Viedoklis

Neiejaucaties? Tad Rietumi iet pie jums. Kā Krieviju aicina iet protestos

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasНесанкционированная акция в поддержку незарегистрированных кандидатов в Мосгордуму
Несанкционированная акция в поддержку незарегистрированных кандидатов в Мосгордуму - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumvalstis, kas jau sen pārmet Krievijai iejaukšanos savās lietās, vēl joprojām nav atradušas nekādus pierādījumus. Toties tagad tās pašas aktīvi iejaucas Krievijas iekšējās lietās.

Iejaukšanās vēlēšanās nav pieļaujama, jau vairākus gadus apgalvo ASV un Vācija, pie tam rāda ar pirkstu uz Krieviju. Principā, Maskava nekad nav noliegusi, ka iejaukšanās citu valstu iekšējās lietās nav laba, tāpēc nekad nav to atļāvusies. Toties progresīvie Rietumi zina, par ko runā, raksta radio Sputnik autore Marija Baļabina.

ASV un Eiropas diplomāti un žurnālisti tik aktīvi pūlas iejaukties notikumos Krievijā, ka jau izpelnījušies Ārlietu ministrijas vērtējumu. Tagad ASV vēstnieks-padomnieks pat izsaukts uz ministriju.

Виды Москвы - Sputnik Latvija
Rietumvalstu vēstnieki tiks izsaukti uz pārrunām par iejaukšanos vēlēšanās Krievijā

Iemesls – Valsts departamenta nediplomātiskā izturēšanās. Resora lapā Twitter jau vairākkārt publicēta detalizēta informācija par to, kur un kad Maskavā notiks nesaskaņotie mītiņi.

Maskavas domes vēlēšanu priekšvakarā neveiksmīgie kandidāti, kam neizdevās saskaņā ar noteikumiem savākt parakstus savam atbalstam, šķiet, pūlas pārkāpt visus iespējamos noteikumus: viņi iziet nesaskaņotos mītiņos, daži nes līdzi ieročus, daži nepārprotami provocē kārtības sargus.

Formālā mītiņu prasība – reģistrēt visus kandidātus, lai arī tāpēc nevajag klīst pa pilsētu, vajag strādāt ar vēlētājiem. Taču Rietumiem, kurus nez kāpēc situācija ir milzīgi ieinteresējusi, svarīga ir forma, ne saturs.

Tāpēc situāciju aktīvi komentē visi, kas var. Arī Valsts departamentam negribas stāvēt malā.

Tiesa, ziņas par mītiņiem tiek noslēgtas ar piezīmi par to, ka ieteicams izvairīties no minētā maršruta, tomēr, Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova taisnīgi atzīmēja, ka aicinājumu piedalīties nelikumīgajās akcijās noslēpt ar tādām piezīmēm neizdodas.

Журналист Юрий Светов - Sputnik Latvija
Politologs: Baltijas valstu reakcija pēc nelegālajiem mītiņiem Maskavā ir neadekvāta

Maskava šajās publikācijās saskata "aicinājumu uz rīcību, kuras pamatā ir mēģinājums iejaukties mūsu valsts iekšējās lietās".

Vācu diplomāti izturas taktiskāk, toties mediji ļauj sev pilnu vaļu. DW sociālajos tīklos atklāti aicināja iziet mītiņos.

Protams, tā nav nekāda iejaukšanās, aicina ASV un Vācija. Tas ir normāli un demokrātiski – aicināt uz nelikumīgām akcijām citā valstī.

No otras puses, pēc visa, ko Rietumi ir sastrādājuši pasaulē, pēc visiem kariem, ko tie sakurinājuši, lai uzspiestu savus priekšstatus par dzīvi, aicinājumi Twitter lapās, acīmredzot, ir tīrais sīkums.

 Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0