Viedoklis

"Viņi ir tik stipri, kā vēl nekad": NATO novērtēja Krievijas armijas spēku

© Sputnik / Dmitry Korobeynikov / Pāriet pie mediju bankasТанк Т-80
Танк Т-80 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mūsdienīga, labi ekipēta, profesionāla un motivēta – tā Krievijas armija raksturota Londonas Stratēģisko pētījumu institūta pārskatā.

IISS eksperti secinājuši, ka Kremļa militārā mašīna sasniegusi cīņas spējas augstāko punktu kopš PSRS sabrukuma. Par modernizācijas procesa stimulu kļuva operācija 2008. gada augustā ar mērķi piespiest Gruziju ievērot mieru. Par IISS analītiķu galvenajiem slēdzieniem portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Mobilās raķetes

Pēc PSRS sabrukuma Krievijai izdevās saglabāt nacionālās drošības svarīgāko līdzekli – kodolsavaldīšanas spēkus, atzīmēja pārskata autori. IISS objektīvi norāda, ka NATO paplašināšanos uz austrumiem un PRA elementu dislokāciju Eiropā Maskava uzskata par tiešiem militāriem draudiem. Ņemot vērā NATO vispārējo pārspēku konvencionālā bruņojuma un personālsastāva skaita ziņā, Kremlis pievērsis uzmanību kodolarsenāla modernizācijai.

Истребители F-35A Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nelaimīgie "Zibeņi". Kāpēc F-35 joprojām ir pats neveiksmīgākais iznīcinātājs

"Sauszemes bāzes sistēmas vēl joprojām ir Krievijas stratēģiskā arsenāla bāze, tomēr pēdējo 30 gadu laikā Maskava būtiski mainījusi savu pieeju, - teikts pārskatā. – Šodien krievi vairāk izdara likmi uz mobilajām iekārtām, nekā uz šahtām. Kara gadījumā tās ir daudz grūtāk fiksēt un likvidēt. Stratēģiskie zemūdens kreiseri - otrais svarīgākais kodolsavaldīšanas spēku elements, neskatoties uz grūtībām, ar ko Krievija saskārās, izstrādājot raķeti "Bulava". Domājams, gaisa komponente ir visvākājā: bumbvedēji Tu-95 kalpo kopš pagājušā gadsimta vidus. Tomēr arī tie pastāvīgi tiek modernizēti."

IISS eksperti uzsvēra, ka, līdztekus tradicionālajiem kodolieroču nogādes līdzekļiem, Krievija strādā arī pie novatoeiskiem tehniskajiem risinājumiem. Spārnotās raķetes "Burevestnik" izmēģinājumus pagaidām grūti dēvēt par veiksmīgiem, bet raķešu komplekss "Avangards" ar hiperskaņas kaujas bloku drīz vien uzņems bruņojumā.

Briti ir pārliecināti, ka "Avangard" saņems smagā SBR RS-28 "Sarmat" un tas būtiski cels Stratēģisko raķešu spēku cīņas spējas.

Lielāks skaits līgumdienesta karavīru

Britu speciālisti vērtē, ka Krievijas sauszemes spēki un gaisa desants kopš 2008. gada ir spēruši lielu soli uz priekšu. Tagad to kodols ir līguma karavīri, iesaucamo skaits ar katru gadu samazinās.

Galvenā struktūrvienība – mobilas un labi bruņotas bataljonu taktiskās grupas. Sauszemes spēki un desantnieki pastāvīgi demonstrē augošo profesionālismu regulārās mācībās.

Международный авиасалон Ле Бурже-2017 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Amerikāņu F-35 jaunas grūtības – sadursme ar degvielas uzpildītāju

"Sauszemes spēku un GDS bruņojums un ekipējums ir būtiski uzlabojies, - vēsta pārskata autori. – Iespējams, ne tik radikāli, kā daudziem šķita 2015. gadā, kad Krievija pirmo reizi demonstrēja jaunās paaudzes militāro tehniku, ieskaitot tankus T-14 uz platformas "Armata". Šie jaunumi vēl nav nonākuši armijā. Tuvākajā nākotnē Sauszemes spēku pamatā joprojām būs modernizētie tanki T-72BZ".

Tomēr, briti atzīst, pašgājēju modernizācija un operatīvo taktisko raķešu kompleksu "Iskander M" uzņemšana brunojumā ir palielinājuši Sauszemes spēku "darbīas rādiusu". Līdz ar tīklcentriskā kara tehnoloģijām un izlūkošanas bezpilota lidaparātiem šī tehnika nepiekāpjas rietumu analogu priekšā.

Pieredze Sīrijā

Pēc IISS ekspertu domām, Krievijas Bruņoto spēku modernizācija īpaši labi saskatāma Gaisa kosmiskajos spēkos. 2000. gadu beigās karaspēki saņēma pāris jaunas lidmašīnas gadā, bet 2010. gadu vidū – simtiem. GKS iespējas būtiski pieaugs, kad tie saņemz 76 piektās paaudzes iznīcinātājus Su-57. Tos plānots nodot GKS līdz 2027. gadam.

"Kamēr Su-57 vēl tiek izstrādāti, GKS aktīvi iepērk modernos iznīcinātājus Su-35S, - precizēja analītiķi. – Tiek atjaunota arī tālā aviācija. Krievija atsākusi stratēģisko bumbvedēju Tu-160 būvi un efektīvi modernizē vecās lidmašīnas. Vienlaikus rit darbi pie tālās aviācijas perspektīvā aviācijas kompleksa. Tomēr pagaidām nav skaidrs, vai valsts finansiāli izturēs šo programmu, paralēli būvējot jaunos Tu-160."

Истребитель F-35 - Sputnik Latvija
Viedoklis
F-35 modernizācija – samaitātas reputācijas rezultāts

IISS uzsvēra, ka Krievijas gaisa flotes modernizācijas plānu pamatā liela mērā ir Sīrijā gūtā kauju pieredze. Piemēram, pērn tika parakstīti līgumi par frontes bumbvedēju Su-34 un helikopteru Mi-28 un Ka-52 atjaunošanu.

Jūras kara flotei klājas sliktāk. Britu eksperti stāsta, ka Krievija saskaras ar grūtībām, būvējot lielus karakuģus, vienīgais aviācijas bāzes kuģis ir remontā un nav zināms, kad atgriezīsies ierindā. Vienlaikus Maskava pamazām, bet droši atjauno zemūdens floti.

Cita starpā tiek aktīvi būvētas 636.3 projekta dīzeļelektriskās zemūdeneks un stratēģiskie "Borei". Visbeidzot, Krievija ir paveikusi lielu darbu kuģu pārapbruņošanā ar lielā darbības rādiusa precīzo ieroču kompleksiem.

"Protams, Krievijas JKF vairāk piemērota piekrastes operācijām nekā ilgiem pārgājieniem atklātā okeānā, - lasām pārskatā. – Tomēr spārnotās raķetes "Kalibr", kā arī to nesēju, parasti – nelielu kuģu – būve ļauj Krievijas flotei satriekt mērķus lielā attāumā."

Apturējuši sabrukumu

Angļi secināja, ka Krievijas Bruņotie spēki ir pārvērtušies par iedarbīgu militāro instrumentu un Maskava ir nodemonstrējusi gatavību to izmantot. Militārās reformas rezultāti ir acīmredzami. Lai arī Bruņotajos spēkos vēl vērojama virkne problēmu, tā vairs nav armija, kas nepieļāva Gruzijas agresiju 2008. gadā.

Разгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Nostādīja fakta priekšā": kā Eiropa maksās par ASV militārajām bāzēm

"Šis gadu desmits bija ļoti nozīmīgs mūsu Bruņoto spēku attīstībai, - radio Sputnik ēterā pastāstīja Maskavas Valsts starptautisko attiecību institūta Militāri politisko pētījumu centra direktors Aleksejs Podberezkins. – Es gribu nekavējoties piebilst par Krievijas jaunākajām sistēmām, kas tiek piegādātas bruņotajiem spēkiem. Karo nevis tehnoloģijas, ne bruņojuma paraugi, bet gan vienības, grupējumi. Ja jūs esat lieliski izstrādājuši tanku T-14, vēl vajag, lai armijā būtu pietiekams skaits šo tanku, bet pie mums masveida ražošana sākās tikai šogad. Tāpēc es gribētu izteikties piesardzīgāk: mums izdevies pielikt punktu sabrukuma tendencei un sākt atjaunošanu."

Atgādināsim: forumā "Armija 2020" Aizsardzības ministrija paziņoja, ka parakstīts 41 līgums par militārās tehnikas piegādēm un modernizāciju par kopsummu vairāk nekā 1,16 triljonu rubļu apmērā. Rezultātā armija saņems vairāk nekā 500 jaunus tehnikas paraugus, vairāk nekā 80 tūkstošus raķešu un munīcijas.

Ziņu lente
0