Viedoklis

Latvijā plānots ieviest akcīzi krievu valodai

© Sputnik / Андрей Иглов / Pāriet pie mediju bankasПартия российских учебников по русскому языку для 7 класса
Партия российских учебников по русскому языку для 7 класса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija centīgi pūlas iznīdēt ieradumu runāt krieviski. Tomēr pagaidām vēl nav izdevies izcīnīt galīgo uzvaru. Šķiet, tagad mēģinās vismaz kaut ko nopelnīt.

Kā zināms, veselībai vai apkārtējai videi kaitīgās preces tiek apliktas ar īpašu nodokli – akcīzi. Starp tām ir gan alkohols un tabaka, gan degviela. Laiku pa laikam ierosina šajā sarakstā iekļaut bulciņas un cukuru. Sak, ir bezjēdzīgi cīnīties ar kaitīgiem ieradumiem, tad kāpēc gan nevarētu vismaz gūt kādu labumu?

Šķiet, Latvija ir gatava spert soli tālāk. Labi zināms, ka viens no nepatīkamākajiem kaitīgajiem paradumiem, kuri apdraud latviskumu, valsts valodas pastāvēšanu un vispārēju integrāciju – tas ir paradums runāt krieviski.

Телевизионный пульт - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievi iztiks bez translācijas. Latvijā nomainījies valsts televīzijas vadītājs

Tāpat kā roka stiepjas pēc cigaretes, tā arī krievvalodīgais stiepjas pēc stiprāka vārda un dzimto valodu parasti ļaunprātīgi lieto ģimenē un darbā. Un tāpat kā tabaciņa atstāj dzeltenas pēdas uz smēķētāja ūsām un pirkstiem, tāpar arī krievu mēle uzliek savu zīmogu lielās un varenās valodas nesēja mentalitātei un mežonīgajiem paradumiem.

Latvija visiem spēkiem pulas iznīdēt šo paradumu. Itin drīz krievu valoda tiks izmēzta no skolām līdz ar čipšiem un limonādi, tomēr pagaidām vēl nav izdevies izcīnīt galīgo uzvaru. Kāpēc gan nepamēģināt vismaz kaut ko nopelnīt uz tās rēķina? Ar ko sākt? Protams, ar ķecerīgo Krievijas televīziju!

Valsts drošības dienesta ikgadējā atskaitē norādīta Latvijas telekomunikāciju nozares loma Krievijas televīzijas kanālu plašajā spektrā, kas pārstāvēti Latvijā. Šajā kontekstā Latvijas Avīze vērsās pie Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes vadības, un tās vadītāja Dace Ķezbere apsolīja ņemt vērā VDD slēdzienus un ieviest jaunus regulējošos pasākumus, ja būs vajadzīgs.

Улица в городе Даугавпилс, Латвия - Sputnik Latvija
Daugavpils kinoteātrim atkal izrakstīts sods par filmu rādīšanu krievu valodā

Viņa paskaidroja: jo vairāk operatori izvēlēsies Krievijas kanālu translāciju, jo lielāku gada maksu būs spiesti maksāt.

Kas tad īsti iznāks? Televīzijas pakalpojumu sniedzēji būs spiesti palielināt tarifu tiem, kuri izvēlēsies paketes ar Krievijas telekanāliem. Lūk, kur parādās akcīze apraidei krievu valodā, tātad – krievu valodai.

Tiesa gan, jaunievedumi skars ne tikai Latvijā dzīvojošos krievus. Diemžēl kaitīgais paradums skatīties Krievijas seriālus un šovus skāris arī daļu latviešu sabiedrības. Paši latvieši atzīst, ka tie bieži vien ir kvalitatīvāki un interesantāki nekā vietējais televīzijas saturs.

Ziņu lente
0