Foto

Dzintara pasaka: kad entomologa vietā strādā daba

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vienīgajā Dzintara muzejā Kaļiņingradā savāktajā kolekcijā redzami dzintara gabali ar faunas fragmentiem – tie aptuveni pirms 50 miljoniem gadu iestiguši lipīgajos sveķos un saglabājušies līdz mūsdienām.

Dzintars ir pusdārgakmens, kas interesē ne tikai modesdāmas, bet arī arheologus. Bieži vien zinātnieki atrod tajā kukaiņus, par kuru eksistenci nekas agrāk nav bijis zināms.

Dzintars ir viens no nedaudzajiem akmeņiem, kas cilvēkam pazīstami kopš sirmas senatnes — līdz pat mūsdienām tas atrodams pludmalēs un seklumā.

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasDzintarā sastinguši kukaiņi un augi dabā sastopami bieži. Tos dēvē par inklūziem
Dzintarā sastinguši kukaiņi un augi dabā sastopami bieži. Tos dēvē par inklūziem - Sputnik Latvija
1/9
Dzintarā sastinguši kukaiņi un augi dabā sastopami bieži. Tos dēvē par inklūziem
© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasInklūzi palīdz zinātniekiem izzināt senu Zemes vēsturi. Daudzus senus kukaiņus zinātnieki atklājuši tikai pateicoties sastingušo sveķu izpētei.
Inklūzi palīdz zinātniekiem izzināt senu Zemes vēsturi. Daudzus senus kukaiņus zinātnieki atklājuši tikai pateicoties sastingušo sveķu izpētei. - Sputnik Latvija
2/9
Inklūzi palīdz zinātniekiem izzināt senu Zemes vēsturi. Daudzus senus kukaiņus zinātnieki atklājuši tikai pateicoties sastingušo sveķu izpētei.
© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasZinātnieki lēš, ka iespēja atrast svešķermeni dzintarā veido aptuveni vienu gadījumu no tūkstoša.
Zinātnieki lēš, ka iespēja atrast svešķermeni dzintarā veido aptuveni vienu gadījumu no tūkstoša. - Sputnik Latvija
3/9
Zinātnieki lēš, ka iespēja atrast svešķermeni dzintarā veido aptuveni vienu gadījumu no tūkstoša.
© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasDzintars ir sastinguši skujkoku sveķi. Galvenokārt tas veidojies paleogēna periodā (pirms 66-23 miljoniem gadu).
Dzintars ir sastinguši skujkoku sveķi. Galvenokārt tas veidojies paleogēna periodā (pirms 66-23 miljoniem gadu). - Sputnik Latvija
4/9
Dzintars ir sastinguši skujkoku sveķi. Galvenokārt tas veidojies paleogēna periodā (pirms 66-23 miljoniem gadu).
© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasPar dzintaru kļūdaini dēvē jebkādus izrakteņus – sveķus, kas atšķiras ķīmiskā sastāva ziņā, taču ārēji ir līdzīgi. Visā pasaulē sastopami aptuveni 100 dzintaram līdzīgi sveķi.
Par dzintaru kļūdaini dēvē jebkādus izrakteņus – sveķus, kas atšķiras ķīmiskā sastāva ziņā, taču ārēji ir līdzīgi. Visā pasaulē sastopami aptuveni 100 dzintaram līdzīgi sveķi. - Sputnik Latvija
5/9
Par dzintaru kļūdaini dēvē jebkādus izrakteņus – sveķus, kas atšķiras ķīmiskā sastāva ziņā, taču ārēji ir līdzīgi. Visā pasaulē sastopami aptuveni 100 dzintaram līdzīgi sveķi.
© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasParasti akmens ir dzeltens, taču sastopams arī bezkrāsains, pienbalts un sarkanbrūns dzintars. No ārpuses to bieži klāj necaurspīdīgs slānis.
Parasti akmens ir dzeltens, taču sastopams arī bezkrāsains, pienbalts un sarkanbrūns dzintars. No ārpuses to bieži klāj necaurspīdīgs slānis. - Sputnik Latvija
6/9
Parasti akmens ir dzeltens, taču sastopams arī bezkrāsains, pienbalts un sarkanbrūns dzintars. No ārpuses to bieži klāj necaurspīdīgs slānis.
© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasDārgakmeņu speciālisti dala dzintaru vairākās kategorijās atbilstoši tā caurspīdīgumam. Akmens mēdz būt mākoņains (puscaurspīdīgs), bastards (caurredzams nošķēluma vietās), kaulains un putains – necaurspīdīgs.
Dārgakmeņu speciālisti dala dzintaru vairākās kategorijās atbilstoši tā caurspīdīgumam. Akmens mēdz būt mākoņains (puscaurspīdīgs), bastards (caurredzams nošķēluma vietās), kaulains un putains – necaurspīdīgs. - Sputnik Latvija
7/9
Dārgakmeņu speciālisti dala dzintaru vairākās kategorijās atbilstoši tā caurspīdīgumam. Akmens mēdz būt mākoņains (puscaurspīdīgs), bastards (caurredzams nošķēluma vietās), kaulains un putains – necaurspīdīgs.
© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasDzintars ir atrodams vietās, kur pirms 40-70 miljoniem gadu auga atbilstošo sugu koki. Zināms tikai tas, ka to vidū bijuši vismaz sešu sugu skujkoki. Ar laiku sveķi pārakmeņojās, mainījās to sastāvs, un radās dzintars.
Dzintars ir atrodams vietās, kur pirms 40-70 miljoniem gadu auga atbilstošo sugu koki. Zināms tikai tas, ka to vidū bijuši vismaz sešu sugu skujkoki. Ar laiku sveķi pārakmeņojās, mainījās to sastāvs, un radās dzintars. - Sputnik Latvija
8/9
Dzintars ir atrodams vietās, kur pirms 40-70 miljoniem gadu auga atbilstošo sugu koki. Zināms tikai tas, ka to vidū bijuši vismaz sešu sugu skujkoki. Ar laiku sveķi pārakmeņojās, mainījās to sastāvs, un radās dzintars.
© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasLīdz VIII gadsimtam dzintaru mēdza dēvēt par sastingušu saules staru, pārakmeņojošus jūras putu gabalu, sastingušam putnu asarām un uzskatīja pat par kukaiņu vielmaiņas produktu.
Līdz VIII gadsimtam dzintaru mēdza dēvēt par sastingušu saules staru, pārakmeņojošus jūras putu gabalu, sastingušam putnu asarām un uzskatīja pat par kukaiņu vielmaiņas produktu. - Sputnik Latvija
9/9
Līdz VIII gadsimtam dzintaru mēdza dēvēt par sastingušu saules staru, pārakmeņojošus jūras putu gabalu, sastingušam putnu asarām un uzskatīja pat par kukaiņu vielmaiņas produktu.
Ziņu lente
0