Viedoklis

"Tas daudz ko mainīs": kādu ieroci Kijeva palūgusi ASV

Зенитно-ракетный комплекс Patriot - Sputnik Latvija, 1920, 24.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kijevas politiķu un ģenerāļu apetīte aug augumā – tagad viņi izlūdzas Vašingtonai zenītraķešu kompleksus Patriot ar darbības rādiusu līdz 100 kilometriem.
Rietumi piegādā Ukrainai bruņojumu jau kopš paša konflikta sākuma Donbasā, taču tik nopietni lūgumi no Kijevas puses vēl nav skanējuši, portālā RIA Novosti konstatēja Nikolajs Protopopovs.

"Tiem jābūt šeit"

Ukrainas prezidenta ofisa vadītājs Andrejs Jermaks burtiski pieprasījis ASV pārvietot ZRK uz Ukrainu. Kā vienmēr, argumenti ir "dzelžaini". "Ukrainai aizsargā no Krievijas ne tikai sevi, bet arī Rietumus, - Jermaks apgalvoja intervijā amerikāņu žurnālam Time. – Bet kur ASV izvieto savas raķetes Patriot? Tuvākās – Polijā. Tām jābūt šeit."
Военнослужащие США на церемонии открытия совместных военных учений Украины и стран НАТО Rapid Trident-202 - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2021
Viedoklis
"NATO roku darbs": kas sācies pie Krievijas robežām
Šis nav Kijevas pirmais mēģinājums izlūgties ASV pretgaisa aizsardzības kompleksus. 2018. gadā Ukrainas Armijas, konversijas un atbruņošanās pētījumu centra vadītājs Valentīns Badraks norādīja, ka PRA bāze un daži Patriot divizioni Ukrainā paātrinātu valsts iestāšanos NATO.
Tāds, kā viņš toreiz teica, "supergājiens" padarīs Ukrainu labāk aizsargātu nekā tādus NATO locekļus, kā Grieķija un Bulgārija, jo Kijevai ir "pietiekami arī pašai savu spēku". Tomēr pagaidām būtu pāragri runāt par tik nopietnas un dārgas tehnikas nodošanu Kijevai. Militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs uzskata, ka "Patriot" Ukrainā nekas nav darāms – UBS ir S-300 un "Buk", dislocēti pie Kramatorskas.
"Polija ir NATO locekle. "Patriot" Varšava saņēma tāpēc, ka valstī tika radīts PRA rajons un to vajadzēja piesegt, - viņš atgādināja. – Ukrainā nekas tāds nav plānots. Pie tam šiem ZRK ir bēdīga slava. Atcerieties, kā viņi netika galā ar bezpilota lidaparātu uzbrukumu naftas nozares objektiem Saūda Arābijā. Diezin vai amerikāņiem gribas izgāzties vēl kaut kur."
Ukrainas politiķu lūgumus var salīdzināt ar vēlmi saņemt, piemēram, 101. desanta divīziju, pāris jūras kājnieku brigādes vai aviācijas bāzes kuģi "Harry S. Truman", ironizēja Ļeonkovs.

Būs trofeja

Ja amerikāņi tomēr piekritīs apbruņot Kijevu ar saviem ZRK, būs jāatrisina virkne sarežģītu uzdevumu.
"Lai nodrošinātu 100 kilometru darbības attālumu, vajadzīga atsevišķa komandas līnija un aviācijas tēmēšanas kompleksi AWACS, - paskaidroja analītiķis. – Pie tam amerikāņiem ir jāsaglabā noslēpumā "Patriot" iespējas un īpatnības. Ja nu patiešām sāksies karš un Ukraina zaudēs? Kas tad dabūs kompleksus? Acīmredzot, Krievija. Pastāv liels skaits risku, ko ASV diezin vai ignorēs."
Открытие военных учений Rapid Trident-2020 на Украине - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2021
Viedoklis
"Doņecka liesmo": ko Ukrainas armija dara Donbasā
Analītiskā kluba "Valdai" militārais eksperts Artjoms Kurejevs pieļāva, ka ierobežotas ZRK piegādes Ukrainai ir iespējams. "Daži kompleksi ar lielību un patētiku medijiem – kāpēc gan ne? – viņš sprieda. – Tikai ne īpaši drīz un ne tādā skaitā, lai pārklātu teritoriju no Čerņigovas līdz Hersonai."
Tiesa, diezin vai "Patriot" pašreizējos apstākļos UBS noderēs, ir pārliecināts Kurejevs.
"Pirmkārt, tiem vajadzīgas apmācītas ekipāžas, - viņš paskaidroja. – Otrkārt, kā tie palīdzēs UBS armijas operācijā pret Doņeckas un Luganskas tautas republikām? ZRK piesegs Ukrainu tikai plaša uzbrukuma gadījumā. Treškārt, operatīva ZRK pārsviešana iespējama tikai no Polijas, kopā ar militāro kontingentu, taču tas nozīmē, ka NATO faktiski iejaucas konfliktā, taču to nevēlas ne Brisele, ne Vašingtona."
Īpaša uzmanība, pēc Kurejeva domām, jāvelta aizvien biežākajiem Kijevas izteikumiem par "visu Rietumu aizsardzību no Krievijas". Tā Ukrainas valdība norāda uz nepietiekamo militāro palīdzību un, ar Vašingtonas atbalstu, vēršas ar spiedienu pret citām NATO valstīm.

"Amerika mums palīdzēs"

Pēdējos gados Kijeva aizvien biežāk lūdz aizbildņiem Rietumos tehniku un bruņojumu. Ukrainas valdība atzīst nopietnās problēmas kara aviācijas jomā. šobrīd viņiem ir tikai vecas padomju laika lidmašīnas – apmēram 80 iznīcinātāji Su-27 un MiG-29, 14 bumbvedēji Su-24, 30 trieciennieki Su-25 un apmēram 50 helikopteri. Liela daļa tehnikas nav cīņassspējīga nekvalitatīvās apkopes un rezerves daļu trūkuma dēļ.
Солдат ВСУ на бронемашине. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2021
Viedoklis
"Viss – Donbasa dēļ": ko ASV armija sarīkojusi Eiropā
Kijeva plāno reanimēt aviāciju uz NATO parauga iznīcinātāju rēķina – iepirkt zviedru Gripen vai amerikāņu F-15. Ukraiņi cer līdz 2025. gadam saņemt pirmo lidmašīnu partiju, vēl pēc 5 gadiem – mainīt divu taktiskās aviācijas brigāžu nodrošinājumu un noslēgt GKS pārapbruņošanu līdz 2035. gadam. UBS vadība uzskata par iespējamām pat iznīcinātāju F-35 piegādes.
Taču tas viss maksā dārgi, bet naudas Ukrainai nav. pagaidām UBS iztiek ar ierobežotām lietotas NATO tehnikas piegādēm kredītā, kas mācībās pārvarējusi ne vienu vien simtu tūkstošu kilometru.
Piemēram, kopš 2014. gada UBS saņēmuši desmitiem bruņumašīnu HMMWC, kas bruņotos konfliktos nekādi nerada labāko iespaidu: mašīnas nav pietiekami nodrošinātas no kaujinieku mīnām un paštaisītajiem fugasiem, arī bruņas nav pietiekamas. Tomēr Ukrainas armijai "Hammeri" noder – tie ne vienu vien reizi redzēti karadarbības zonā Donbasā.
"Humānās" palīdzības ietvaros Jūras kara spēki saņem kuterus. Pirms pāris gadiem Kijeva nopirka Dānijā dažus norakstītus mīnu tralētājus. Lielākais darījums – 16 patruļas kuteri Mark VI no ASV. Īsi pirms tam JKS saņēma divus pamatīgi "novalkātus" mazos Island tipa kuģus.
Военнослужащие Украины во время совместных учений Украины и стран НАТО - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2021
Krievijā atbildēja uz Ukrainas un NATO spēku gatavošanos karam Krimā
Rietumi regulāri piegādā Kijevai šaujamieročus, radiostacijas, RLS un mundierus. Bet, tiklīdz sākas runas par nopietnu bruņojumu, dialogs akurāti pieklust.
Ļoti demonstratīvs ir stāsts ar prettanku kompleksiem FGM-148 Javelin. Kijeva tos ilgi izlūdzās Vašingtonai cerībā ar jaunajiem ieročiem lauzt stāvokli Donbasā, taču galu galā "pšiks" vien bija. 2018. gadā Ukraina saņēma PTRK un dažus simtus raķešu, taču ASV aizliedza tos izmantot saskarsmes joslā. Vēl vairāk, vēlāk noskaidrojās, ka Javelin šāviņu ekspluatācijas termiņš jau sen ir beidzies.
Ziņu lente
0