Viedoklis

NATO tas ne sapņos nerādās: 150 tūkstoši Krievijas karavīru pārbauda cīņas gatavību

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasКомандно-наблюдательный пункт во время комплексной тренировки
Командно-наблюдательный пункт во время комплексной тренировки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tamlīdzīga mēroga karaspēku grupējumu pēkšņi maneveri – Krievijas neapšaubāmā militārā pārākuma mierīga demonstrācija ar mērķi parūpēties par mieru un stabilitāti.

Krievijas Bruņoto spēku operatīvi stratēģisko grupējumu cīņas gatavības pēkšņās pārbaudes iespaidīgais mērogs – tajā iesaistīti aptuveni 150 tūkstoši karavīru, 26 tūkstoši bruņojuma un tehnikas vienību, 400 lidaparāti, vairāk nekā 100 kuģi – pārliecinoši signalizē par nodomu aizsargāt savas intereses.

Dienvidu un Rietumu kara apgabalu, vairāku centrālās pakļautības vienību, gaisa desanta, Ziemeļu un Klusā okeāna flotes jūras kājnieku pēkšņā pārbaude turpinājās no 17. līdz 21. jūlijam. Plānā bija paredzētas 56 taktiskā līmeņa mācības 35 sauszemes un 17 jūras poligonos Melnās un Kaspijas jūru akvatorijās. Tajās iesaistīti 149 755 karavīri, 26 820 bruņojuma un tehnikas vienības, 414 lidaparāti, 106 kuģi. Armija daļas un vienības pārvietojas uz koncentrācijas rajoniem, kuģu grupējumi izgāja jūrā, aviācijas vienības pārdislocējās uz operatīvajiem aeridromiem.

Ракетные крейсеры Петр Великий и Маршал Устинов нанесли удар по условному противнику - Sputnik Latvija
Video
Barenca jūrā notiek Krievijas raķešu kreiseru mācības

Tika pārbaudīta bruņoto spēku spēja nodrošināt militāro drošību Krievijas dienvidrietumos un gatavība stratēģiskajām komandieru-štāba mācībām "Kaukāzs 2020". KF Ģenerālštāba un Aizsardzības ministrijas inspektori pārbaudīja Dienvidu un Rietumu kara apgabalu vienības, vairākas centrālās pakļautības vienību, gaisa desanta spēkus un Ziemeļu un Klusā okeāna flotes jūras kājniekus.

Tamlīdzīga mēroga karaspēka grupējumu pēksņi manevri Rietumu ģenerāļiem var tikai sapņos rādīties. To apstiprina nesekmīgais mēģinājums pavasarī sapulcēt Polijā, Lietuvā, Latvijā un Igaunijā aptuveni 30 tūkstošus karavīru no ASV un citām NATO valstīm manevru "Eiropas aizstāvis" ietvaros.

Porter nav izredžu

Pēkšņā pārbaude ar izteiktu dienvidu akcentu tomēr nav saistīta ar NATO un Ukrainas jūras kara spēku gaidāmajām mācībām Melnajā jūrā, ne arī ar spriedzi uz Armēnijas un Azerbaidžānas robežas. Šādas nosacīti negaidītas mācības armijā un flotē Krievija īsteno jau vairākus gadus. Pēc trauksmes signāla tiek "piecelti kājās" armijas spēki, operatīvi stratēģiskās vienības. Armijas daļas, kuģi un lidmašīnas tiek operatīvi pārvietoti par simtiem un tūkstošiem kilometru un pārdislokācijas gaitā pilda nospraustos uzdevumus nepazīstamos poligonos, jūrā un uz sauszemes.

Tikai tā iespējams pārbaudīt bruņoto spēku cīņas gatavības reālo pakāpi, tehnoloģiskās iespējas izpildīt manevru, koncentrēt un pielietot spēkus konkrētā reģionā. Karadarbības panākumi par 80% ir atkarīgi no attīstības infrastruktūras (bāzes, aerodromi, ostas) un nevainojamas loģistikas.

No otras puses, visas Krievijas spēku mācības (ieskaitot pēkšņās pārbaudes) – tā ir neapšaubāma militārā pārākuma mierīga demonstrācija ar mērķi parūpēties par mieru un stabilitāti Austrumeiropā un Centrālāzijā. Protams, amerikāņu raķešu eskadras kuģis, kas šovasar "iemīļojis" Odesu, un viņam līdzīgi ciemiņi Melnajā jūrā nonāk nepārprotami neizdevīgos apstākļos, kuros dominē KF Bruņotie spēki, un reāla militāra konflikta gadījumā tiem izredžu nav.

Atsevišķas manevru epizodes dāvās labāku priekšstatu par to, kas sagaida teroristus un agresorus Krievijas nacionālo interešu zonā un tās sabiedroto teritorijā.

Kauju dinamika

Melnās jūras flotes pēkšņajā pārbaudē iesaistīti vairāk nekā trīs tūkstoši karavīru un 300 tehnikas vienības, ieskaitot karakuģus un lidaparātus, kā arī MJF armijas korpusa vienību karavīrus un tehniku. Mācību scenārijs paredz, ka kuģu vienība sākusi apšaudi jūrā, kad ienaidnieka kuģis mēģināja iznīcināt MJF lielos desanta kuģusa, kas gatavojas izsēdināt desantu krastā.

Kaspijas flotiles manevros piedalās 35 kuģi. Vienlaikus tika izvērsti kuģi un jūras kājnieku vienības, kas desantējās Dagestānas kalnos un "likvidēja" nelikumīgas bruņotas vienības mācību gaitā Adanakas poligonā – uzdevumu pildīja vairāk nekā 700 karavīri, apmēram 30 bruņojuma un tehnikas vienības, bruņutransportieri BTR-82AM, zalves uguns reaktīvās sistēmas "Grad", 122 mm haubices D-30, 120 mm mīnmetēji "Saņi".
Боевое применение российского вертолета Ка-52 в Сирии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā Krievija atbildēja uz NATO manevriem Ramstein Alloy Latvijā

Dienvidu kara apgabala motirizētie strēlnieki, tanku un artilērijas spēki (ieskaitot Krievijas armijas bāzes Abhāzijā un Dienvidosetijā) "cīnījās" 20 poligonos vairāk nekā 70 mācību ietvaros. Operatīvie (rezerves) aerodromi nodrošināja bāzi 150 lidmašīnām un helikopteriem.

Gaisa kosmisko spēku 4. armijas zenītraķešu daļa un pretgaisa aizsardzība saņēma trauksmes signālu un devās ieņemt kaujas pozīcijas. 19. jūlijā zenītraķešu sistēmu S-400 "Triumf" un zenītraķešu-lielgabalu kompleksu "Pancirj S1" vienības atvairīja nosacīto spārnoto raķešu triecienu un dronu uzbrukumu – aizsargāja svarīgus objektus Melnās jūras piekrastē. Dienvidu kara apgabala raķešu vienības OTRK "Iskander" nepieļāva "pretinieka"desanta izsēšanos piekrastē, nosacīti iznīcinot militārās tehnikas grupu.

Ingušetijā izvērstās 58. armijas artilērijas vienības motorizēto strēlnieku un vairāk nekā 50 helikopteru Ka-52, Mi-28Н un Mi-35 (no GKS un PGA 4. armijas) aizsegā apšaudīja "pretinieku". Vienlaikus strādāja zalves uguns reaktīvās sistēmas "Uragan" un "Smerč", 203 mm artilērijas pašgājējiekārtas "Malka" un 240 mm mīnmetēji "Tjulpan". Piezīmēsim, ka "Tjulpan" var izmantot ne tikai 230 kg lādiņus, bet arī izšaut 20 km attālumā kodoltermiskās mīnas ar jaudu līdz 2 kilotonnām.

Dienvidu kara apgabala 58. armijas motorizētie strēlnieki likvidēja nosacīto pretinieku Dienvidosetijas kalnos. Apšaude tika sekmīgi izpildīta ar tankiem T-72a, kājnieku kaujas mašīnām BMP-2, artilērijas pašgājējiekārtām "Gvozdika", mīnmetējiem "Saņi", automātiskajiem un rokas granātmetējiem AGS-17 un RPG-7V.

Dienvidu kara apgabala tankisti Abhāzijā piekrastes poligonos izspēlēja reidus nosacītā pretinieka aizmugurē un manevrus flanga triecieniem.
Танки грязи не боятся! Российские десантники прошли второй этап конкурса по полевой выучке - Sputnik Latvija
Video
Tanki dubļu nebijās! Krievu desantnieki piedalās lauka mācību konkursā

Gudauta poligonā Abhāzijā Krievijas speciālisti izspēlēja cīņu ar nosacītā pretinieka uzbrukuma bezpilota lidaparātiem ar radioelektroniskās bloķēšanas kompleksiem "Žiteļ" un "Krasuha". Tāpat tika sagrozīts navigācijas laukums nosacītā pretinieka taktisko grupu koncentrācijas rajonā un "padarīti akli" precīzo ieroču tēmēšanas līdzekļi aviācijas uzlidojuma gatavošanas posmā. REB vienības slāpēja radiovadāmo fugasu un mīnu signālus, izpildīja radiosakaru līniju radioelektronisko traucēkumu uzdevumus, izpildīja REB uzbrukumus pretinieka komandpunktiem un sakaru mezgliem, dronu vadības un datu pārraides kanāliem.

Pat šīs īsās atsevišķās skices ļauj aptvert bruņoto spēku pēkšņās pārbaudes un militārās sagatavošanas kopējo ieceri un mērķus. Krievijas un tās sabiedroto debesis, jūra un zeme ir nepieejami teroristiem un naidīgi noskaņotiem kaimiņiem.

Pēkšņums un pārskatāmība

18. jūlijā NATO oficiālā pārstāve Oana Lungesku paziņoja, ka Krievija bruņoto spēku pēkšņās pārbaudes laikā neievērojot pārskatāmības noteikumus, savukārt NATO izpilda EDSO Vīnes dokumentu. Taču, lai šaubītos par Maskavas pieņemto lēmumu nepieciešamību un leģitimitāti, vajadzīga kompetence un nopietns pamats.

2011. gadā parakstītais Vīnes dokuments par uzticības un drošības stiprināšanas pasākumiem reglamentē informācijas sniegšanu kaimiņiem Eiropā 42 dienas (vai agrāk) pirms militārajiem manevriem, kuros piedalās vairāk nekā deviņi tūkstoši cilvēku, un katras Eiropas valsts tiesības organizēt mācības, kurās piedalās vairāk nekā 40 tūkstoši dalībnieku ne biežāk kā reizi trīs gados.

Taču pēkšņās pārbaudes Krievijas Bruņotajos spēkos, kurās iesaistīti vairāk neka 40 tūkstoši cilvēku, nepārkāpj starptautiskās saistības. Tiek skaitīti tikai konkrētie grupējumi un vienības, uz ko attiecas dokuments – šādu kārtību paredz tā pirmā nodaļa.

Kad mediji vēsta, ka piesaistīti 150 tūkstoši karavīru, tas nozīmē, ka pēkšņajā pārbaudē piedalās ne tikai parastie bruņotie spēki (kā to interpretē Vīnes dokuments), bet arī JKF, GKS un citi elementi. NATO pārstāvjiem savā vērtējumā vajadzētu izmantot oficiālos (profesionālos) datus, ko lieto Vīnes dokumenta ietvaros, nevis mediju ziņas vai pašiem savus priekšstatus par militārās sagatavotības pārskatāmību.

Krievijas Aizsardzības ministrija neuzaicina ārvalstu militāros novērotājus apmeklēt pēkšņās pārbaudes, kas ilgst vairāk kā 72 stundas, jo novērošanas atļaujas noteikums ir spēkā, ka pārsniegts karavīru un militārās tehnikas skaits (atbilstoši 13 tūkstoši cilvēku, 300 tanki, 500 bruņumašīnas) tikai minētā pārsnieguma saglabāšanās termiņā. Pēkšņo pārbaužu norises gaitā tādas situācijas nav radušās ne reizi, Krievijas bruņoto spēku darbības ir fragmentētas telpā un laikā.

Ziņu lente
0