Viedoklis

Cik daudz iedzīvotāji tērē armijai? Militārās celtniecības apvāršņi Latvijā 2020.gadā

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийский военный c переносным зенитным комплексом Stinger на параде в Риге в День независимости Латвии
Латвийский военный c переносным зенитным комплексом Stinger на параде в Риге в День независимости Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādus līdzekļus Latvija atvēl armijai? Cik daudz naudas iedzīvotāji tērē armijai? Cik maksā jaunā militārā tehnika un kāpēc karavīrus pārģērbs par četriem miljoniem eiro?

Nesen Latvijas armija svinēja simto gadskārtu, tomēr Nacionālo bruņoto spēku vēsture, attīstība, modernizācija un ekipējuma maiņa turpinās. Pabeigta armijas pārapbruņošana ar NATO pieņemto šauteni G36, pistoli GLOCK 17, ložmetējuFM MAG. Aizsardzības ministrijas plāni 2020.gadam ir vērā ņemami.

Jauna koncepcija

Tiek izstrādāta jauna Nacionalās aizsardzības koncepcija, ko plānots apstiprināt līdz 1.oktobrim.

Солдат ВС Швеции возле Patria XA-360 AMV - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nevaldāmie: kāpēc Latvija kopā ar somiem "izgudro" bruņumašīnu

Tiek celta valsts iestāžu un uzņēmumu gatavība operatīvi reaģēt krīzes situācijās – nacionālās aizsardzības kompleksās sistēmas ieviešanas ietvaros. Militārais resors sāk apgūt moderno digitālo resursu un valsts līdzekļu pārvaldes sistēmu. Procesus pavada spēku materiāltehniskā atjaunošana.

Iepriekš aizsardzības ministrs Artis Pabriks paziņoja, ka saskaņā ar vienošanos ar ASV par četru helikopteru UH-60M Black Hawk Gaisa spēki plāno iegādāties iekārtas darbnīcām un noliktavām, kā arī dažādu aprīkojumu remontam un tehniskajai apkopei.

Tuvākajos mēnešos tiks noslēgta 120 kravas automašīnu Mercedes UNIMOG piegāde – daļu no tiem NBS izmanto jau trīs gadus. Startē arī jauni iepirkumi - autotehnika ar kravu nestspēju no 5 līdz 15 tonnām un speciālie transporta līdzekļ ar kravas nestspēju virs 15 tonnām.

Vērā ņemams pirkums šogad ir jaunā karavīru forma, modernas moduļu bruņas, 10 tūkstoši mugursomu (iznāk, ka katram NBS karavīram pienākas divas mugursomas) un liela gāzmasku partija (kopā ar Lietuvu).

Daudzfuncionālie UH-60M Black Hawk

Helikopterus UH-60M Black Hawk iespējams aprīkot ar bruņojuma sistēmām, kā arī izmantot karaspēka un kravu pārvadāšanai, medicīniskajai evakuācijai, meklēšanas un glābšanas operācijām vai ugunsgrēku dzēšanai. Līgumu ar Latviju par 200 miljoniem dolāru 2018.gada septembrī apstiprināja ASV Valsts departaments.

Международные военные учения Saber Strike в Латвии - Sputnik Latvija
Latviju neizglābs 6 tūkstoši karavīru: igauņu ģenerālis par obligāto dienestu un krieviem

Tolaik Latvijas Gaisa spēku ierindā bija tikai divi helikopteri Mi-2 un četri helikopteri Mi-17. Varētu domāt, ka Eiropas sabiedroto pozīciju nostiprināšana "avangardā" ir acīmredzama Vašingtonas prioritāte.

Līgums paredz četru mašīnu, 10 dzinēju (8 – uzstādīti, 2 – rezerves), 10 integrēto GPS navigācijas sistēmu (8 – uzstādītas, 2 – rezerves) un citu rezerves daļu, kā arī programmatūras licences un tehniskās dokumentācijas piegādes.

Taču ātri rīkoties neizdevās, pat par 200 miljoniem dolāru. Saskaņā ar plāniem, pirmo Black Hawk Latvija saņems ne ātrāk kā 2021.gadā. Pie tam Latvijas mediju telpā izskanēja ziņa, ka tādi paši lidaparāti ASV armijai izmaksājuši lētāk.

Kravas Mercedes UNIMOG

Šīs automašīnas devīze – "Gāžot kalnus". UNIMOG tiek izmantots Vācijas armijā kā daudzfunkcionāla kravas mašīna un bruņu visurgājējs kopš 1955.gada.

Мероприятие памяти баррикад 1991 года на Домской площади в Риге. Командующий НВС Латвии Леонид Калниньш и министр обороны Латвии Артис Пабрикс - Sputnik Latvija
Projekts ieilgst: kad iedzīvotāji saņems brošūras "kara gadījumam"

Dzinēja ОМ 906 LA maksimālā jauda – 299 zirgspēki. Maksimālais ātrums - 90 km/h. Pilnā masa – līdz 40 tonnas (automašīna var pārvadāt līdz 18 tonnas kravu). Laistas klajā vairākas modifikācijas. Pēc dizaina atjaunošanas no konveijera nāk spēcīgais visurgājējs Unimog U 5023.

Unimog ir uzticama un ilgi, jebkādos klimatiskajos apstākļos ekspluatējama mašīna. Unikālais elastīgais rāmis no dažāda augstuma garensijām, atšķirīgu profilu un šķērsgriezumu 30 reizes pārsniedz tradicionālā rāmja izturību. Tai ir augstas pārgājības šasija (regulējams spiediens) un liels klīrenss.

Baltijas valstīs armijas automašīnas Mercedes Unimog U 5000 ar riteņu formulu 4х4 "ieradās" caur Lietuvu, kas 2016.gadā pirmā saņēma divus desmitus automašīnu no pasūtījuma – 340 mašīnām par 70 miljoniem eiro.

Interesanti, ka ražotājs pārdod uzlabotas komplektācijas Unimog U 5000 ne vairāk kā apr 170 tūkstošiem eirpo, bet Lietuva ar NATO iepirkumu aģentūras starpniecību iegādājas tās par 205 tūkstošiem eiro gabalā.

Diemžēl Pabriks neko nav atklājis par cenām Latvijai, tomēr diezin vai disciplinētie sabiedrotie kaulēsies ar NATO vecākajām valstīm.

Militārais formastērps

2020.gadā Latvijas NBS atkal mainīs tēlu. Iepriekš formastērps mainījās 2006. un 2015. gadā (ugunsizturīgo tērpu toreiz testēja Malaizijā, Afganistānā un Eiropā).

Разминирование прохода в минном поле с помощью подрыва специального боеприпаса - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādiem nolūkiem Latvija paplašina armijas poligonus

Tamlīdzīga pārģērbšanās nav tik daudz saistīta ar auduma funkcionālajām īpatnībām vai plankumu piemērotību kaujas apstākļiem (starp citu, Latvijas militārais kontingents paliks Irākā līdz 2022.gadam), cik ar naudas plūsmu stingrajām normām.

NATO rekomendācijas paredz: ne vairāk kā 50% budžeta tiek atvēlēti personāla uzturēšanas izdevumiem, vismaz 20% - ekipējuma un tehnikas iepirkumiem. Latvijas AM budžets gada laikā pieaudzis gandrīz par 30 miljoniem un sasniedzis 663,6 miljonus eiro. Ir vieta manevram, iespēja nomainīt rāvējslēdzējus un kabatu tipu.

NBS parasti pasūta vismaz 20 tūkstošus jauno militāro formas tērpu  komplektus. Komplekta cena 2006.gadā – 130 eiro, 2015.gada fasons izmaksāja 160 eiro, un  2020. gadā arī cena noteikti pieaugs.

NBS karavīru pārģērbšana Latvijas nodokļu maksātājiem izmaksās apmēram 4 miljonus eiro.

Ziņu lente
0