Viedoklis

"Krimas pavasaris" Daugavpilī: skandāls, kura nebija

© Алексей СтетюхаВыставка "Крымская весна. 5 лет в родной гавани" в помещении генерального консульства РФ в Даугавпилсе
Выставка Крымская весна. 5 лет в родной гавани в помещении генерального консульства РФ в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par to, kā Daugavpilī svinēja "Krimas pavasara" piekto gadadienu un kas no tā iznāca.

RĪGA, 24. marts — Sputnik, Aleksejs Stetjuha. Pirms pieciem gadiem, 2014. gada 16. martā Krimas iedzīvotāji referendumā noteica, ka pussalai ir jāatgriežas Krievijā. Diezin vai ir jēga stāstīt, kas notika tālāk. Krimas atkalpievienošanos Krievijai rietumvalstis dēvē par "aneksiju", karu Ukrainas austrumos – par Antiteroristisku operāciju, sankcijas – par "taisnīgu atriebību". Bet karavāna iet tālāk. Un 2019. gada 16. martā vairākās KF pārstāvniecībās dažādās pasaules valstīs un pilsētās aizritēja Krimas atgriešanās piecu gadu jubilejai veltīti pasākumi.

"Krimas pavasaris" Daugavpilī

Patlaban Latgalē dzīvo aptuveni astoņi tūkstoši Krievijas pilsoņu. Latvijas krieviskākā reģiona galvaspilsēta – Daugavpils arī atzīmēja "Krimas pavasara" jubileju. Bez jebkādiem mājieniem un zemteksta.

© Алексей СтетюхаEkspozīcija "Krimas pavasaris. 5 gadi dzimtajā ostā" Krievijas Ģenerālkonsulāta Daugavpilī telpās
Krimas pavasaris Daugavpilī: skandāls, kura nebija - Sputnik Latvija
Ekspozīcija "Krimas pavasaris. 5 gadi dzimtajā ostā" Krievijas Ģenerālkonsulāta Daugavpilī telpās

Latvijas Krievu kopienas (LKK) telpās bija izvietota ekspozīcija, kas atspoguļoja Krimas sasniegumus piecu gadu laikā. Vairāki informatīvie stendi vēstīja, kas šajā laikā panākts pussalā.

Ekspozīcija "Krimas pavasaris. 5 gadi dzimtajā ostā" LKK telpās atradās piecas dienas, pēc tam pārvietojās uz Krievijas Ģenerālkonsulātu Daugavpilī. Pilsēta nav liela – viss ir blakus. Varētu domāt, nekā apspriežama nav. Pārcēlās un pārcēlās. Taču vairāki mediji pieķērās pie pavediena un noadīja veselu džemperi ar briežiem.

No tendencēm atšķirties aizliegts

Ja skandāla nav, to vienmēr var izdomāt. Pirmā saslēja ausis Latvijas Avīze. Sak, kā tad tā? Kamēr visa "progresīvā sabiedrība" vago āres, Daugavpils atpaliek no kopējās tendences.

Крымский мост через Керченский пролив - Sputnik Latvija
Foto
Pieci gadi ar Krieviju: kā mainījusies Krima

Vērsās Latvijas ĀM. Tur paziņoja, ka viņu viedoklis par "aneksiju" nav mainījies, tāpēc izstādi viņi vērtē negatīvi. Ziņa izplatījās un apauga ar niansēm. Pie darba ķērās ukraiņu mediji.

Galu galā meklēšanas programma apliecina, ka ekspozīcija slēgta pēc Latvijas ārlietu ministra stingras pavēles, teju vai pat ar kaunu, un pēc tam tā kaunīgi pārcelta uz Ģenerālkonsulāta telpām.

Patiesībā situācija ir prozaiskāka. Piecas dienas stendi atradās Krievu kopienas telpās, pēc tam pārvietojās uz konsulātu. Draudīgajā formulējumā "drošības apsvērumu dēļ" nebija nekā dramatiska.

Pievērsiet uzmanību sadarbībai

Daugavpils LKK pārstāvji ziņoja, ka piecu dienu laikā izstādi apmeklēja aptuveni 500 cilvēki. Bija arī pretinieki, taču nekādu provokāciju, draudu un incidentu nebija. Pastaigāja, paburkšķēja un aizgāja. Uz konsulātu stendi tika pārvietoti praktisku apsvērumu dēļ – oficiālie jubilejas pasākumi beidzās, un telpās sāka organizētu citus pasākumus.

Arī KF konsulāts atzīmēja, ka nekādas oficiālas protesta notas no LR ĀM puses nav saņemtas.

"Vairākos Latvijas un Ukrainas medijos izklāstītā informācija par izstādes "Krimas pavasaris. 5 gadi dzimtajā ostā" slēgšanu Daugavpilī neatbilst patiesībai. Latvijas ĀM nav veikusi nekādas pārrunas ar Krievijas Vēstniecību šajā jautājumā. Izstāde tika pārvietota no Latvijas Krievu kopienas Daugavpils nodaļas, ņemot vērā iespējamās provokācijas no Latvijas sabiedrības nacionālistisko noskaņotu elementu puses, un sekmīgi darbojas Krievijas Ģenerālkonsulātā Daugavpilī. Konfrontācijas eskalācijas vietā nepieciešams pievērst uzmanību savstarpēji izdevīgai sadarbībai," – teikts Krievijas konsulāta pārstāvju oficiālajā paziņojumā medijiem.

Informācija par izstādes darba laiku un iespējām to apmeklēt pieejama KF Ģenerālkonsulāta Daugavpilī oficiālajā vietnē.

Ziņu lente
0