Politika

Ukrainas prezidents ierosina pastiprināt sankcijas pret Krieviju

© AP Photo / Mindaugas KulbisПрезидент Украины Петр Порошенко
Президент Украины Петр Порошенко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas līderis Petro Porošenko vēlas pastiprināt sankcijas pēc Krievijas prezidenta rīkojuma par Doņeckas un Luganskas apgabalu atsevišķos rajonos pastāvīgi dzīvojošajiem Ukrainas pilsoņiem un personām bez pilsonības izsniegto dokumentu un transporta līdzekļu reģistrācijas numuru atzīšanu Krievijas Federācijā.

RĪGA, 22. februāris — Sputnik. Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka pašpasludināto Doņeckas un Luganskas Tautas Republiku dokumentu atzīšana Krievijā liecina par atteikšanos no Minskas procesa un aicinājis pastiprināt pret Krieviju vērstās sankcijas.

Sestdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja dekrētu par Doņeckas un Luganskas apgabalu atsevišķos rajonos pastāvīgi dzīvojošajiem Ukrainas pilsoņiem un personām bez pilsonības izsniegto dokumentu un transporta līdzekļu reģistrācijas numuru atzīšanu Krievijā līdz brīdim, kad šajos rajonos tiks panākta situācijas politiska noregulēšana.

"No starptautisko tiesību viedokļa tas jau ir šo nelikumīgo formējumu atzīšanas elements un faktiski – atteikšanās no Minskas procesa, jo šīs darbības nav savienojamas ar Minskas protokolu īstenošanu. Uzskatām, ka tā ir ļoti satraucoša parādība un tā prasa stingru rīcību līdz pat sankciju pastiprināšanai," – Porošenko teikto citē RIA Novosti.

Iepriekš Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs informēja, ka atbilstošā dokumenta tekstā "melns uz balta teikts", ka Krievija ņem vērā "tikai humānus apsvērumus", un dokuments paliks spēkā, līdz tiks izpildīti Minskas protokoli.

DTR pilsoņu pases - Sputnik Latvija
Lavrovs sniedzis papildu informāciju par Donbasa iedzīvotāju dokumentu atzīšanu

Arī Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs atzīmēja, ka dekrēts par LTR un DTR dokumentu atzīšanu parakstīts, ņemot vērā vienīgi humānus apsvērumus.

Jāsoda Kijeva, nevis Maskava

Sankcijas jāvērš pret Kijevu, kas sabotē Minskas protokolus un kuras vainas dēļ iet bojā cilvēki, uzskata Krievijas Federācijas Padomes Starptautisko lietu komitejas vadītājs Konstantīns Kosačovs.

"Krievijas lēmums ir reakcija uz Ukrainas vienpusējo un apzināto Minskas protokolu izpildes sabotēšanu," – atzīmēja politiķis.

Viņš uzsvēra, ka trīs gadus pēc konflikta sākuma un divus gadus pēc tā noregulēšanas pasākumu izstrādāšanas Kijeva nav darījusi neko, kā vien turpinājusi savu provokāciju politiku pie saskares līnijas.

"Sankcijas vispirms un galvenokārt jāvērš pret Kijevu, kuras vainas dēļ joprojām iet bojā un cieš cilvēki. Krievijas lēmums ir vērsts vienīgi uz šo cilvēku dzīves atvieglošanu tiesiskā haosa apstākļos Ukrainas dienvidaustrumos, kas izveidots tikpat apzināti kā militārās provokācijas, ko stimulē Ukraina," — uzsvēra Konstantīns Kosačovs.

Ziņu lente
0