Viedoklis

"Uzņem tikai dažus": kā tiek trenētas labākās speciālo uzdevumu vienības

© AP Photo / BRENNAN LINSLEYСолдаты Особой воздушной службы (SAS) Великобритании
Солдаты Особой воздушной службы (SAS) Великобритании - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārvarēt sevi, pārmākt bailes, pārspēt cilvēka fiziskās iespējas – speciālo uzdevumu vienību atlase pasaules spēcīgākajās armijās ir ārkārtīgi stingra.

Tikai retais spēj nokārtot tādus "iestāšanās eksāmenus". Taču tie, kam tas izdodas, var droši uzskatīt sevi par superkareivjiem. Andrejs Kocs portālā RIA Novosti pastāstīja, kādi pārbaudījumi paredzēti dažādu valstu elitāro vienību kandidātiem.

65 kilometrus kalnā

Britu SAS (Special Air Service — "Speciālais gaisa dienests") pelnīti tiek uzskatīta par vienu no labākajām speciālo uzdevumu vienībām pasaulē. 1941. gadā izveidotā vienība uzkrājusi milzīgu pieredzi. Briti karoja Otrā pasaules kara laikā, Korejā, pildīja slepenas operācijas Borneo, Omānā, Jemenā, Ziemeļīrijā, strādāja Irākā un Lībijā. Vienība nav cietusi nevienu vērā ņemamu sakāvi vai neveiksmi. Lielā mērā par to var pateikties stingrajai kandidātu atlasei. Labākajā gadījumā "iestājeksāmenu" nokārto tikai piektā daļa.

Снайпер на учениях - Sputnik Latvija
Šķēpa asmenis. Slepenās operācijas, kas aizsākušas karus

"Jauniņos" SAS uzņem divreiz gadā – ziemā un vasarā, 200 cilvēkus. Galvenā prasība: kandidāts var pieteikties pēc dienesta Lielbritānijas Bruņotajos spēkos, priekšroka – desantniekiem un jūras kājniekiem. Viņi pamazām kārto fiziskās sagatavotības testus, pēc tam sākas smagākais posms, piecas nedēļas ilgs: katru dienu pārgājieni pa šķēršļotu apvidu, distance pastāvīgi pieaug. Noslēgumā – 65 km garš kāpiens kalnā ar pilnu ekipējumu (tā svars – apmēram 25 kilogrami) Penifana kalnā un nokāpšana. Maršruts jāveic 20 stundu laikā. Visi, kas šajā laikā neiekļaujas, izstājas.

Nākamais posms – izdzīvošanas kurss Belīzes, Brunejas vai Malaizijas džungļos. Tur desantnieki mācās orientēties apvidū, iekārtot slēptuves un pagaidu bāzes, pareizi maskēties. Pēc tam kandidāti sadalās nodaļās un cenšas džungļos paslēpties no meklētājiem, kuru pienākums ir bēgļus sagūstīt. Ekipējums – minimāls. Visbeidzot – psihiskās stabilitātes tests. Pārbaudāmos pratina 36 stundas, mēģina izspiest svarīgu informāciju. Galu galā parasti pārbaudījumus iztur ne vairāk kā 30 cilvēki.

Peldēt ar sasietām rokām

ASV jūras kara speciālo uzdevumu vienības SEAL kareivji – slavenie "kotiki" – piedalījušies visās amerikāņu militārajās operācijās kopš 1962. gada. Tā ir viena no profesionālākajām un vislabāk ekipētajām speciālo uzdevumu vienībām pasaulē. Tajā uzņem tikai ASV pilsoņus, 18 līdz 28 gadus vecus, ar teicamu veselību – gan fizisko, gan psiholoģisko. Atlase turpinās 19 nedēļas. Īpaša uzmanība tiek pievērsta treniņiem jūrā. Septiņas nedēļas veltītas vispārējai fiziskajai sagatavotībai un speciālajiem izdzīvošanas paņēmieniem ūdenī. Patiesībā kandidātus māca peldēt no jauna – ilgas stundas, spēcīgā vētrā, ledainā okeānā, ar kravu, ar sasietām rokām un kājām. Mērķis – izīcināt topošo kareivju bailes no ūdens.

© Photo Public DomainNavy SEAL vienība (ASV)
Uzņem tikai dažus: kā tiek trenētas labākās speciālo uzdevumu vienības  - Sputnik Latvija
Navy SEAL vienība (ASV)

Pēc tam seko deviņas nedēļas ilgi intensīvi kaujas treniņi. Slodze pastāvīgi pieaug. Pirmajā nedēļā kandidātiem noteiktā laikā jānopeld 300 metru distance. Pēc tam – tas pats, tikai ar pilnu ekipējumu. Tālāk – tas pats, tikai jāvelk līdz 40-50 km smaga krava. Uz sauszemes kandidātus gaida nogurdinoši, stundām ilgi pārgājieni.

Un vēl ir slavenā "ellīgā nedēļa". Kandidāti saskaras ar spēcīgu fizisko un psiholoģisko spiedienu. Viņiem ļauj gulēt tikai četras stundas dienā – stāvot kājās vai līdz kaklam purvā.

Nejaukā laikā viņus ieved okeānā līdz jostasvietai ūdenī, uz 20 minūtēm, uz piecām minūtēm izdzen krastā un atkal – okeānā. Tā – vairākas reizes. Šajā posmā atsijājas pat puse kandidātu. Karavīrus, kas to pārvarējuši, sagaida gaisa desanta treniņi: lēcieni ar izpletni, aviācijas darbību korekcija, pilotēšana.

Ar īstām patronām

Krievijas Federālā drošības dienesta Speciālo uzdevumu centra pārvalde "A" ir viena no slavenākajām antiterora vienībām pasaulē. 1974. gadā nodibinātās leģendārās "Alfas" kareivji ir atbrīvojuši simtiem ķīlnieku, likvidējuši tūkstošiem teroristu. Viņi karojuši gan Afganistānā, gan Čečenijā. Atklātos avotos pieejami dati liecina, ka vienības snaiperi regulāri dodas komandējumos uz Sīriju kvalifikācijas celšanai. Daudzas "Alfas" operācijas vēl līdz šim ir slepenas. Arī vienības atlase un treniņi netiek afišēti. Zināms tikai, ka kandidātam jāpārvar 100 metru distance 12,7 sekunžu laikā, 3 kilometri – 11 minūšu laikā, no grīdas jāatspiežas 90 reizes, 25 reizes jāpievelkas, guļot uz muguras divu minūšu laikā 200 reizes jāsaliecas un jāiztaisnojas, 10 reizes jāpaceļ tikpat smaga stanga, cik sver pats karavīrs. Pie tam bez pārtraukuma astoņas reizes jāatkārto kompleksais vingrinājums.

CC BY-SA 3.0 / SpetsnazAlpha / Fsb alpha group(cropped image)Krievijas Federālā drošības dienesta Speciālo uzdevumu centra pārvaldes "A" karavīri
Uzņem tikai dažus: kā tiek trenētas labākās speciālo uzdevumu vienības  - Sputnik Latvija
Krievijas Federālā drošības dienesta Speciālo uzdevumu centra pārvaldes "A" karavīri

Kandidāts obligāti nokārto tuvcīņas normatīvus. Sparingā ar brīviem noteikumiem ar metieniem un sāpju paņēmieniem jāiztur trīs cīņas pa trim minūtēm katru pret dažādiem instruktoriem. Daudziem tāda cīņas pārbaude nav pa spēkam. Pēc tam – speciālā pārbaude pie psihologa, kurš izvērtē kandidāta personību, iztaujā viņu uz melu detektora, aprunājas ar viņa tuviniekiem.

Pārbaudi izturējušos speciālās vienības karavīrus apmāca apieties ar bruņutehniku, viņi iziet alpīnistu un ūdenslīdēju sagatavošanas kursus. "Alfa" spēj rīkoties ar jebkādiem ieročiem – gan Krievijā, gan ārvalstīs ražotiem. Viens no bīstamākajiem "Alfas" kursiem ir šaušana no pistoles ar īstām patronām pa operatīvā darbinieka bruņuvestes krūšu plāksni. Valda uzskats, ka tā viņš iemācīsies nebaidīties no lodes trāpījuma kaujā.

Īpaša vērība piešķirta tuvcīņai

Viena no eksotiskākajām speciālo uzdevumu vienībām, neapšaubāmi ir brazīļu BOPE (Batalhão de Operações Policiais Especiais — "Speciālo policijas operāciju bataljons"), izveidots 1978. gadā. Vienības galvenais uzdevums – individuālas operācijas Riodežaneiro favelās un pretinieka likvidācija ielu cīņās. BOPE ir vietējo narkotiku tirgotāju un bandītu bieds. Bieži vien narkokarteļi Dienvidamerikā ir bruņoti labāk nekā valsts bruņotie spēki, tāpēc vienība bez darba nesēž.

© AP Photo / Silvia IzquierdoBOPE virsnieks Riodežaneiro, Brazīlija
Uzņem tikai dažus: kā tiek trenētas labākās speciālo uzdevumu vienības  - Sputnik Latvija
BOPE virsnieks Riodežaneiro, Brazīlija

Atlase BOPE ir ļoti stinga. Vienībā vienmēr ir 400 cilvēki, liekus tajā vienkārši neuzņem. Pārbaudes – uz fizisko un psiholoģisko iespēju robežas. Tām seko sagatavošanas kursi.

Sešas nedēļas kursanti apgūst patrulēšanas un ielu cīņas metodes. Piecpadsmit nedēļas veltītas karadarbības niansēm dažādos apstākļos, arī džungļos. Tikai pēc tam kaujinieki nostiprina iemaņas un prasmes speciālos poligonos un reālās operācijās.

Viņi karo regulāri, tāpēc katram operatīvajam darbiniekam izveidojas īpašs psiholoģiskais stāvoklis – viņš ir spējīs uz visu. Piedevām brazīļu vienība noteikti apgūst tuvcīņas un nažu cīņas paņēmienus, jo pilsētas apstākļos ne vienmēr iespējams likt lietā šaujamieročus.

Ziņu lente
0