Viedoklis

Vai NATO apdraud "kaujas" vaļi no Sanktpēterburgas

CC0 / pxhere / Белый кит
Белый кит - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Holivudas cienīgs sižets: krievu speciālistu apmācītie kaujas vaļi no Sanktpēterburgas, ar kameru GoPro filmē NATO JKS slepenos objektus Igaunijas, Latvijas un Lietuvas krastā.

Pie Norvēģijas krastiem esot redzēti Krievijas (no Sanktpēterburgas) "baltvaļi-izlūki".

Norvēģijas telekanāls NRK paziņoja, ka 27. aprīlī Ingoijas salas tuvumā Finnmarkas reģionā zvejnieki sastapuši vaļus ar speciālu "iejūgu", uz kura bija stiprinājumi kamerai GoPro un uzraksts Equipment of St. Petersburg. Zvejnieki pastāstīja, ka tādi "izlūki" esot redzēti arī iepriekš.

Neskatoties uz skopo informāciju, autoritatīvi norvēģu zinātnieki Oidins Rikardsens no Trumses universitātes un Mārtins Bījuvs no Jūras pētījumu institūta nez kāpēc nekavējoties saskatīja šajā stāstā Krievijas militārās pēdas. Piemēram, Rikardsens apgalvoja: "Mēs zinām, ka Krievijā ir pieradināti vaļi, kuri dažkārt seko mūsu laivām. Šķiet, daži no tiem ir izkļuvuši brīvībā."

Informācija radīja satraukumu arī kaimiņos – Somijā. Militārais eksperts Samuli Hāpa pauda aizdomas, ka valis izbēdzis no "Murmanskas flotes" militārās bāzes. Jāpiebilst gan, ka šādas bāzes realitātē nav.

"Kaujas" vaļu parādīšanos ar Krievijas izlūkdienestu darbību saistīta arī "pieredzējušais somu izlūks" pulkvedis Juha Vihersāri. Daudzi tam noticēja, jo 1999. gadā Vihersāri redzējis "kaujas" delfīnus Krimā. Somu pulkvedis pieļāva, ka netālu atrodas automātiskais spiegu bezpilota aparāts, kam valis nodod izlūkošanas informāciju par NATO elektroniskajām kontroles sistēmām, kas uzstādītas jūras dibenā. Viņš pieļāva, ka baltvaļi spēj nomīnēt arī telekomunikāciju kabeļus.

Telekanāls CNN apliecināja: baltvali dresējusi Krievijas karavīri. Domājams, amerikāņu speciālistiem izdevies nopratināt pļāpīgo dzīvnieku.

Pārgājiens aiz trim jūrām

Dīvaini, ka "kaujas" vaļi netiek turēti aizdomās par GPS navigācijas pārkāpumiem Norvēģijas ziemeļos. Pērnā gada nogalē NATO mācību Trident Juncture laikā sabiedrotie jau pārmeta Krievijai traucējumu radīšanu satelītu navigācijas sistēmā.

Holivudas cienīgs sižets: krievu speciālistu apmācītie kaujas vaļi no Sanktpēterburgas, ar kameru GoPro filmē NATO JKS slepenos objektus Igaunijas, Latvijas un Lietuvas krastā. Pēc tam viņi dodas uz Ziemeļu un Norvēģu jūru un pastāvīgi noraida informāciju Krievijas JKF – caur izlūkošanas satelītu orbitālo grupējumu vai autonomo dronu, tādu kā "Poseidon". Simtiem baltvaļu pastāvīgā cīņas gatavībā kontrolē ASV un NATO darbības Pasaules okeānā.

Taču tiksim galā ar faktiem.

Foto un video ierakstos saskatāms kaut kas līdzīgs iejūgam ar plāksnīti, uz kuras rakstīts angļu valodā "Equipment of St. Petersburg". Iedomāsimies, ka iekārtas kopā ar vali nokļuvušas Norvēģijas ūdeņos no Krievijas pilsētas (zināms, ka ziemā baltvaļi apciemo Baltijas jūru). Taču nekādas modernas equipment kadrā nav redzamas. Brezenta siksniņas pie lietas nepiešūsi, bet pilsēta St. Petersburg atrodama arī Savienotajās Valstīs, Meksikas līča piekrastē (Sanktpēterburgas ir arī Ohaio, Ziemeļkarolīnā, Misūri un veselas piecas – Pensilvānijā). Jāpiebilst, ka Krievijas Aizsardzības ministrija izmanto krievu valodu un Sergeja Šoigu pakļautajiem nav ne mazākās vēlēšanās atvieglot darbu domājamam pretiniekam ar tehnisko uzrakstu tulkojumiem angļu valodā. Iespējams, arktiskos dzīvniekus – baltvaļus – Savienotās Valstis un NATO gatavo cīņai pret Krievijas Ziemeļu floti, nevis otrādi. Cīņā par kontroli Arktikā amerikāņiem ir liela problēma – ASV JKS rīcībā ir tikai divi četrdesmit gadus veci ledlauži. Baltvaļu skaits šajā reģionā ir daudz lielāks, tikai dienēt armijā tie nevēlas.

Visskaļāk "ķeriet zagli" kliedz pats zaglis

Iepriekš izdevums Daily Mail ziņoja, ka ASV plāno nogādāt pie Ukrainas krastiem 20 kaujas delfīnus un 10 jūras lauvas dalībai NATO mācībās. Tātad Martial U.S. Navy Dolphins ir reāli, un jūras dzīvnieku apmācībai Pentagons ik gadus tērē daudzus miljonus dolāru.

Amerikāņi jau ilgu laiku izmanto delfīnus un jūras lauvas cīņai ar teroristiem un diversantiem, mīnu aizsprostojumu pārvarēšanai. Jau Vjetnamas kara laikā, ASV JKS bāzes apkaimē kaujas delfīni iznīcināja pretinieka kareivjus – diversantus. Militārajā operācijā Irākā 2003. gadā ASV kaujas delfīni identificēja mīnas un pavēra ceļu jūras kājniekiem. Pentagona delfīni patrulēja ASV JKS atomzemūdeņu bāzi Kitsap-Bangor Vašingtonas štatā, un aģentūra Associated Press stāstīja par tamlīdzīgiem eksperimentiem jūras kara bāzē Sandiego (Kalifornijas štats). Principā, arktisko vaļu parādīšanās starp amerikāņu reindžeriem, nevarētu pārsteigt norvēģu zvejniekus.

Nekā smieklīga: amerikāņu izcilība pieļauj, ka ASV drošību jāstiprina visiem planētas dzīvajiem organismiem – no sabiedrotajiem Eiropā līdz Āfrikas ziloņiem, Arktikas vaļveidīgajiem, eksotiskiem mikrobiem un citu nepieminētu sugu pārstāvjiem.

Iepriekš ASV valdība par 3,2 miljoniem dolāru pasūtīja eksperimentu ar pērtiķiem, kuri lielā daudzumā patērē alkoholu. Liela nauda aizgāja jūras kara garneļu treniņiem. Desmitiem tūkstošu dolāru Pentagons iztērēta pētījumiem par Āfrikas ziloņu spējām atrast bumbas. Tiesa, ziloņiem nebija ne mazākās vēlēšanās pildīt sapieru lomu, taču priekšā vēl ir liels skaits aizraujošu eksperimentu.

Ziņu lente
0