Politika

Tanku tetris: Latvijā ierodas ASV armijas smagās bruņutehnikas rota

© AFP / PATRIK STOLLARZРазгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии
Разгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kanādas vadītā daudznacionālā NATO bataljona dislokācija Latvijai izmaksās vismaz 7 miljonus eiro.

RĪGA, 9. janvāris — Sputnik. Februārī Latvijā ieradīsies ASV armijas smagās bruņutehnikas rota, pastāstīja nākamais Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes".

Smagās bruņutehnikas rota – vairāki desmiti tanku – ieradīsies saskaņā ar operācijas Atlantic Resolve ietvaros īstenoto rotāciju.

Iepriekš vēstīts, ka Bremerhafenas ostā Vācijā ieradušies papildu kuģi ar amerikāņu bruņutehniku. No šejienes tā pa dzelzceļu tiks transportēta uz Austrumeiropu operācijas "Atlantic Resolve" atbalstam.

© AFP / PATRIK STOLLARZAmerikāņu kara tehnikas izkraušana Bremerhafenas ostā Vācijā
Разгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии - Sputnik Latvija
Amerikāņu kara tehnikas izkraušana Bremerhafenas ostā Vācijā

12. janvārī tanki ieradīsies Polijā, pēc tam, iespējams, daļa no tiem tiks nosūtīta uz manevriem Latvijā un citās Baltijas valstīs.

Norddeutsche Rundfunk informē, ka bruņojuma pārvadāšanai būs nepieciešami 900 vagoni. Ja tos visus saāķēt kopā, iznāks 15 kilometrus garš vilciens. Tā ir lielākā amerikāņu tanku brigādes pārvietošana uz Eiropu kopš aukstā kara laikiem.

ASV NATO karavīri. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nokomplektēta Latvijas kaujas grupa

Kopumā Austrumeiropā nonāks 87 tanki M1 Abrams, 144 kājnieku kaujas mašīnas M2 Bradley, 18 pašgājējas haubuces М109 Paladin un cita militārā tehnika.

Vācijā ieradīsies 3500 amerikāņu karavīri no 4. kājnieku divīzijas, kas dislocēta Kārsona forta armijas bāzē Kolorado štatā.

Visas armijas daļas komandēs ASV, ziņo aģentūra Reuters. To darbības uzturēšanās valstīs tiks koordinētas ar nacionālajām valdībām, taču nodošanai NATO ziņā būs nepieciešams Vašingtonas lēmums.

Sākotnēji tika plānots, ka amerikāņu karavīri Eiropā ieradīsies janvāra beigās, taču ASV aizejošais prezidents Baraks Obama paātrināja šo procesu.

NATO samitā, kas norisinājās šī gada jūlijā Varšavā alianses dalībvalstis vienojās paplašināt militāro kontingentu Austrumeiropā – 2017. gadā Baltijas valstīs un Polijā tiks dislocēti četri daudznacionālie bataljoni.

Iepriekš Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu informēja, ka NATO bloks ar ASV priekšgalā palielina uzbrukuma potenciālu pie Krievijas Federācijas un Baltkrievijas rietumu robežām, piespiežot Maskavu spert atbildes soļus aizsardzībai.

"ASV un citas NATO dalībvalstis aktīvi paplašina savu uzbrukuma potenciālu pie Krievijas rietumu robežām, atklājot jaunas bāzes un attīstot militāro infrastruktūru. Netiek pārtraukti mēģinājumi uzspiest savu gribu citām valstīm ar ekonomiskā un politiskā diktāta, kā arī militārā spēka palīdzību. Norit atklāts informācijas karš," – Šoigu teikto publicēja aģentūra RIA Novosti.

Atgādināsim, ka pērnā gada decembrī Latvijā notika "spiegu skandāls", kurā izrādījās iesaistīts ilgadējs Latvijas dzelzceļa darbinieks Aleksandrs Krasnopjorovs. Specdienesti viņu arestējuši par to, ka viņš nofotografējis militāro tehniku, kas pārvadāta vilcienā, un nosūtījis fotogrāfiju draugam uz Krieviju.

Ziņu lente
0