Viedoklis

Iron Spread 2019: "Challenger" un "Leopard" Latvijā – rupja provokācija pret Krieviju

© Sputnik / Sergey MelkonovSpānijas tanks Leopard 2E Latvijas simtgadei veltītajā parādē
Spānijas tanks Leopard 2E Latvijas simtgadei veltītajā parādē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO tanku vienību izvēršana kaujas manevru formātā 200 kilometru attālumā no Latvijas un Krievijas, no Latvijas un Baltkrievijas robežām ir rupja provokācija, kas grauj reģionālo stabilitāti.

Latvijā norit mācības Iron Spread 2019, kurās piedalās reģionā dislocētās Ziemeļatlantijas alianses karavīru vienības un kaujas tehnika. Manevros Ādažu poligonā iesaistīti 14 tanki Leopard, Challenger un PT-91. Iron Spread 2019 mērķis – "sabiedroto karaspēku sadarbības pilnveidošana". Taču, no vienas puses, Rīgu neviens neapdraud. No otras puses, Latvijas armijai, saskaņā ar pasaules militārā spēka reitinga datiem, nav nevienas tanku vienības. Tātad sabiedrotie ar "Leopard" un "Challenger" var uzlabot tanku uzbrukuma iemaņas paši vien, bet latvieši automātiski kļūst par Vašingtonas un Briseles militārās stratēģijas ķīlniekiem.

NATO Starptautiskais bataljons tika dislocēts Latvijā, Lietuvā un Igaunijā pēc alianses samita 2016. gada jūnijā. Mācības Iron Spread kopā ar NATO valstīm notiek Baltijas valstīs kopš 2018. gada, taču tanku mācības Latvijā sākās daudz agrāk. Uzdevumi pastāvīgi kļūst sarežģītāki. Iron Spread 2019 manevri ir sinhronizēti ar NATO kibermācībām Locked Shields 2019, kas no 8. līdz 12. aprīlim notiek kaimiņu Igaunijā (domājams, tajās kareivji uzlabo radioelektroniskās cīņas elementus).

Galvenais triecienspēks

Международные военные учения в Латвии - Sputnik Latvija
Business Insider nosaucis "spēcīgākos" NATO ieročus karam ar Krieviju

Tanki ir uzbrukuma ierocis, tankisti vienmēr piedalās galvenajā triecienā, īsteno uzbrukumu pretinieka aizsardzības ešeloniem. Tanku vienības ir galvenais sauszemes spēku triecienspēks. NATO ilggadējās paplašināšanās fonā austrumu virzienā turpinās uzbrukuma bruņojuma potenciāla uzkrāšana Krievijas robežu tuvumā. Dažkārt rodas sajūta, ka alianses stratēģija Baltijas valstīs ir izsakāma ar plaši pazīstamo parunu "Spēks ir – prātu nevajag". Kam grasās uzbrukt "Leopard" no Baltijas – Baltkrievijai vai Krievijai?

No aizsardzības "Baltijas miestiņā" nav ne smakas, galvenais ASV un to sabiedroto bruņoto spēku karadarbības veids ir uzbrukums (tā rakstīts vadošajos dokumentos un taktikas mācību grāmatās). Savienoto Valstu un NATO stratēģiskās, operatīvās un taktiskās vadības galvenā iezīme ir karaspēka sagatavošana manevriem un saspringtam uzbrukumam. Turklāt sauszemes karaspēki tiek uzskatīti par galveno bruņoto spēku veids, kura mērķis kopā ar GKS un JKS ir rosināt aktīvas un ilgstošas cīņas ar dažādiem ieročiem, pat kodolieročiem. Mērķis - pretinieka iznīcināšana, viņa teritorijas ieņemšana, uzvara ar izdevīgiem noteikumiem.

Александр Хроленко - Sputnik Latvija
Eksperts: NATO nevajag lauzties Krievijas durvīs, atbilde būs negaidīta

Pavasaris un vasara Latvijā solās būt karsti. Militāro manevru sērija ar vairāku tūkstošu karavīru piedalīšanos no dažādām valstīm republikā turpināsies no 12. aprīļa līdz 5. maijam (FuriousHammer), no 13. maija līdz 25. maijam (SummerShield). No maija vidus līdz 14. jūnijam notiks arī Latvijas un ASV taktiskās gaisa desanta mācības SwitRespons 19, savukārt no 27. maija līdz 2. jūnijam notiks EfpestkgCertex manevri, kuros Latvijas karavīri apgūs mijiedarbību ar Igaunijā dislocēto NATO bataljonu. No 26.  maija līdz 9. jūlijam Latvijas armija piedalīsies savstarpējās jūras desanta mācībās Jet (M) 19 Amphibex ar NATO valstīm un kolēģiem no Zviedrijas un Somijas. Tālāk sekos Atlantic Resolve operācija, kas atgādina Hitlera "Barbarosu".

Konceptuāla pašlikvidācija

Ja neviena kaimiņvalsts republiku neapdraud, bet tā pastāvīgi paplašina ārvalstu karaspēku klātbūtni savā teritorijā, faktiski līdzdarbojas agresijas gatavošanā pret Baltkrieviju un Krieviju (citas jēgas NATO mācībām nevar būt), tas likumsakarīgi ieslēdz vienreizējas ģeopolitiskās lietošanas valsts pašlikvidācijas mehānismu.

Mierīga ekonomiska attīstība un labas kaimiņattiecības – tāds ir Latvijas drošības garants, uz kuras teritoriju neviens nepretendē. Mūsdienu Krievija dzīvo citos mērogos un koncepcijās. Krievijas teritorijā (17 125 191 kvadrātkilometri) var brīvi izvietot 265 Latvijas Republikas (republikas platība – 64 689 kvadrātkilometri). Latvijas Republikas iedzīvotāju skaits – mazāk nekā divi miljoni cilvēku – līdzinās vienas Novosibirskas iedzīvotāju skaitam. Salīdzinājumam – kaimiņu Sanktpēterburgā dzīvo vairāk nekā pieci miljoni iedzīvotāju, savukārt kopumā Krievijā ir 15 pilsētas, kuru iedzīvotāju skaits pārsniedz miljonu. Un tai ir viena no divām spēcīgākajām armijām pasaulē, ar hiperskaņas raķetēm un kodoltermiskajiem lādiņiem arsenālā.

Kopš 2018. gada Latvija aizsardzībai nezin no kā tērē 2% IKP, savukārt 15 gadu laikā NATO sastāvā samaksājusi 5 miljardus eiro. De facto republika pārvērtusies par ASV koloniju, taču nākotne var būt vēl bargāka un tumšāka. Alianses antikvāro tanku žvadzināšana Krievijas robežas tuvumā ir Baltijas valstu bīstamākā iecere, un daudzi Amerikas sabiedrotie Eiropā jau sāk pārskatīt pasākumu "kompleksu" un iespējas iziet no strupceļa.

Ziņu lente
0