Viedoklis

Tālās aviācijas perspektīvais komplekss: kad pacelsies gaisā jaunais Krievijas "stratēģis"

© Photo Минобороны РоссииЭскиз перспективного авиационного комплекса дальней авиации (ПАК ДА)
Эскиз перспективного авиационного комплекса дальней авиации (ПАК ДА) - Sputnik Latvija, 1920, 09.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas mūsdienīgās kara aviācijas attīstība ir saistīta ar objektīviem faktoriem – nedraudzīgiem kaimiņiem uz planētas. Jaunās paaudzes stratēģiskais bumbvedējs atbilst izaicinājumiem un domājamā pretinieka draudiem.
Krievijas Aizsardzības ministrija apstiprinājusi stratēģiskā bumbvedēja-raķešnesēja veidolu, ko izstrādā KB "Tupolev". Speciālisti devuši priekšroku lidmašīnas pamanāmības mazināšanai un spēcīgam raķešu bruņojumam. Perspektīvais tālās aviācijas komplekss (PTAK) pārvietosies zemskaņas ātrumā, tam būs ievērojams darbības rādiuss un bruņojums izvietots fizelāžas iekšienē, arī perspektīvās lielā darbības rādiusa hiperskaņas un spārnotās raķetes. Jaunās paaudzes "stratēģi" plānots pieņemt bruņojumā līdz 2027. gadam, pirms pašreizējās valsts bruņojuma programmas beigām. PTAK nomainīs tālās aviācijas "veterānus" Tu-160, Tu-95MS un Tu-22M3, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Informācijas avots aizsardzības rūpniecības kompleksā pastāstīja, ka bumbvedējs-raķešnesējs izstrādāts pēc "lidojošā spārna" aerodinamiskās shēmas, iekārtas ir maksimāli automatizētas (līdz pat bezpilota režīmam). Lidmašīna varēs izmantot plaša spektra "gaiss-gaiss" tipa raķetes un vadīt bezpilota lidaparātu grupas. Turpinās vairāku PTAK izmēģinājumu paraugu būve Kazaņas aviācijas rūpnīcā.
Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Viedoklis
"Pasaule mainīsies": kā Krievijas armija karos tuvākajos gados
Jaunā "stratēģa" speciālie maketi un pilna mēroga elementi sekmīgi izgājuši radiolokācijas pamanāmības stenda izmēģinājumu sēriju un apstiprināja lidmašīnas tehnoloģisko iespēju nemanāmi pārvarēt NATO valstu pretgaisa aizsardzības avangarda robežas.
2019. gadā "Tupolev" vadītājs Aleksandrs Koņuhovs paziņoja, ka PTAK pirmo izmēģinājumu paraugu plānots izstrādāt 2021.-2022. gg. Vienlaikus Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Jurijs Borisovs (tagadējais vicepremjers) paziņoja, ka pirmais lidojums notiks 2025.-2026. gg., bet PTAK sērijveida ražošanas sākums ieplānots 2028.-2029.gg. Tā kā šodien runā par uzņemšanu bruņojumā 2026. gadā, projekts tiek īstenots, būtiski apsteidzot sākotnējo grafiku. Darbi rit ātrāk, ņemot vērā militāri politiskās situācijas stingrās prasības.

Tehnoloģiskā izturība

Krievijas Tālā aviācija sekmīgi apguvusi konvencionālā bruņojuma un precīzo ieroču pielietošanu Sīrijā. Tomēr stratēģisko bumbvedēju galvenais uzdevums ir celt kodoltriādes efektivitāti, drošību un izturības rezervi. Patiesībā šiem nolūkiem atsākta arī raķešnesēju Tu-160M2 (gandrīz jauna lidmašīna) ražošana. Domājamais pretinieks nekad nespēs ar pirmo triecienu likvidēt triādes sauszemes, jūras un gaisa komponentes. Ko kodolsavaldīšanas sistēmā un aviācijas militārajā taktikā mainīs PTAK?
Российские Ту-160 пролетели над Баренцевым, Гренландским и Норвежским морями - Sputnik Latvija, 1920, 14.02.2021
Video
Debesīs "Baltie gulbji": Krievijas Tu-60 šķērsoja trīs jūras
Krievijas AM ir vajadzīga kvalitatīvi jauna lidmašīna, kas pildītu visu pašreizējo raķešnesēju - Tu-160 (tiek ražota no 1984. gada), Tu-95MS (sērijā no 1958. gada), Tu-22M3 (tiek ražota no 1969. gada) – funkcijas, un pie tam neizmaksātu vairāk kā Tu-160. Iepriekš parādījās informācija, ka "lidojošā spārna" konstrukcija ļaus būtiski palielināt bumbvedēja darbības rādiusu un kravas nestspēju. Lidojuma maksimālais ilgums pārsniegs 30 stundas, attālums bez degvielas uzpildes – 15 tūkstoši. Paši pieticīgākie aprēķini rāda, ka PTAK pacels gaisā aptuveni 35 tonnas lietderīgās kravas. Salīdzinājumam: amerikāņu neredzamais stratēģis B-2 Spirit nes līdz 27 tonnas lietderīgās kravas, Krievijas Tu-160 "Baltais gulbis" – līdz 45 tonnas. Būtu loģiski, ja jaunā "stratēģa" arsenāls nepiekāptos Tu-160.
Īpaši PTAK vajadzībām tiek izstrādāts jauns turboreaktīvais dzinējs. No 2018. gada pie tā strādā Apvienotā dzinējbūves korporācija. Mediji vēsta, ka, ņemot vērā lielo pacelšanās masu – virs 125 tonnām, bumbvedējs saņems četrus dzinējus. Drīz notiks izmēģinājumi stendā un uz lidojošās laboratorijas Il-76 bāzes.
PTAK konstrukcija principiāli atšķiras no esošajiem tālajiem bumbvedējiem. Tiek izmantoti mūsdienīgi un perspektīvi materiāli, jaunākās tehnoloģijas. Īpaša uzmanība pievērsa tā pamanāmības mazināšanai: radioabsorbējošs segums, konstrukcijas elementi, planiera ģeometriskā forma, iekšējās tilpnes bruņojumam. Mašīna saņems jaunāko avioniku ar atvērtu arhitektūru, kas nodrošinās teicamas īpašības, bet perspektīvā – vienkāršos modernizāciju. Borta kompleksā tiks iekļautas raķešu bruņojuma vadības, satelīta navigācijas GLONASS, reljefa automātiskas apliekšanas, daudzkanālu sakaru, kā arī bombardēšanas RLS un optiski elektroniskā tēmēkļa sistēmas. Iespējama vairāku sistēmu integrācija vienotā automātiskā apkārtējās telpas pārskata kompleksā. PTAK "intelekts" ieraudzīs un klasificēs jebkuras pretinieka RLS, termiskos mērķus, un nodrošinās aktīvo REC līdzekļu un pasīvi infrasarkano lamatu efektīvu pielietošanu.
No zinātniski pētniecisko darbu sākuma līdz izmēģinājumu PTAK būvdarbu sākumam pagājuši vairāk nekā 10 gadi – tas ir normāls termiņš sarežģītam projektam. Būve ilgs apmēram divus gadus, pēc tam sāksies izmēģinājumi uz zemes un gaisā. Ja projekts nesaskarsies ar neparedzētām grūtībām, sērijveida ražošana sāksies saskaņā ar plānu – 2027. gadā. Domājams, steigties nevajag, PTAK tiek radīts vairākiem gadu desmitiem uz priekšu. Galvenais ir kvalitāte.
Vācu iknedēļas izdevums Stern prognozē: "Jaunie bumbvedēji tiks ražoti nelielās partijās un pakāpeniski. Tā varēs pakāpeniski pilnveidot jaunu modeli. Tāpat Kremlis strādā ar tanku T-14 "Armata". Tad izdodas izvairīties no problēmām, kas ASV radās ar neredzamajām lidmašīnām F-35, jo viņi uzbūvēja pārāk lielu partiju uzreiz, lai arī jaunajam modelim tika novērota virkne nepilnību."

Kosmiskais pārtvērējs

Jaunajam "stratēģim" nodrošināts plašs darbības lauks. PTAK varēs ilgu laiku uzturēties kaujas patruļā vienā reģionā un pielietot bruņojumu citā – desmitiem tūkstošu kilometru attālumā (ar degvielas uzpildi). Daži eksperti uzskata, ka liela nozīme ir spējai izdarīt triecienu no zonas ārpus pretinieka PGA – virs Ziemeļu Ledus, Klusā un Atlantijas okeāna. PTAK pielietošanas taktika ir atkarīga no tā pamanāmības domājamā pretinieka radaros un raķešu darbības rādiusa. Ja runa ir par pašreizējiem spārnoto raķešu standartiem (gaisa bāzes X-101/102 darbības rādiuss – līdz 5500 km), kā arī perspektīvo raķešu hiperskaņas īpatnības, "stealth" tehnoloģijai īpašas lomas nav. Jaunais "stratēģis" var izpildīt lielāko daļu militāro uzdevumu aiz pretgaisa aizsardzības zonas robežām, tātad "tikt klāt" pretiniekam ar "neapturamām" raķetēm pat no Krievijas gaisa telpas.
Тяжелый автомный ракетный крейсер Петр Великий - Sputnik Latvija, 1920, 17.01.2021
Viedoklis
"Rietumi to uzskata par galveno apdraudējumu". Krievijas flotē nomainīsies flagmanis
Šodien tikai Krievijas un ASV rīcībā ir īpašs Gaisa spēku veids – stratēģiskā aviācija (Ķīna tuvojas mērķim). No 2017. gada amerikāņu kompānija "Northrop Grumman" strādā pie līdzīgas lidmašīnas – B-21 "Raider". Pentagons cer, ka mašīna pametīs virszemes izmēģinājumu angāru 2021. gada beigās. Pirmajam lidojumam vajadzētu notiks 2022. gadā. Vienas lidmašīnas cena sasniegs apmēram 600 miljonus dolāru.
ASV Aizsardzības ministrija prognozē, ka ķīniešu "lidojošais spārns" H-20 ar lietderīgās kravas celtspēju līdz 10 t apmērā un darbības rādiusu līdz 8500 km virszemes izmēģinājumus sāks 2021. gadā. Nesen ražotājs "Aviation Industry Corporation" pastāstīja, ka izmēģinājumi sāksies "drīz".
Tālās aviācijas "stratēģu" cīņa turpinās konstruktoru birojos, uz zemes un debesīs. Šajās konceptuālajās un tehnoloģiskajās sacensībās iespējama Krievijas jaunā bumbvedēja munīcijas nomenklatūras paplašināšana uz pašaizsardzības līdzekļu – "gaiss-gaiss" tipa raķešu – rēķina. Iespējams PTAK saņems elektromagnētisko, lāzera un citu bruņojumu, kas izmanto jaunus principus. No ārvalstu analogiem Krievijas perspektīvais "stratēģis" atšķirsies ar iespēju izpildīt kosmiskā pārtvērēja funkcijas – hiperskaņas raķetes var likvidēt pretinieka objektus uz sauszemes, jūrā un tuvajā kosmosā (militārie satelīti, stratēģisko raķešu lādiņi). Jaunā bumbvedēja militārais spēks tiks uzticēts četru cilvēku ekipāžai, tāpat kā Tu-160.
Ziņu lente
0