Viedoklis

Varbūt iesēdināt arī Rīgas "Dinamo" pilnā sastāvā

© Foto : Dinamo RīgaИгроки хоккейного клуба "Динамо Рига"
Игроки хоккейного клуба Динамо Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gapoņenko, Kozirevs, Aleksejevs, Sumarokovs ir tikai pirmās bezdelīgas: sods draud visiem, kas sadarbojas ar Krieviju.

Šķiet, viens no iemesliem, kura dēļ ierosināta krimināllieta pret žurnālistiem Juriju Aleksejevu un Dmitriju Sumarokovu, ir mēģinājums likt lietā Krimināllikuma 81.1 pantu - "Palīdzība ārvalstij pret Latvijas Republiku vērstā darbībā".

Šo pantu Saeima pieņēma 2016. gada aprīlī, kopā ar citiem Krimināllikuma grozījumiem cīņā pret Krievijas draudiem. Mērķis – dot vaļu specdienestiem cilvēku vajāšanai, ko viņi uzskata par Krievijas ietekmes aģentiem.

Заключенный - Sputnik Latvija
Latvijas Drošības policija aizturējusi žurnālistu Juriju Aleksejevu

Loģika ir vienkārša. Saukt pie atbildības par spiegošanu nav tik vienkārši. Jāpierāda, ka cilvēks strādā ārzemēs vai nodod uz ārzemēm slepenu informāciju. Bet kā rīkoties ar tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri nekādu noslēpumu neizpauž, bet sadarbojas ar Krievijas Federācijas valsts iestādēm, kuriem nav nekāda sakara ar izlūkošanu, ar Krievijas sabiedriskajām organizācijām, komercinstitūcijām?

Viņu dēļ ir izgudrots 81.1 pants. Es to saucu par "spiegošana-light". Sods nav tik bargs kā par spiegošanu, taču arī ir vērā ņemams – līdz pieciem brīvības atņemšanas gadiem. Pirms Aleksejeva un Sumarokova saskaņā ar to ierosināti kriminālprocesi pret Aleksandru Gaponenko un Iļju Kozirevu.

Domāju, man iebildīs: nesabieziniet krāsas, Lindermana kungs, pants attiecas tikai uz tiem, kuri darbojas pret Latviju, bet parastie kontakti ar Krieviju nav vajājami.

Protams, nevar aptvert neaptveramo. Līdz ar to Drošības policija izvēlas kā mērķi tikai tos, kuri to īpaši kaitina. Bet 81.1 panta potenciāls ir milzīgs.

Agri vai vēlu tas tiks piemērots arī pret tiem, kuri šodien jūtas drošībā, bet rītdien žēlosies: par ko tad mani?

Hokeju spēlē īsti spiegi

Minēšu piemēru. Mums ir tāda hokeja komanda "Dinamo Rīga". Tā uzstājas Kontinentālajā hokeja līgā (KHL), kur spēlē galvenokārt Krievijas komandas. Rīgas dinamiešus finansē galvenokārt "Gazprom". Tas nav tikai mans apgalvojums vien. Lūk, bijušā LR prezidenta, tagad "Dinamo" līdzīpašnieka (4,88% akciju) Gunta Ulmaņa nesenā atzīšanās: "Jā, Rīgas "Dinamo" galvenais finanšu avots ir Gazprom."

Tātad pirmais pavediens ir. Ejam tālāk – vai Gazprom darbība "vērsta pret Latvijas Republiku?" Šeit nav svarīgs mans viedoklis, bet loģika, ko izmanto Latvijas politiķi un specdienesti. Latvijas oficiālā pozīcija: "Gazprom" virzītais gāzesvada "Ziemeļu Straume 2" projekts apdraud Eiropas drošību. Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts, tāpēc "Ziemeļu Straume 2" apdraud arī tās nacionālo drošību.

Aleksandrs Gapoņenko ceļā uz tiesas zāli - Sputnik Latvija
Eiropas Padomes komisārs seko Aleksandra Gapoņenko lietai

81.1 panta paplašinātā formulējumā ir uzskaitīti sodāmās darbības, kas virzītas pret Latviju. Līdzās ierastajiem "pret suverenitāti", "pret integritāti" un tml., ir norādīts – "pret valsts drošību"

Jēdzienu "valsts drošība" šodien var skaidrot ļoti plaši. Te ir gan "enerģētiskā", gan "informācijas", gan dažnedāžāda citu veidu drošība. Gazprom ideāli atbilst "enerģētiskajai" drošībai.

Te būs otrs pavediens izmeklēšanai: acīmredzama Krievijas struktūra, kas darbojas pret Latviju.

Taču vai var apgalvot, ka stiprie latviešu puiši, kuri dzenā ripu pa ledu, palīdz "Gazprom" Latvijai naidīgos darbos? Jūs teiksiet - nē, bet es pateikšu - jā. Un izmeklētājs (ja, protams, būs priekšniecības atļauja) arī pateiks - jā. Jo puiši, kuri dzenā ripu, tādējādi veido "Gazprom" pozitīvo tēlu "Dinamo" līdzjutēju un pārējo Latvijas iedzīvotāju vidū, padarot "ienaidnieku" par valsts "draugu".

Turklāt šiem puišiem ir pilnīgi skaidra motivācija – nauda. Meistarības līmeņa ziņā viņi nelīdzinās aizokeāna hokeja līgai (NHL) un tās milzīgajām algām. Ja nebūtu palīdzības no Gazprom, pašreizējie dinamieši būtu izklīduši pa Eiropas klubiem, kur algas ir zemākas nekā KHL. Vai vēl sliktāk - viņiem būtu jāubago, spēlējot nacionālajā čempionātā.

Tādējādi viņi apzināti, par materiālo atlīdzību, palīdz ārvalstu organizācijai, kas darbojas pret Latviju. Viss, puzzle ir salikta, var sākt kriminālprocesu. Treneris un administrācija ir jāiesēdina tūlīt pat, lai netraucētu izmeklēšanu.

Saskaņā ar Kafkas novēlējumiem

Jums šķiet, tas ir neticami? Nu protams, hokejisti ir politiski nekaitīgas būtnes, viņus neaizskars, toties daži akcionāri un valdes locekļi varētu sākt uztraukties... bet mans galvenais jautājums ir: vai mans izdomātais stāsts par hokejistiem atšķiras no reālā, no tā, kas notiek ar portāla ImhoClub.lv moderatoriem? Juridiski - nē.

Restorāna Jūra ēdienkarte  - Sputnik Latvija
"Man bail par sievu": Krimas latviešu restorāna īpašnieces vīrs tikās ar Latvijas DP

Aleksejevs un Sumarokovs tiek turēti aizdomās par sadarbību ar kādu Krievijas organizāciju (citādi nebūtu uzrādījuši 81.1 pantu). Es nezinu, vai viņi ir sadarbojušies vai ne, bet pat ja sadarbojušies, kas tad? Vai starp Krieviju un Latviju sācies karš? Nē. Vēstniecības strādā, abu valstu ierēdņi un uzņēmēji turpina saziņu. Kara nav, bet mēs cenšamies uzspiest kara laika likumus, kad jebkurš kontakts ar pretinieku ir noziegums.

Ja Saeimā būtu rīcībspējīga opozīcijas frakcija, es piedāvātu tai uzstāties ar iniciatīvu: slēgt no Krimināllikuma 81.1 pantu, kas var novest tikai pie represijām vai vismaz uzdot Drošības policijai publicēt valstu un ārvalstu organizāciju sarakstu, ar kurām Latvijas iedzīvotājiem ir aizliegts sadarboties. Tad visi zinās spēles noteikumus.

Pašreizējā situācija man atgādina Kafkas "Procesu". Dmitrijs Sumarokovs lakoniski, bet spilgti aprakstījis savu aizturēšanu. "Jūs esat aizturēti!" – "Par ko?" – "Jūs labāk zināt, par ko!" Diezin vai DP darbinieki ir lasījuši Kafku, taču citāts iznācis visai precīzs.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0