Viedoklis

Nevaldāmie: kāpēc Latvija kopā ar somiem "izgudro" bruņumašīnu

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDСолдат ВС Швеции возле Patria XA-360 AMV
Солдат ВС Швеции возле Patria XA-360 AMV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pieejams plašs spektrs uzticamu armijas mašīnu, kas parādījušas savas iespējas un ražotāju autoritāti gadiem ilgas ekspluatācijas gaitā. Maksā un brauc. Kāpēc vajag izgudrot latviešu-somu "velosipēdu"?

Latvijas un Somijas aizsardzības ministri – Artis Pabriks un Anti Kaikonens 29.janvārī parakstīja tehnisko sadarbības vienošanos par bruņutransportiera izstrādi uz somu platformas Patria bāzes. Pagaidām projekts atgādina velosipēda izgudrošanu.

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks paziņoja, ka abu valstu armijas izvirza līdzīgas prasības jaunajai bruņumašīnai, taču pasaules tirgū neesot platformas, kas atbilstu tām pilnībā. Bruņumašīna Patria ar 6x6 riteņu formulu teicami atbilst baltiešu sapņiem.

Флаг Финляндии - Sputnik Latvija
Latvija un Somija kopā strādās pie jauna tipa BTR izstrādes

Bruņutransportiera pirmos sērijveida paraugus Latvijas NBS saņems ne ātrāk kā 2021.gadā, piegādes tiks izpildītas 10 gadu periodā. Gala cena ir atkarīga no Latvijas vēlmēm skaita un modifikāciju aspektā. Poļu pieredze liecina, ka projekta pievilcība un unikalitāte pārsvarā slēpjas cenā.

Somijas valsts kompānija Patria ražo bruņutransportierus, helikopterus, bezpilota lidaparātus. Uz moduļu platformas bāzes tā izstrādājusi veselu Patria saimi un 2002.gadā izcīnīja uzvaru konkursā par 690 bruņutransportieru piegādi Polijas armijai (līgums par 1,1 miljardu dolāru), kuri turpmāk tika ražoti Polijā ar Rosomak zīmolu. Izšķirošā loma iepirkumā bija cenai – somu bruņutransportieris izrādījās par 60% lētāks nekā, piemēram, Austrijas ražojums. Stāsts turpinās Latvijā.

Mērķis vai līdzeklis

Militārā spēka pasaules reitingā Global Firepower Latvija ieņem 101. vietu 138 valstu vidū. Tas nav slikts rezultāts valstij, kurā dzīvo nepilni divi miljoni cilvēku un armija nepārsniedz 5300 "durkļus", taču vienmēr gribas kaut ko vairāk (panāktā budžeta ietvaros). Ko var saņemt Latvijas armija piedevām jau bruņojumā iekļautajiem trim simtiem dažāda tipa un vecuma bruņutransportieriem?

Bruņutransportieris Patria tiek aktīvi pārdots no 2004.gada, vairāk nekā 1000 vienības pasūtījuši Somijas, Horvātijas, Polijas, Slovēnijas, DĀR, Zviedrijas un AAE bruņotie spēki. Komfortabla pilna pievada apvidus mašīna ar navigatoru un automātisko transmisiju.

Bruņutransportiera Patria jaunā platforma, uz kuras bāzes plānots radīt kopīgo mašīnu, no priekšgājējiem atšķiras ar regulējamu bruņojuma spektru un bruņu moduļiem. Mašīna var nest līdz 129 mm kalibra bruņojumu, piemēram, smago mīnmetēja sistēmu Patria NEMO. Rezultātā ar maksimālu slodzi riteņu bruņutransportieris var svērt līdz 24 tonnas. Dīzeļa dzinējs ar aptuveni 400 zirgspēku jaudu ļauj attīstīt līdz 100 km/h ātrumu pa šoseju, taču šoseja kara mašīnai nav galvenais. Tagad pāriesim pie acīmredzamajiem trūkumiem.

Pārsteidz bruņutransportieru ražotāja – kompānijas Patria reklāmas ieraksts: šaušanai divi ložmetējnieki izlien līdz jostasvietai no mašīnas. Kāda tur ir aizsardzība?! Kaujā pretinieka snaiperis neitralizēs strēlniekus piecu sekunžu laikā. Ļoti dīvaini šķiet tas, ka korpusā nav šaujamlūku – tas taču ir īsts "zārks uz riteņiem" 10 desantniekiem – kaujā viņi pat nepamanīs, no kuras puses atlidojis pretinieka kumulatīvais lādiņš, nerunājot jau par atbildes uguni pa flangiem.

Maksimāli atvieglotā konfigurācijā bruņutransportieris Patria spēj pārvietoties pa mierigu ūdeni, taču pat nelieli viļņi nekavējoties pārpludinās neizolēto dzinēj tilpni (np augšpuses), un mašīna ies dibenā. Paskatieties somu video: peldspējas gandrīz nekādas, korpuss tikai mazliet, par 20-30 cm paceļas virs ūdens. Ja būs uzstādīts modulis ar 120 mm mīnmetēju (un bruņas), mašīnai gan labāk vajadzētu turēties tālāk no ūdens. Domāju, ekspluatācijas gaitā tiks konstatēti arī citi trūkumi.

Amerikāņu reitings

ASV populārais izdevums The National Interest regulāri cenšas noskaidrot, kas ir spēcīgākais, uzticamākais, ātrākais kara tehnikas pasaulē. 2019.gada virtuālajās sacensībās piedalījās dažādu pasaules valstu bruņutransportieri. Pirmo vietu ieguva amerikāņu BTR Styker no kompānijas General Dynamics Land Systems (tas bija paredzams patriotiskajā izdevumā). Astoņi riteņi, dīzeļa dzinējs ar 350 zirgspēku jaudu. Maksimālais ātrums – līdz 100 km/h. BTR aprīkots ar 12,7 mm ložmetēju un automātisko 40 mm granātmetēju.

Otrajā vietā – firmas Canada General Dynamics Land Systems GDLS mašīna Kodiak. Šasija, jaudas agregāts un maksimālais ātrums līdzinās Stryker datiem, taču Kodiak bruņots ar 25 mm ieroci un ložmetēju.

Trešajā vietā reitingā – Šveices bruņutransportieris Piranha V, ko izstrādājusi General Dynamics European Land Systems Mowa. Astoņi riteņi. Dzinēja jauda – 580 zirgspēki, maksimālais ātrums – 100 km/h. Bruņots ar 30 mm automātisko ieroci LANCE un dažādiem kaujas moduļiem.

Андрей Элксниньш - мэр Даугавпилса - Sputnik Latvija
Vai valsti nepārvalda pilnīgi stulbeņi? Elksniņš sašutis par izdevumiem BTR un partijām

Ceturtajā vietā vācu smagā mašīna Boxer ar 720 zirgspēku jaudas dzinēju. Bruņota ar automātisko 40 mm granātmetēju H&K, diviem 7,62 mm un 12,7 mm kalibra ložmetējiem. Piektajā vietā – Singapūras bruņumašīna Terrex ar 450 zirgspēkiem, bruņota ar granātmetēju CIS-40-AFL un 7,62 mm ložmetēju.

Tik sīki stāstu, lai būtu skaidrs: pasaulē ir liels skaits uzticamu kaujas mašīnu, kas sevi apliecinājušas gadiem ilgas ekspluatācijas laikā. Izvēle ir ļoti plaša – maksā un brauc. It kā nav nekādas vajadzības sākt kopīgu darbu pie bruņutransportiera ražošanas, kas neizceļas ar īpašu efektivitāti cīņā vai dzīvotspēju reālos bruņotos konfliktos. Piemēram, Rumānija organizēja reitingā pieminētās šveiciešu Piranha V kopīgu ražošanu. Jāpiezīmē, ka The National Interest sarakstā nav pieminēta pat Patria ar astoņiem riteņiem, kur nu vēl sešu riteņu kompaktā versija. Kādam nolūkam vajag izgudrot Latvijas (vai Somijas un Latvijas) "velosipēdu"? Jautājums ir retorisks, ko jebkāda licencēta ražošana nepārprotami ir piekāpjas pamata ražotnes priekšā tehnoloģiski un no gala produkcijas kvalitātes viedokļa.

Ziņu lente
0