Viedoklis

"Doktrīnu caurauž agresija": ASV militāristi apņēmušies sagrābt Zemes orbītu

© AP Photo / STEVE HELBERРакета-носитель американских ВВС "Минотавр-1" со спутником ORS-1 на космодроме Уоллопс
Ракета-носитель американских ВВС Минотавр-1 со спутником ORS-1 на космодроме Уоллопс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārņemt kontroli pār kaujas lauku, iepriekš izzināt pretinieka plānus un padzīt to no Zemes orbītas – pērnā gada decembrī izveidoto ASV Kosmisko spēku vadība publicējusi pirmo militāro doktrīnu.

Uz 64 lappusēm aprakstīti jauno spēku mērķi un uzdevumi, pat detalizēti izklāstītas to priekšrocības salīdzinājumā ar citiem bruņoto spēku veidiem. Par dokumenta galvenajām tēzēm portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Ieņemt augstieni

Galvenā nostādne: kosmoss pavērs ASV Bruņotajiem spēkiem unikālas iespējas militāro operāciju plānošanas un īstenošanas jomā. Dokumenta autori atgādināja: jau kopš seniem laikiem karavadoņi cenšas pirms cīņas ieņemt augstieni un iegūt stratēģisku priekšrocību: saskatīt pretinieka menevrus, bez kavēkļiem novērot cīņas lauku, nivelēt pēkšņa uzbrukuma risku. XXI gadsimtā visizdevīgākā pozīcija ir Zemes orbīta. Pēc Pentagona pārliecības, tai jābūt ASV Kosmisko spēku ziņā.

 Самолет дальнего радиолокационного обнаружения и управления (ДЛРО) А-100 Премьер - Sputnik Latvija
Viedoklis
"No tāda nenoslēpsies": Krievija atradusi iespēju pieskatīt NATO

Militārās operācijas kosmosā tiek uzskatītas par īpašu karadarbības zonu, nevis citu bruņoto spēku veidu kompetences sfēru. Orbītā esot jāizturas agresīvi, lai "panāktu pārākumu". Doktrīnas autori ir pārliecināti: kosmosā ir jāuzbrūk.

"Uzbrukuma operācijas ir orientētas uz pretinieka iespējām kosmosā un kosmiskās aizsardzības sistēmām, ienaidnieka spēku efektivitātes un letalitātes mazināšanu, - uzsvērts dokumentā. – Ir jāpanāk priekšrocības un iespējas savlaicīgi neitralizēt nedraudzīgo valstu kosmiskās misijas."

Runa nav tikai par PRA līdzekļiem – par visu pretinieka pretsatelītu potenciālu. Pie tam amerikāņi saglabā sev tiesības uz aizsardzības operācijām, tostarp arī aktīvajām – "pretinieka uzbrukuma līdzekļu neitralizācijai un apdraudējuma līmeņa mazināšanai".

Paplašināt grupējumu

Kosmiskie spēki atbildēs par Zemes orbītas "drošību" sekmēs ASV un to sabiedroto piekļuvi orbītai un projicēs militāro spēku, lai iebiedētu oponentu un piespiestu to mainīt savu izturēšanos. Kravas un personālu orbītā nogādās daudzkārtējas lietošanas kuģi, informācijas ātrai nodošanai taktiskajā, operatīvajā un stratēģiskajā līmenī būs vajadzīgs spēcīgs satelītu grupējums. Īpaša loma piešķirta virsatmosfēras izlūkošanas, novērošanas un sakaru aparātiem – tiem būs jākļūst pa pamatu amerikāņu militārajai klātbūtnei kosmosā.

Ракета. - Sputnik Latvija
Ekspertu pārsteigušas ASV žēlabas par Krievijas jauno raķeti

Labi zināms, ka ASV un to sabiedroto armijas aktīvi izmanto satelītus. Kosmosā dislocēti galvenie karaspēku un bruņojuma vadības, izlūkošanas, sakaru un navigācijas līdzekļi. Orbītā dežurē aptuveni tūkstotis rietumvalstu aparātu ar militārām un dubultām funkcijām.

Krievijas kosmiskajos spēkos ir tehniskie līdzekļi un speciālisti, kas var reģistrēt rietumvalstu satelītu darbības, to koncentrāciju virs noteiktas ūdens un sauszemes zonas, periodiskumu, ar kādu tie pārvietojas virs kāda rajona. Piemēram, iespējams precīzi prognozēt masveida raķešu un aviācijas uzbrukuma brīdi gaisa uzbrukuma operācijas ietvaros.

Doktrīnas autori uzstāj: visiem ASV oponentiem ir jāatņem jebkāda iespēja saņemt informāciju par ASV orbitālo grupējumu. Šim nolūkam perspektīvo aizsardzības projektu aģentūra DARPA jau vairākus gadus īsteno programmu Blackjack, kas paredz līdz 200 mazgabarīta satelītu izvešanu zemā orbītā, savienojot tos tīklā.

Valda uzskats, ka šo aparātu nelielie izmēri apgrūtinās to atrašanu ar kosmiskās izlūkošanas līdzekļiem, lielā skaita dēļ tos būs grūti likvidēt. Pentagons plāno sākt grupējuma izvēršanu jau 2022. gadā.

Zvaigžņu kari

Tomēr daudzi eksperti ir pārliecināti, ka pie satelītiem darbs nepārtrūks. Publicētajā dokumentā tas nav apliecināts atklāti, taču ir skaidrs: agri vai vēlu amerikāņi izvietos bruņojumu Zemes orbītā. Par to radio Sputnik ēterā pastāstīja Maskavas valsts starptautisko attiecību institūta Militāri politisko pētījumu centra direktors Aleksejs Podberjozkins.

Запуск ракеты Союз-2 со спутником военного назначения с космодрома Плесецк - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Tur augšā ir nemierīgi": reportāža no Krievijas Kosmisko spēku "smadzeņu centra"

"Runa ir par uzbrukuma ieročiem: kinētiskajiem, lāzera, elektromagnētiskajiem un citiem, - atzīmēja eksperts. – Tas var būt viss, ko vēlaties. Iedomājieties situāciju: virs mums lidinās satelīts ar kravas tilpni, kurā ir 5-6 kubikmetri indīgas vielas. Noteiktā brīdī konteiners atveras, un viss tā saturs izbirst pār mūsu galvām. Tas ir viens no hipotētiskajiem variantiem, un to skaits ir ļoti liels. Ja satelīti saņems kosmiskos uzbrukuma ieročus, jāsaprot, ka strauji saruks laiks, kādā lādiņš pietuvojas mērķim. Patlaban visas aizsardzības sistēmas pamatā ir apsvērumi, kā laikus fiksēt raķešu startu un iznīcināt tās paātrinājuma fāzē. Ja šis satelīts ir virs mūsu galvām, tas būs lidojums pa mazāko trajektoriju. Tāpēc tas viss patiešām rada draudus Krievijai."

Podberjozkins uzsvēra, ka Krievija izstrādā pretsatelītu sistēmas, kas mazinās orbitālā uzbrukuma draudus. Tomēr eksperts pauda bažas par jaunām un dārgām bruņošanās sacīkstēm. Šoreiz – kosmosā.

Ziņu lente
0