Viedoklis

Pentagona pundurmanevri Polijā un NATO mācības Baltijas jūrā – pret ko tās organizētas?

© Photo U.S. Marine Corps photo by Sgt. Devin AndrewsМорские пехотинцы США во время учений НАТО Trident Juncture 18 в Исландии
Морские пехотинцы США во время учений НАТО Trident Juncture 18 в Исландии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Covid-19 pandēmija būtiski ierobežojusi ASV un NATO militāro aktivitāti Austrumeiropā, taču ne apturējusi. Polijā un Baltijas reģionā sākusies Pentagona un alianses mācību sērija ar spilgi izteiktu Krievijai naidīgu noskaņojumu.

Militārās mācības "Defender Europe 20 Plus", kurās iesaistīti 4000 amerikāņu un 2000 poļu karavīru sākās 4. jūnijā Polijā, poligonā Dravsko, Rietumpomožes vojevodistē. Tā ir koronavīrusa pandēmijas rezultātā manevru "Defender Europe 20" un ar tiem saistīto mācību Allied Spirit, Dynamic Front, Joint Warfighting Assessment, Saber Strike, Swift Response modificētā pundurversija.

Vērienīgos pasākumus bija plānots organizēt maijā un iesaistīt aptuveni 40 tūkstošus ASV karavīrus. Skaidrs, ka amerikāņu karavīru skaits ir desmitkārt samazināts, tātad zaudēta arī mācību sākotnējā būtība – plašs atbalsts sabiedrotajiem no okeāna viņa krasta.

ЗРК С-400 - Sputnik Latvija
Krievijas aizsardzības ministrs konstatēja, kur atrodas lielākie draudi valstij

Ja 118 tūkstoši Polijas armijas kareivju nespēj nosargāt savu valsti no hipotētiskas agresijas, tad 4 tūkstoši amerikāņu neko lielu nepaveiks. Nerunājot jau par to, ka nepilna ASV armijas brigāde nekādi nespēs nosargāt visu Eiropu. Tomēr, neskatoties uz gruzdošo pandēmiju, Pentagons nolēmis nodemonstrēt, ka vēl šo un to spēj, un Eiropas nākotne ir atkarīga tikai no Vašingtonas, lai arī daži sabiedrotie Eiropā tādai tēzei nepiekrīt.

Otrajā ešelonā izvēršas Ziemeļatlantijas alianses mācības "Baltops 2020", kas notiek Baltijas jūras poligonos 7.-16. jūnijā. Manevru deklarētais mērķis – nostiprināt kopīgās reaģēšanas potenciālu un demonstrēt apņemšanos "aizsargāt Baltijas jūru" (ko neviens neapdraud). Skaidrs, ka provokatīvo militāro mācību organizatoriem un dalībniekiem izdomāti draudi ir svarīgāki nekā koronavīrusa radītais risks vai reālā drošība Eiropā. Ko īsti viņi plāno?

Defender Europe 20 Plus

Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks 4.jūnijā paziņoja: "Epidēmija ir mainījusi mūsu plānus, taču pats galvenais ir tas, ka mums izdevās ātri pielāgoties mainīgajiem apstākļiem."

Mācībās tiek izmantoti 100 tanki, 230 citas kaujas mašīnas, artilērija un aviācija – kopā aptuveni 2 tūkstoši militārās tehnikas vienību. Amerikāņu un poļu tanku un gaisa desanta vienības 15 diennakšu laikā (no 4. līdz 19. jūnijam) izspēlēs dažus militārās operācijas posmus, kuru galvenais elements ir ūdens šķēršļa forsēšana. Loģiski būtu domāt, ka tas notiks no rietumiem uz austrumiem, no kurienes rēgojas draudi (Baltkrievija vai Krievija). Amerikāņu izdevums Warrior Maven jau 2019.gada novembrī ziņoja: lielajās mācībās Eiropā ASV spēki ieņems placdarmu "agresorvalsts" teritorijā.

Корабли НАТО в Балтийском море во время учений - Sputnik Latvija
NATO kuģi Baltijas jūrā: Latvija piedalās BALTOPS 2020

Atgādināšu: manevru "Defender Europe 2020" bija ieplānota lielākā ASV spēku pārvietošana uz Eiropu pēdējo 25 gadu laikā. Tika plānotas 37 tūkst. amerikāņu karavīru un vairāku tūkstošu sabiedroto no Eiropas (18 valstis atbalstā vai sagādnieku lomā) darbības virknē militāru operāciju. Pēc Covid-19 trieciena martā saglabājās apmēram 10% plānu un militāro spēku.

ASV un Polijas brigādes – 6 tūkstošu karavīru grūti izprotamo efektivitāti mācībās " Defender-Europe 20 Plus" vēl paziļina ASV armijas tanku bataljona (500 karavīri un 100 bruņutehnikas vienības) nesenā evakuācija no Lietuvas pa taisno uz ASV, nevis uz manevru rajonu Dravskā. Tas būtu itin loģisks treniņš spēku pārdislokācijai par dažiem simtiem kilometru, jo sākotnēji amerikāņi cerēja uz aptuveni 4000 km gariem maršrutiem pa Eiropu un plānoja radīt starpposmu bāzes visā reģionālajā operatīvajā telpā (kā Afganistānā vai Irākā).

Pentagona un NATO spēles Eiropā izskatās gana neveikli, tomēr jūnija sākumā Krievijas BS Ģenerālštābs pamanīja, ka tās vērstas pret Eiropu.

Pēc manām domām, mācību "Defender Europe 20 Plus" vienīgais reālais rezultāts būs jaunas mērķu atzīmes Krievijas Ģenerālštāba kartē. Vai patiešām par to sapņo miermīlīgā un labklājīgā Eiropa?

BALTOPS 2020

Desmit dienas (no 7. līdz 16. jūnijam) 17 NATO valstu un divu partnervalstu spēki un līdzekļi Baltijas jūrā pildīs kopīgo mācību "Baltops 2020" uzdevumus. Plānots izmantot 29 jūras vienības, 29 lidmašīnas un 3000 karavīrus. Mācībās piedalās Kanāda, Dānija, Igaunija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Itālija, Latvija, Lietuva, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Portugāle, Spānija, Zviedrija, Turcija, Lielbritānija un ASV. Iepriekš ASV BS Eiropā vadība precizēja manevru mērķus: sadarbības līmeņa celšana, kopīgā potenciāla nostiprināšana un "starptautiskās apņēmības demonstrācija nodrošināt stabilitāti reģionā". Tiesa, pandēmijas dēļ mācības notiks tikai jūras poligonos, tātad Baltijas reģions nav aptverts visā pilnībā.

Manevri ietver pretgaisa, pretzemūdeņu un pretmīnu aizsardzības uzdevumu, kā arī jūras blokādes izspēlēšanu. Šķiet, viss ir tāpat kā vienmēr ("Baltops" notiek ik gadus kopš 1972.gada), tomēr pēdējais punkts piesaista uzmanību un rada bažas.

No reģionālās drošības viedokļa jūras blokāde ir interesantākais vingrinājums, kas noteikti nesola neko labu Baltijas valstīm (ieskaitot Poliju, Latviju, Lietuvu un Igauniju).

Jūras blokāde nav nekāda verbāla "savaldīšana" vai vizuāla uzticības demonstrācija ASV interesēm, tas ir tiešas agresijas akts, starptautisko dokumentu reglamentēta karadarbības forma pretinieka ekonomikas graušanai. Ar jūras blokādes palīdzību karojošās valstis cenšas izjaukt pretinieka jūras komunikācijas, un tas skar visu reģiona valstu intereses.

Американский военнослужащий - Sputnik Latvija
Polijā sākušās mācības, kas varēja kļūt par ASV spēku masveida pārvietošanu uz Eiropu

Ja iedomāsimies hipotētisku (protams, pret Krieviju vērstu) blokādi Baltijā, būs skaidrs, ka vispirms cietīs visas Baltijas valstis. Un ne tikai ekonomiski. Ar Krieviju, ko apskalo desmit jūras, tāds "mijiedarbības scenārijs" neies cauri, it īpaši ņemot vērā valsts militāro spēku, ko pastiprina nepārprotama kodoldoktrīna. Atgādināšu: Krievija uzskata, ka kodolieročus iespējams pielietot gadījumā, ja valsts saskārusies ar ietekmi uz kritiski svarīgiem valsts vai militārajiem objektiem.

Ņemot vērā ASV un NATO militāro aktivitāti Baltijas reģionā, kā arī tādu vingrinājumu kā "Baltops 2020" un Defender Europa 20 Plus" radīto risku, Krievija konsekventi pastiprina karaspēka grupējumu Rietumu stratēģiskajā virzienā – Rietumu kara apgabala gvardes tanku armiju pastiprinājusi atsevišķa motorizēto strēlnieku brigāde. Tāpat apgabals gatavojas Baltijas flotes un 6. armijas aizsardzības mācībām. Minska un Maskava simetriski plāno mācības "Rietumi 2021", kas notiks Baltkrievijas teritorijā.

Ziņu lente
0