Viedoklis

Cūkgaļas gads: globālā epidēmija draud atstāt pasauli bez gaļas

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasСвиньи в стойле
Свиньи в стойле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā Āfrikas cūku mēra epidēmija vēsturē iznīcinājusi ceturto daļu cūku pasaulē. Dažas valstis gada laikā zaudējušas vairāk nekā pusi dzīvnieku un jau saskārušās ar asu gaļas deficītu.

Āfrikas cūku mēra epidēmijā visvairāk cietusi Ķīna – lielākā cūkkopības valsts pasaulē.

2018. gadā fermās Ķīnā bija vairāk nekā 435 miljoni šo pārnadžu (salīdzinājumam: ASV – tikai 73 miljoni). Tagad, saskaņā ar Rabobank analītiķu vērtējumiem – tikai 175 miljoni, portālā RIA Novosti stāsta Maksims Rubčenko.

Epidēmija

Vīruss izplatījies tālu aiz Ķīnas robežām. Epidēmija plosās Ziemeļkorejā, Vjetnamā, Laosā, Kambodžām Mjanmā un Filipīnās. ĀCM fiksēts Beļģijā, Bulgārijā, Ungārijā, Latvijā, Polijā, Rumānijā un Ukrainā.

Epidēmija skārusi aptuveni piecdesmit valstis, arī Krieviju, kur ĀCM, domājams, iekļuvis no Ķīnas kopā ar inficētām mežacūkām. Pēdējo mēnešu laikā Amūras apgabalā fiksēti vairāk nekā 60 ĀCM gadījumi.

Свиньи в стойле на мясоперерабатывающем комбинате - Sputnik Latvija
Cūku mēris un salnas: Latvijas zemnieki apkopojuši gada rezultātus

Novembrī reģionā gāja bojā 275 dzīvnieki, vēl 2473 tika nokauti epidēmijas lokalizācijai. Jāpiebilst, ka Tālajos Austrumos atrodas tikai 2% no Krievijā audzēto cūku kopskaita.

No veterināra jautājuma ĀCM ir izvērtusies ekonomiskā problēmā. Pirmkārt, lauksaimnieki cieš milzu zaudējumus, piemēram, Ķīnā epidēmijas sagādātie zaudējumi sasnieguši aptuveni triljonu juaņu (140 miljardus dolāru).

Otrkārt, deficīta rezultātā aug gaļas cenas un audzē vispārējo inflāciju. Ķīnā cūkgaļas cenas decembrī pieaugušas par 8%, un inflācija sasniegusi maksimālo rādītāju 8 gadu laikā – 4,5% gada izteiksmē.

Tā kā aptuveni 70% kopējā gaļas patēriņa Ķīnā veido cūkgaļa, tas rada lielas grūtības. Avīze South China Morning Post (SCMP) stāsta, ka valsts lauku apvidos jau vērojama atgriešanās pie suņu patēriņa uzturā, lai arī šis paradums bija gandrīz pilnībā iznīdēts.

Sociālajos tīklos Ķīnā rit aktīvas diskusijas par to, kādās svinībās cūkgaļas gabals būs labākā dāvana, bet bankas vilina jaunos klientus ar solījumiem uzdāvināt gabaliņu bekona. Un tas darbojas.

Mostas mafija

Cūkgaļas cenu krasais pieaugums piesaistījis Ķīnas mafiju – triādes. Noziedznieki izplata baumas par ĀCM uzliesmojumu noteiktā rajonā, pat izmet beigtas cūkas ceļmalā, lai piespiestu fermerus noticēt baumām. Pēc tam viņi par zemām cenām var pārpirkt cūkgaļu.

В екатеринбургском парке бабочек начался роман между дикобразом и морским свином - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eksperimenti ar cūkām: Baltijā Pentagons pēta bioloģiskā kara stratēģiju

Taču tas vēl nav sliktākais variants. Mafija var izmētāt no bezpilota lidaparātiem inficētu barību, par nieka cenu nopirkt nobeigušos dzīvnieku gaļu, ar viltotiem karantīnas sertifikātiem izvest uz epidēmijas neskartiem rajoniem un pārdot to (par laimi, ĀCM nav bīstams cilvēkiem).

Provizoriskas aplēses liecina, ka tādas operācijas nes lielu peļņu – līdz 500 dolārus par cūku. Pie tam runa ir par tūkstošiem un desmitiem tūkstošu dzīvnieku.

Piemēram, Juņnaņas provincē policija pārtvērusi partiju dzīvnieku – vairāk nekā 10 000 dzīvu cūku, no kurām daudzas bija inficētas ar ĀCM vīrusu: noziedznieki ar viltotiem dokumentiem mēģināja tos nogādāt kaimiņu provincē. Cita banda vienas dienas laikā nelegāli pārvedusi 4000 cūkas.

Pēdējā pusgada laikā fiksēti vairāki mēģinājumi ievest inficēto gaļu no Ķīnas Krievijā.

Lai stātos pretī mafijai, cūkkopji Ķīnā iegādājas iekārtas cīņai pret droniem. Atgadījušies arī incidenti: iekārta cūku fermā Heilongjiang Dabeinong netālu no Harbinas radīja traucējumus lidmašīnu aparatūras darbībā, kas pacēlās no Harbinas lidostas. Gandrīz notika aviokatastrofa.

Jāpiebilst, ka varasiestādes neierosināja krimināllietu pret fermeriem – tikai palūdza atslēgt laineriem bīstamo tehniku.

Pēdējā cerība

Eksperti nesniedz prognozes, ar ko beigsies tagadējā ĀCM epidēmija, taču ir vienisprātis – tas nenotiks drīz. "Nav vērts gaidīt izmaiņas situācijā tuvākā viena vai divu gadu laikā," atzīmēja Rabobank analītiķi.

Viņi uzskata, ka slimību izdosies uzveikt pēc 4-6 gadiem, kad būs atrasta vakcīna pret ĀCM. Taču pagaidām vakcīnas nav, un nav zināms, vai tā vispār tiks radīta. Jebkurā gadījumā līdz ārstēšanas metožu atrašanai Ķīna var zaudēt vismaz 70% sava cūku ganāmpulka, bet visa pasaule – aptuveni pusi.

Зал Рижского окружного суда, где проходило рассмотрение дела Александра Гапоненко - Sputnik Latvija
Latvijas pilsoni tiesās par video par koronavīrusu no Ķīnas

Epidēmijas rezultātā visvairāk cietušās valstis spiestas palielināt gaļas importu no Ziemeļamerikas, Dienvidamerikas, ko epidēmija nav skārusi, kā arī no Eiropas. Ķīnas Galvenā muitas pārvalde vēsta, ka pērn valstī ievesti 1,32 miljoni tonnu cūkgaļas – pusotru reizi vairāk nekā 2018.gadā.

Eksperti ir pārliecināti, ka Pekinas pozīcijas novājināšanās tirdznieciskajā strīdā ar Vašingtonu lielā mērā saistīta ar ĀCM epidēmiju. ASV bija galvenais cūkgaļas piegādātājs ĶTR, un tagad Ķīna atkal palielina iepirkumus. Trampa administrācija to uzskata par gatavību atrast kompromisu. Vienlaikus Pekina palielina iepirkumus Brazīlijā un izvērtē iespējas iegādāties gaļu Krievijā, kas ieņēmusi sesto vietu pasaulē cūkgaļas ražošanas jomā.

Vjetnama, kas ĀCM rezultātā zaudējusi gandrīz ceturto daļu cūku, jau novembra beigās informēja par importu no Krievijas. Valstī gaidāmais deficīts sastāda 200-300 tūkstošus tonnu.

Ziņu lente
0