Viedoklis

NATO pārgājiens ziemeļu platuma grādos – izaicinājums Krievijai

© Sputnik / Ilya Timin / Pāriet pie mediju bankasАйсберг и яхта "Alter Ego" у берегов одного из островов архипелага Земля Франца-Иосифа
Айсберг и яхта Alter Ego у берегов одного из островов архипелага Земля Франца-Иосифа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas Jūras spēkiem šķiet: viņi ir nodemonstrējuši Krievijai, ka Arktikā tā nevar justies īpaši brīvi. Vai patiešām ir vērts bīties?

NATO militārās ekspedīcijas misija ir pirmā 20 gadu laikā, atzīmēja radio Sputnik autors Kirils Grišins. Britu HMS Sutherland tipa fregate kopā ar ASV, Dānijas un Norvēģijas spēkiem nodemonstrējuši apņemšanos ievērot principu par navigācijas brīvību Ziemeļu polārā loka rajonā.

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless paziņoja, ka Londona apņēmusies tuvākajos gados paplašināt aktivitāti Barenca jūrā. Volless konstatēja, ka ledus kušana Galējo Ziemeļu jūras ceļos ļaus uz pusi saīsināt laiku, kas nepieciešms, lai nogādātu komerciālās kravas no Ķīnas uz Eiropu. Tādas valstis, kā Krievija, kas jūt savu "stratēģisko ievainojamību", var mēģināt mest izaicinājumu navigācijas brīvības principam, Vollesa teikto citēja izdevums The Telegraph.

Protams, Lielbritānija pēc izstāšanās no ES labprāt iespiestos perspektīvajos loģistikas koridoros. Ārēji Londonas ambīcijas patiešām izskatās draudīgi.

To apstiprina britu mediju izplatītā informācija: Lielbritānijas spēki uzturējās Barenca jūrā un atradās tikai 50 jūras jūdžu attālumā no Krievijas krasta, un šis rajos kļūšot par "ierastu operāciju rajonu" britu spēkiem, klāsta izdevums Mirror.

Lielbritānijas spēki atradās netālu no Severomorskas, kur dislocēta Krievijas Ziemeļu flote. Taču neviens no NATO pārstāvjiem neizcēlās ar īpašu drosmi un vīrišķību. Liekuļota bravūra – tikai neliela ainiņa perspektīvajā arktiskajā reģionā.

НАТО - Sputnik Latvija
NATO valstis īstenos jūras operāciju Galējos Ziemeļos

Artika ir bagāta ar ogļūdeņražiem, turklāt tas ir arī saldūdens krājums. Ledus apjoms reģionā ar katru gadu samazinās un paver jaunas perspektīvas kuģniecībai un tirdzniecībai. Acīmredzot, tās steidz izmantot arī Lielbritānija. Pats lielākais arktiskais sektors ar pilnām tiesībām pieder Krievijai, un vairākas NATO valstis ar to ir ļoti neapmierinātas.

Alianse paplašina militāro infrastruktūru, turpina izvērst pretraķešu aizsardzības sistēmu Austrumeiropā un cenšas atgriezties pie aukstā kara laiku konfrontācijas, paziņoja Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu. Tāpēc Krievijai ir tikai viena izeja – tai jābūt stiprai. Tagad tiek darīts viss iespējamais, lai valsti nekas neapdraudētu.

NATO spēku operācija pie Krievijas krastiem potenciāli varēja novest pie sadursmes, un labi, ka nebija nekādu provokāciju. Citādi rakstu virsraksti Mirror un The Telegraph būtu pavisam citādi. Vai pat to nebūtu nemaz – nebūtu ne mazākā iemesla lepoties.

Ziņu lente
0