Politika

Čehijas prezidents vēlas organizēt referendumu par valsts dalību ES un NATO

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasČehijas prezidents Milošs Zemans. Foto no arhīva
Čehijas prezidents Milošs Zemans. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Čehijas prezidents Milošs Zemans aicina organizēt referendumu par republikas dalību Eiropas Savienībā un NATO.

RĪGA, 2. jūlijs — Sputnik. Čehijas valsts vadītājs paziņoja, ka pats balsotu par dalību gan ES, gan NATO, ziņo Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

"Es nepiekrītu tiem, kas atbalsta izstāšanos no Eiropas Savienības. Taču es darīšu visu, lai organizētu referendumu, kurā cilvēki varētu izteikt savu viedokli. Tas pats attiecas arī uz izstāšanos no NATO," — pavēstīja Zemans.

Aģentūra norāda, ka čehu prezidentam nav tiesību sasaukt referendumu – tam nepieciešami grozījumi konstitūcijā. Tomēr Zemans ir ietekmīgs politiķis.

Čehijas izstāšanās no ES varētu izraisīt ļoti smagas sekas ekonomikā, paziņoja Krievijas Zinātņu akadēmijas Eiropas institūta Eiropas integrācijas centra darbiniece Olga Potjomkina, komentējot prezidenta iniciatīvu rīkot referendumu par Čehijas Republikas dalību Eiropas Savienībā un NATO.

"To, ko var atļauties Lielbritānija, nevar atļauties Centrālās un Austrumeiropas valstis. Britu ekonomika ir liela, bet šīs valstis vienkārši nespēs pastāvēt atsevišķi. Es domāju, ka tie ir diezgan populistiskie izteikumi no Zemana puses," — teica Potjomkina.

Viņa norāda, ka Lielbritānija nebija politiski cieši saistīta ar ES, tā nepiedalījās migrācijas politikā un nebija Šengena valsts. Kopumā tā nebija atkarīga no Eiropas Savienības.

"To nevar teikt par citām valstīm. Es nedomāju, ka radīsies domino efekts, manuprāt, gluži otrādi – visi ieraudzīs, cik grūta un sarežģīta procedūra ir izstāšanās no ES. Manuprāt, ja Čehija izstāsies no Eiropas Savienības, tā vienkārši bankrotēs. Taču pašlaik eiroskepticisms un populisms ir plaši izplatīti, tāpēc spekulāciju šajā jautājumā būs daudz. (Lielbritānijas premjers Deivids) Kamerons jau ir aizgājis pārāk tālu – viņš gribēja nobiedēt visus, bet nobiedēja pats sevi," — teica Potjomkina.

23. jūnijā referendumā lielākā daļa britu (51,9%) nobalsoja par Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Ziņu lente
0