku vidū ar mērķi aicināt turkus gaidāmajā referendumā atbalstīt Turcijas prezidenta pilnvaru paplašināšanu. Taču Eiropa kritizē Turciju arī daudzu citu iemeslu dēļ, kā arī vaino Ankaru par nodomu ieviest valstī autoritāru prezidenta pārvaldes režīmu.

Turcija ir ļoti neapmierināta ar Eiropu

"Ja vēlaties, varam pavērt ceļu (uz Eiropu – red.) tiem 15 tūkstošiem bēgļu, ko ik mēnesi aizturam pie sevis, un uzspridzināt Eiropas prātus," – atsaucoties uz aģentūru Anadolu, iekšlietu ministra teikto citē portāls Euractiv. Suleimans Soilu pārmet Hāgai un Berlīnei līdzdalību militārā apvērsuma mēģinājumā Turcijā, ar ko valsts saskārās pērnvasar. "Tagad viņi mēģina pabeigt nepabeigto darbu. Kas to dara? Tā ir Nīderlande un Vācija," – uzsvēra iekšlietu ministrs.

Turcijas prezidents Tajips Erdogans. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Erdogans draud atvērt robežas bēgļiem

Viņš pārmeta Eiropai arī nevēlēšanos sekmēt Turcijas iestāšanos ES un palīdzēt tās cīņā pret terorismu.

Iepriekš Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušoglu paziņoja, ka Turcija varētu lauzt līgumu ar Eiropu un vairs neuzņemt atpakaļ bēgļus, kas šķērsojuši Grieķijas robežu.

Agrāko gadu laikā Eiropā nokļuvuši aptuveni divi miljoni migrantu. Bēgļu plūsmu izdevās krasi samazināt, tikai pateicoties atbilstošam līgumam ar Turciju. Brisele pauda cerību, ka Ankara pildīs līgumā minētās saistības.

Ziņu lente
0