Viedoklis

Dzied kā lakstīgala: Zeļenskis sola Ukrainai briljantspožu nākotni

© Sputnik / Sergey MelkonovВизит президента Украины Владимира Зеленского в Латвию. Владимир Зеленский и Эгилс Левитс возложили цветы к памятнику Свободы в Риге
Визит президента Украины Владимира Зеленского в Латвию. Владимир Зеленский и Эгилс Левитс возложили цветы к памятнику Свободы в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tāds jau ir tas prezidenta darbs – solīt iedzīvotājiem "zelta kalnus". Taču šoreiz Vladimirs Zeļenskis ir pārspējis pats sevi – tik patētiski vārdi no viņa puses vēl nav dzirdēti.

Vladimirs Zeļenskis ir pārspējis pats sevi. Tik patētiski vārdi no viņa puses vēl nav dzirdēti, lai arī saprotam: dažkārt citādi nevar, tāds ir viņa darbs – gan agrākais, gan tagadējais, atzīmēja radio Sputnik autors Sergejs Iļjins.

Ukrainas līderis aicinājis investorus ieguldīt līdzekļus Ukrainas pilsoņos. Sak, viņi ir valsts galvenais kapitāls. Zeļenska kungs personīgi garantēja aizsardzību katram investoram, katrai ukraiņos ieguldītajai kapeikai.

Tālāk – vēl trakāk. Prezidents (tiesa, viņš atzina reformu ilgstošo imitāciju) nosauca Ukrainu par fenomenālu valsti, vienu no interesantākajiem un pievilcīgākajiem jaunuzņēmumiem pat uz visas Zemes. viņš secināja: adrenalīna, ambīciju un labu nodomu pārpildītā Kijeva nesamierināsies ar valsts pašreizējo neglīto statusu. Tā darīs visu iespējamo "ekonomiskajam lēcienam", pēc kura etiķete Made in Ukraine dārdēs pa visu pasauli kā nepārspētas kvalitātes simbols.

Investoriem domātās ugunīgās runas fināla tirāde gāza no kājām. To ir vērts citēt: "Šodien Ukraina ir kā dimants, kam nepieciešams slīpējums – iekšējās reformas un ārējās investīcijas, lai kļūtu par īstu briljantu ne tikai Eiropas, bet arī visas pasaules centrā." Aplausi, priekškars.

Protams, tas ir lieliski, ja runu autori raksta prezidentam tik spilgtus tekstus un viņš pats tos izteiksmīgi nolasa publikas priekšā. Bet vai viņš pats tam tic?

Nē, katrs vairāk vai mazāk talantīgs aktieris var notēlot pārliecību. Bet kā ir ar to, ko vienkāršie cilvēki sauc par "sirds dziļumiem"? Vai tur ir pārliecība, ka Ukraina var kļūt par pasaules centru, visveiksmīgāko valsti uz Zemes, sajūsmas vērtu briljantu?

Atbilde uz šo jautājumu ir ļoti svarīga, tāpat kā izpratne, cik lielā mērā Ukrainas prezidents ir patiess un adekvāti uztver realitāti. Visus agrākos gadus Ukrainas elite pret saviem pilsoņiem izturējās kā pret barības bāzi un varas avotu, nevis valsts galveno vērtību.

Глава Луганской народной республики Леонид Пасечник - Sputnik Latvija
Intervija
Leonīds Pasečņiks: Zeļenskis tā arī var palikt "prezidents-cerība"

Lai mainītu šo sen iesakņojušos situāciju, Ukrainai, šķiet, vajadzīgi citplanētieši, kuri varētu pamatīgi mainīt visu administratīvo sistēmu un - pats galvenais – ar kaut kādām fantastiskām kosmiskām tehnoloģijām mainītu cilvēku mentalitāti, kuri, izvirzījušies priekšniekos, acumirklī pret nesenajiem biedriem un kaimiņiem sāk izturēties kā pret nicināmiem zemākas klases pārstāvjiem.

Un vēl viena lieta: investori ir pragmatiski biznesmeņi, bieži – pat atklāti ciniķi, izmanīgi ļautiņi. Viņus ar skaistiem vārdiem un saldiem solījumiem neaizkustināsi. Viņi skatās uz to, kas ir pašlaik, nevis sapņo un fantazē par to, kas būs nākotnē. Diemžēl Zeļenskim nav īpaša pamata lepoties ar tagadni.

Pats galvenais: nevienam nav zināms, ko un kā darīt, lai pierunātu cilvēkus ar lielu naudu ieguldīt to Ukrainā. Patiesībā prezidenta politiskais liktenis ir atkarīgs no tā, vai viņam izdosies kaut pāris reālus solīšus spert šajā virzienā.

Ziņu lente
0