Viedoklis

Koronavīruss samaitājis Pentagona un NATO plānus Eiropā

© Sputnik / Sergey MelkonovMobilā laboratorija koronavīrusa analīžu nodošanai
Mobilā laboratorija koronavīrusa analīžu nodošanai - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa COVID-19 pandēmija atklājusi, cik trausla ir NATO – tā faktiski ir pārvilkusi svītru pāri "Eiropas aizstāvju" globālajiem plāniem.

Pret Krieviju vērstajiem manevriem "Defender Eurоpe 2020" pielikts punkts jau sākumposmā – "militārā Šengena" neattaisno cerības, tiek rēķināti nemilitārie zaudējumi.

Pandēmijas un amerikāņu bruņoto spēku kustības "faktiskas apstāšanās" fonā 13. martā Bundesvērs oficiāli atteicās piedalīties manevros "Defender Europe 2020". Koronavīrusa izplatīšanās dēļ vācu karavīri netiks iesaistīti manevros, lai arī iepriekš pildīja palīgfunkcijas.

Vācijas lēmums nozīmē, ka Pentagonam ir slēgta galvenā "ieeja" Eiropā, apturēta visa ASV militārās tehnikas un bruņojuma piegāžu sistēma: transporta izkraušana jūras ostās, amerikāņu karavīru pārvietošana uz Vācijas lidostām (to liedz aģentūra AFP). Līdzīga situācija ar kara tehnikas transportu izkraušanu Beļģijas un Nīderlandes ostās. Atgādināšu, pirmais trauksmes "zvans" NATO atskanēja 11. martā, kad Norvēģija koronavīrusa izplatības riska dēļ atcēla kopīgās mācības "Cold Response", kurās bija plānots iesaistīt aptuveni 15 tūkstošus karavīru no vairākām alianses valstīm.

НАТО отменяет военные учения из-за коронавируса - Sputnik Latvija
Video
Koronavīruss iedragājis kaujas gatavību: NATO atceļ mācības pandēmijas dēļ

Jau pirms Bundesvēra "kapitulācijas" – 12. martā pandēmija lika Pentagonam paziņot, ka mācību "Defender Europe 2020" programma tiek saīsināta. Iepriekš Savienotās Valstis apturēja pasažieru satiksmi ar visu Eiropu. Acīmredzot, tagad amerikāņiem ir svarīgākas darīšanas nekā karaspēles Eiropā, jo 48 štatos un Kolumbijas apgabalā ar koronavīrusu inficēti aptuveni trīs tūkstoši cilvēku, saglabājas draudīga dinamika. 13. martā ASV prezidents Donalds Tramps izsludināja ārkārtas situācijas režīmu. Bez Bundesvēra loģistikas (tā bija visa Vācijas loma mācībās "Defender Europe 2020") ārkārtas situācijā automātiski nokļūst ASV bruņotie spēki Eiropā.

Militārās plānošanas un loģistikas sistēma nepieļauj vērā ņemamas novirzes no apstiprinātā plāna (tā ir operācijas izgāšanās). Tāpēc tagad mēs redzam mācību "Defender Europe 2020" izbeigšanas nenovēršamo procesu, lai arī tām vajadzēja kā seriālam turpināties līdz jūlijam.

Esmu pārliecināts, ka tuvākajās dienās Vašingtona oficiāli atcels mācības. Nav iespējams saglabāt pasākumu apšņāptā formātā – tās zaudē jēgu, "aizstāvis" ar vienu roku vai kāju ir bezpalīdzīgs. Baltijas valstis neieraudzīs solīto izrādi "Pentagons pret Krievijas agresiju", vecākajiem partneriem tagad ir svarīgākas rūpes.

Nemilitārie zaudējumi

Par ignorējot pandēmiju, ASV un NATO militārais grupējums – vairāki tūkstoši kareivju – Austrumeiropas lauka apstākļos ir ideāls mērķis infekcijām. Cilvēkiem no malas ir grūti iedomāties, cik grūti karavīriem ir saglabāt tīrību un veselību, mēnešiem ilgi uzturoties poligonā. Ne velti medicīniskais nodrošinājums tiek uzskatīts par vienu no bruņoto spēku militārā nodrošinājuma veidiem. Šobrīd situāciju vēl vairāk apgrūtina koronavīruss.

Солдаты американской армии отдают честь в строю - Sputnik Latvija
ASV neatsūtīs solīto kareivju skaitu dalībai mācībās "Defender Europe 2020"

Vienkāršs piemērs. Vācu partneri no 20. februāra paspēja nogādāt daļu amerikāņu bruņutehnikas (tanki, kājnieku bruņumašīnas) Pentagona tanku brigādes mācību vietā Dravsko Pomorsko poligonā Polijā. Turpat no ASV "bez bagāžas" ieradās (caur lidostām Vācijā) 3.kājnieku divīzijas 2. tanku brigādes karavīri. Taču tagad, kad Bundesvērs ir atteicies piedalīties loģistikā, amerikāņu tankisti var uz ilgu laiku "uzkārties" Polijā. Pandēmijas apstākļos pat štābā daudznacionāla sadarbība mācību pirmajā posmā izsit no ierindas komandierus – Pentagona un NATO "smadzenes".

11. martā Polijas Nacionālās aizsardzības ministrija paziņoja: pēc atgriešanās no militārās padomes Vācijā, kur tika apspriestas mācības "Defender Europe 2020", valsts Bruņoto spēku komandierim ģenerālim Jaroslavam Mikijam "konstatēta koronavīrusa klātbūtne". Ģenerālis un viņu pavadošie virsnieki ir izolēti (Polijas armija de facto ir palikusi bez galvas).

Ar koronavīrusu inficējies arī ASV spēku Eiropā komandieris Kristofers Kavoli un Itālijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks Salvators Farina. Slimība pļauj visus, karantīnā ir 23 amerikāņu karavīri, kuri saskārušies ar inficētiem norvēģu kareivjiem, kā arī 850 norvēģi. Tieši tāpat koronavīruss izsitis no ierindas veselu Igaunijas armijas vienību. Slimības gadījumi fiksēti puses Eiropas valstu bruņotajos spēkos.

Baltkrievijas Republikas Veselības ministrijas dati liecina, ka COVID-19 iekļuvis arī Baltkrievijas armijā, kad vizītē Itālijā, kuras mērķis bija saskaņot ar NATO kopīgās mācības, ar koronavīrusu inficējās kāds Vitebskas apgabalā dislocētās armijas daļas augstu stāvošs virsnieks. Armijas daļā veikti pasākumi cīņai pret epidēmiju.

No kurienes pūš vējš

Финские солдаты на построении - Sputnik Latvija
Somu karavīri nepiedalīsies NATO mācībās Norvēģijā koronavīrusa dēļ

Ķīnas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Čžao Liczjans pieļāva, ka koronavīrusu Uhaņā ievazājuši ASV karavīri. Te jāpiebilst, ka Uhaņā ir speciāla bioloģiskā laboratorija, kurā tiek īstenoti arī kopprojekti. To starpā ir arī ĶTR un ASV projekts. Informācija par tā raksturu nav pieejama. Pieņēmumu pamatā ir ASV Slimību profilakses un kontroles centra vadītāja Roberts Redfīlda ziņojums Pārstāvju palātā: vairākiem ar provizorisko diagnozi "gripa" mirušiem amerikāņiem pēcnāves izmeklēšanā konstatēts koronavīruss.

Pienāks laiks, un zinātnieki noskaidros slimības avotus. Taču pagaidām vairāk nekā 153 tūkstoši cilvēku visā pasaulē ir inficēti ar COVID-19. Eiropieši ir jāaizsargā no reāliem pandēmijas draudiem, nevis jāmeklē izdomāti faktori – "Krievijas agresija".

Ziņu lente
0