Viedoklis

Garām Baltijai. Japāna vedīs kravas uz Eiropu pa Krievijas Transsibīrijas maģistrāli

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasЖелезнодорожный мост через реку Обь в Новосибирске - часть Транссибирской железнодорожной магистрали
Железнодорожный мост через реку Обь в Новосибирске - часть Транссибирской железнодорожной магистрали - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmie vilcieni dosies pa Transsibīrijas maģistrāli no Japānas jau novembrī vai decembrī un nogādās preces Eiropā bez pārkraušanas.

Tokija plāno novembrī vai decembrī nosūtīt pirmos kravas vilcienus pa Transsibīrijas maģistrāli uz Eiropu. 80. gados šis transporta koridors ieņēma piekto vietu Japānas kravu plūsmā. Tagad tas atkal izrādījies izdevīgs, stāsta radio Sputnik autore Mila Žuravļova.

Контейнеры с грузом в порту - Sputnik Latvija
Caur Kaļiņingradas apgabalu izgājis jauns preču piegādes maršruts no Ķīnas

Pirmie vilcieni dosies uz Eirou no Japānas jau novembrī vai decembrī un nogādās preces Eiropā bez pārkraušanas. Šī tranzīta ceļa sagatavošana ilga vairākus gadus. 2018. gadā vilcieni kursēja līdz Maskavai – izmēģinājumam. Japānas Transporta ministrija pēc maršruta testiem atzina, ka ceļš pa Transsibīrijas maģistrāli ir par 30-50% ātrāks nekā jūras ceļš. Preces tika nogādātas bez kaitējuma. Savukārt 2019. gadā jau tika izmēģināts pilnvērtīgs koridors – no Austrumiem uz Rietumiem.

Arī PSRS pastāvēšanas laikā šāds tranzīts bija lētāks un ātrāks nekā pa jūru un ar aviotransportu. Taču, kad PSRS sabruka, tika lemts uz laiku atteikties no plāniem pārvadāt preces pa dzelzceļu. Toreiz Japānas kravu pārvadājumu apjoms kritās 40 reizes.

Tagad pārvadājumu kvalitāte, drošība un ātrums Krievijā ir pavisam citādā līmenī. tāpēc Japāna nolēmusi atkal sūtīt daļu preču pa šo maršrutu. Īpaši augstu rentabilitāti demonstrē konteineru pārvadājumi.

Tāpēc novembrī vai decembrī no Jokohamas, Kobez un Tojamas ostām Japānā uz Vladivostoku dosies bloku vilcieni. No turienes viņi dosies uz Maskavu, tālāk - uz Brestu un Malaševičas staciju Polijā. Kad eksperiments būs noslēgts, Japāna lems, vai kravu plūsma Transsibīrijas maģistrālē uz Eiropu būs regulāra.

Ziņu lente
0