Viedoklis

"Ziemeļu straume 2" Ukrainai nedod mieru

© Sputnik / Александр Максименко / Pāriet pie mediju bankasГлава НАК "Нафтогаз Украины" Андрей Коболев
Глава НАК Нафтогаз Украины Андрей Коболев - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Projekta "Ziemeļu straume 2" apturēšana ukraiņiem ir dzīvības un nāves jautājums, paziņoja "Naftogaz" vadītājs Andrejs Koboļevs. Šķiet, augstākā ranga menedžeris slikti izprot infrastruktūras projektu ekonomiku.

"Ziemeļu straumes 2" noslēgšana padarīs Ukrainu ievainojamāku pret "Krievijas agresiju", - tiklīdz Kremlim radīsies iespēja novirzīt gāzes plūsmas tai apkārt, Ukrainas GTS kļūs par vienkāršu cauruļvadu tīklu, savā lapā Facebook paziņoja koncerna "Naftogaz Ukraini" vadītājs Andrejs Koboļevs. Kādi izteicieni, kāds zemteksts! Te ir gan aicinājums Rietumiem – frāze par agresiju. Protams, agresors, kā nu ne, atzīmēja radio Sputnik autors Kirils Grišins.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija, 1920, 21.02.2021
Sergejs Lavrovs par "Ziemeļu straumes 2" statusu: punkts, jautājums ir slēgts

Krievija taču izmanto Ukrainas cauruļvadu infrastruktūru, ko tā saņēmusi mantojumā pēc PSRS sabrukuma. Citādi caurule, kam daudzi pareģoja pārvēršanos par lielāko metāllūžņu kaudzi Eiropā, gluži vienkārši stāvētu dīkā.

Vēl Koboļevs sūkstījās par ievainojamību, no viņa puses nākuši pareģojumi par Ukrainas GTS rūgto likteni. Starp citu, Krievija to savulaik piedāvājās nopirkt, iekļauties konsorcijā, kas nodarbotos ar tā rekonstrukciju un uzņēmuma pārvaldi. Nekas neiznāca. Kijeva attrauca: tas ir stratēģisks aktīvs (lai arī pamatīgi nonēsāts), tas nepārdodas. Krievija piedāvāja palīdzēt ar modernizāciju, tomēr saņēma atteikumu.

Galu galā Koboļeva kungs vēlas, lai "Ziemeļu straume 2" tiktu apturēta, norādot, ka tas ir ukraiņu dzīvības un nāves jautājums. Tātad tranzīta nauda par Krievijas gāzi ir pats svarīgākais Ukrainas ekonomikā. Tad nepavisam nav skaidrs, kas notiek citās nozarēs. Kā tad novērtēt visas Ukrainas valsts sistēmas darbu?

Un vienīgi "Naftogaz" rūpējas par vienkāršo ukraiņu labklājību. Nauda no gāzes sūknēšanas vietējā mērogā nav nekāda mazā. Vai tiešām Ukrainas ekonomika sabruks, ja gāze vairs neplūdīs?

Jāpatur prātā arī tas, ka Ukrainai alternatīvie maršruti Krievijas gāzes piegādei uz Eiropu nav radušies aiz pārāk labas dzīves. Labi zināms, ka Kijeva ne vienu vien reizi pieķerta gāzes zādzībās. Tātad apzaga gan patērētājus Eiropā, gan "Gazprom" akcionārus. Tikai pēc tam Krievija ierosināja projektus "Dienvidu straume" (tagad tā patiesībā ir "Turcijas straume"), kā arī "Ziemeļu straume" un "Ziemeļu straume 2".

Трубоукладочное судно Solitaire - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2021
Vācijas prezidents komentēja diskusijas par "Ziemeļu straumi 2"

Bet kas notiks, ja Ukrainas GTS pēkšņi sāks niķoties un gāzes piegādes Eiropai būs traucētas? To nav grūti uzminēt. Pilnīgi iespējams, kāds saprātīgi domājošs cilvēks ES aptvers, ka nevajag likt šķēršļus "Ziemeļu straumei 2", un pat mēģinās paātrināt tā nodošanu ekspluatācijā.

Nesen Krievijas prezidents Vladimirs Putins paskaidroja, kāpēc pēdējā laikā viss grozās ap "Ziemeļu straumi 2" un gāzes tranzītu caur Ukrainu. Pēc viņa domām, kādam gribas, lai Krievija samaksātu par ģeopolitisko projektu "Ukraina" un turpinātu sūknēt gāzi caur kaimiņvalsti. Tas ir īslaicīgs stāsts.

Starp citu, "Ziemeļu straumes 2" būvdarbi ir noslēgti par 95%, projekts pilnībā atbilst Eiropas likumiem, bet centieni to izjaukt ir ārpustirgus konkurences metodes, konstatēja Krievijas vicepremjers Aleksandrs Novaks. Bet Vācija vēlas pieprasīt no Vašingtonas kompensāciju par "Ziemeļu straumes 2" būvdarbu aizkavēšanu. Jā, tā, šķiet, jau ir lietišķa saruna. Varbūt vācieši izjutuši aukstas ziemas jaukumus, kad Krievijas gāzes patēriņš manāmi pieauga.

Ziņu lente
0