Viedoklis

"Jau būvē": kāpēc Krievija atgriežas pie "Pastardienas lidmašīnām"

© AP Photo / Misha JaparidzeВоздушный командный пункт Ил-80 (Ил-86 ВКП)
Воздушный командный пункт Ил-80 (Ил-86 ВКП) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plašs, labi aizsargāts, mūsdienīgs – jau tuvākajā nākotnē Bruņotie spēki saņems jaunus gaisa vadības punktus uz maģistrālā lainera Il-96-400M bāzes.

Rietumos tādus lidaparātus dēvē par "Pastardienas lidmašīnām". Ja sāksies Trešais pasaules karš, no valsts militārā un politiskā vadība no "lidojošajiem štābiem" organizēs aizsardzību un kontrolēs bruņotos spēkus uz zemes, jūrā un gaisā. Tādas klases lidmašīnas šodien ir tikai Krievijai un ASV. Par to īpatnībām un uzdevumiem portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Glābt vadību

Kodolvalstu attiecības ir saasinājušās līdz pēdējam. Diplomāti nonākuši strupceļā, valstis atsaukušas vēstniekus. Bruņotajos spēkos ieviests maksimālais gatavības režīms. Stratēģiskie bumbvedēji paceļas gaisā, atomzemūdenes ar ballistiskajām raķetēm iziet okeānā, pārvietojamie raķešu kompleksi iziet patruļu maršrutos. Pasaule sastingusi trešā pasaules kara gaidās.

Тихая оккупация. Смотрите, как НАТО в Европе перебрасывает военную технику  - Sputnik Latvija
Pentagons vēlas pastāvīgi dislocēt mehanizēto brigādi pie Krievijas robežām

Par laimi pagaidām tāds scenārijs ir fantastisks. Gan Krievija, gan ASV ļoti labi saprot, ka karš var ātri vien nonākt līdz kodolkaram un novest pie desmitiem miljonu upuru. Tomēr karavīri vienmēr ir gatavi ļaunākajam. Abas puses uzskata, ka pirmais trieciens tādā konfliktā nocirtīs pretiniekam galvu, atņems iespēju vadīt spēkus un organizēt pretestību. Galvenais mērķis ir militārie un politiskie centri.

Draudu brīdī Krievijas valdība un Bruņoto spēku augstākie komandieri stingras slepenības apstākļos tiks nogādāti kara aerodromā, kur viņus gaidīs spārnotie komandpunkti. "Pastardienas lidmašīnu" ekipāžu pamata uzdevums ir izvest valsts pirmās amatpersonas no uzbrukuma punkta un nodrošināt iespēju vadīt valsts aizsardzību no gaisa. Šo komandpunktu noturību nodrošina eskorta iznīcinātāji un degvielas uzpildes lidaparāti. Līdzīga taktika bija izstrādāta arī ASV jau aukstā kara gados.

Ilgi gaidītais aizvietotājs

Krievijas Gaisa kosmiskajos spēkos ir četras "Pastardienas lidmašīnas" Il-80, būvētas uz pasažieru laineru Il-86 bāzes. Jaudīga spēkiekārta, mūsdienīgi sakaru līdzekļi, dzīvības nodrošināšanas sistēma ļauj uzturēties gaisā vairākas dienas. Protams, uzpildot degvielu. No civilā priekšgājēja Il-080 atšķiras ar augstu "pieri" – lielu nodalījumu fizelāžas priekšgalā, kurā izvietotas dažādas radioelektroniskas iekārtas. Il-80 nav iluminatoru, lai ekipāža un pasažieri nekļūtu akli tuva kodolsprādziena rezultātā. Astes galā – izlaižama troses antena sakariem ar zemūdenēm.

Американские военнослужащие на военной базе в Адажи - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Pietiks ar pāris triecieniem": Pentagonam paskaidroja, kā karot ar Krieviju un Ķīnu

Detalizēta informācija par Il-80 ir valsts noslēpums. Zināms tikai tas, ka lidaparātā ir aparatūra visu Bruņoto spēku veidu vadībai, paredzētas telpas augsti stāvošo pasažieru darbam un atpūtai, papildu degvielas tvertnes. Lidmašīna var pacelties no jebkura civilā vai kara aerodroma, tai ir aizsardzības līdzekļi no masu iznīcības ieročiem, tā spēj rīkoties autonomi, ja iznīcinātas virszemes un satelīta retranslācijas, sakaru un navigācijas sistēmas.

Tomēr Il-80 tiek izmantota BS jau vairāk nekā 15 gadus un lielāko daļu resursu jau izlietojusi. Turklāt Il-86 ir vidēji maģistrālie laineri. To praktiskais lidojuma attālums ir tikai 3800 kilometri, un gaisa komandpunktam tas ir par maz. Tāpēc lēmums izraudzīties Il-96-400M jaunās "Pastardienas lidmašīnas" bāzei ir saprotams – tās lidojuma attālums ar maksimālu slodzi sasniedz apmēram 9 tūkstošus kilometru.

"Lidojošās viesnīcas"

ASV Bruņotajos spēkos ir četras lidmašīnas E-4B Nightwatch ("Naktssardze"), kas radītas uz aviolainera Boeing-747 bāzes. Katra uzņem līdz 100 cilvēkus un ar regulāru degvielas uzpildi var uzturēties gaisā nedēļu. E-4B ir aizsargātas no kodolsprādziena kaitīgajiem faktoriem, tās pārpilda modernas radioelektroniskās iekārtas. Patiesībā amerikāņu "Pastardienas lidmašīna" ir lidojoša viesnīca. Tur ir viss vairākas dienas ilgam autonomam darbam nepieciešamais – virtuve, sanitārās telpas, atpūtas zona, guļamtelpas, sapulču telpa ar galdu un deviņiem krēsliem, sakaru zona ar 29 darba vietām, citas telpas. Interjers izceļas ar komfortu, iekārtas ir ergonomiskas. Iespējams, tāpēc ASV augstākās amatpersonas ilgstošiem lidojumiem vizītēs uz citām valstīm nereti izvēlas E-4B, nevis klasiskās prezidenta lidmašīnas Air Force One.

Подводная лодка ВМС США во время учений Арктике ICEX-2018 - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Būs pagrūti iznīcināt": amerikāņi atgriežas bunkurā Ziemeļos

Lidmašīnas E-4B ir krietni vien vecākas nekā Krievijas Il-80. Tās uzņemtas ekspluatācijā jau 70. gados. Tiesa, tās tiek pastāvīgi modernizētas. 2015. gadā daļa lidaparātu tika pārprogrammēti, sakaru iekārtas ir modificētas. Lidmašīnas saņēmušas liela ātruma interneta pieslēgumu, platjoslas satelīta sakarus, speciālus aizsargātus kanālus ar augstu caurlaides spēju. E-4B lidojuma attālums – 11 tūkstoši kilometru.

Bez tam amerikāņiem ir 16 lidmašīnas E-6, kas paredzētas rezerves sakaru sistēmas nodrošināšanai ar stratēģiskajām atomzemūdenēm, kā arī ASV Bruņoto spēku Apvienotā stratēģiskā štāba gaisa komandpunkta funkcijām. Kara gadījumā šīs mašīnas izies patruļās Atlantijas un Klusā okeāna zonā, uzturot sakarus ar zemūdenēm un "Pastardienas lidmašīnām" E-4B.

Ziņu lente
0