Viedoklis

Vai ASV ražo bakterioloģiskos ieročus Gruzijā?

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasRadiācijas aizsardzības kostīmi
Radiācijas aizsardzības kostīmi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Noslēpumaino saindēšanās gadījumu fonā Solsberijā un Eimsberijā, plašai sabiedrībai gandrīz nepamanīti garām pagājuši līdzīgi gadījumi Gruzijā. Par tiem stāsta šīs valsts bijušais valsts drošības ministrs Igors Giorgadze.

"Dokumenti svilst rokās"

Septembra vidū bijušais Gruzijas Valsts drošības komitejas vadītājs Igors Giorgadze visai pasaulei uzrādīja šokējošus materiālus par amerikāņu zinātnieku darbību Lugara bioloģiskajā laboratorijā gruzīnu ciematā Aleksejevka, kas atrodas 30 km no Tbilisi. Pēc viņa vārdiem "Provizoriski pārskatot dokumentus, rokas sāk svilt. Tie pierāda, ka laboratorijā, iespējams, veikti eksperimenti ar Gruzijas iedzīvotājiem."

Viņa uzrādītie dokumenti apstiprina ASV farmaceitiskās kompānijas Gilead izstrādāto Harvoni un Sovaldi pretvīrusu preparātu izmēģinājumus uz Gruzijas iedzīvotājiem jau pirms klīniskajiem eksperimentiem. Jāpiebilst, ka kompānijas lielākais akcionārs ir bijušais ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds.

В екатеринбургском парке бабочек начался роман между дикобразом и морским свином - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eksperimenti ar cūkām: Baltijā Pentagons pēta bioloģiskā kara stratēģiju

Ieraksti apliecina, ka 2015.gada decembrī eksperimentu rezultātā nomira 30 Gruzijas pilsoņi, kas ārstējās no hepatīta C, turklāt gandrīz visi nomira vienā dienā. Savukārt ailē "nāves iemesls" ierakstīts "nav zināms", bet paši pacienti papīros apzīmēti bez vārda un uzvārda, bet tikai ar kārtas numuru. Turklāt, Giorgadze paziņoja, kanekāda izmeklēšana tālāk netika veikta.

Tāpat arī Giorgadzes vietnē dots ASV patents uz bezpilota lidojošo aparātu inficētu kukaiņu izplatīšanai gaisā. "Ierīce ļauj pārsviest pa gaisu uzdotā rajonā inficētus odus un īstenot to izmešanu. Rezultātā tiek inficēts liels cilvēku skaits, tiek iznīcināti pretinieka karavīri bez riska amerikāņu karavīriem," norādīts anotācijā.

Turklāt iesniegto dokumentu starpā ir dokuments, kas apstiprina ASV īpašo interesi par mēra atipiskām formām. Tādu ierosinātāju meklēšana notiek perēkļos pa visu Gruziju, tajā skaitā Krievijas un Azerbaidžānas robežu tiešā tuvumā , bet dažreiz ar transrobežu lokalizāciju, kas liek nopietni padomāt par to, ar ko tad nodarbojas šīs laboratorijas darbinieki.

Spiegu noslēpums

Interesanti, ka Igors Giorgadze nav vienīgais, kas nācis klajā ar šo tēmu. Pirmais informāciju par Lugara projekta draudiem sniedza Gruzijas eksprezidenta Mihaila Saakašvili padomnieks, amerikāņu žurnālists Džefrijs Silvermans. "Lugara laboratorijā Tbilisi tuvumā izgatavo bīstamas veselībai vielas un izmēģina tās uz vietējiem iedzīvotājiem. Esmu pārliecināts, ka Gruzijā uz dzīvniekiem un cilvēkiem veic bīstamus eksperimentus," — paziņoja viņš laikrakstam "Gruzija i mir".

Портон Даун - Sputnik Latvija
Mīklainās nāves Solsberijā: kas slēpjas laboratorijā Porton Down

Vēl viņš paziņoja, ka tajā strādā ar Sibīrijas mēra, melno baku un cūkas gripas cilnēm. Silvermans neizslēdza vīrusu mākslīgu izplatīšanu un apšaubīja daudzo epidēmiju "dabīgumu" Gruzijā. Vēl viņš apgalvoja, ka 2013.gadā bija Aleksejevkas laboratorijas personāla inficēšanās gadījums.

Pēc viņa vārdiem, cilvēkus ārstēja slepeni, lai informācija par incidentu nenonāktu MIL. Turklāt Silvermans īpaši izcēla, ka tādu bioloģisko laboratoriju izveidošana ir Pentagona 1972.gada Konvencijas par bioloģisko un ķīmisko ieroču aizliegšanu apiešanas manevrs.

Savukārt jau ar tiešiem apvainojumiem ASV adresē uzstājās viena no NATO valsts žurnālistēm — Bulgārijas pilsone Diljana Gaitandžijeva. Viņas veiktā žurnālistiskā izmeklēšana apliecināja, ka biologi, domājams, pārbauda mākslīgi radītus vīrusus Pentagona bioloģiskās laboratorijās 25 pasaules valstīs.

Gaitandžijeva paziņoja, ka tādas laboratorijas finansē ASV Aizsardzības draudu samazināšanas aģentūra (DTRA) militārās programmas ietvaros, kas nosaukta par "Kopēju bioloģiskās mijiedarbības programmu", par summu 2,1 miljarda ASV dolāru apmērā. Viņa pievērsa uzmanību arī laboratorijai Gruzijā. Apgalvojot, ka Lugara vārda nosauktajā laboratorijā tiek pētīti bioloģiskie ieroči.

Kur slēpjas patiesība?

Interesanti, ka Krievijas ĀM vairākkārt izteica dziļas bažas par Pentagona darbību savu medicīniski-bioloģisko laboratoriju izvietošanai tiešā tuvumā Krievijas robežām. "Visnozīmīgākā šajā ziņā tā saucamā "R.Lugara v.n. Pētnieciskais sabiedrības veselības aizsardzības centrs" Tbilisi priekšpilsētā — augsta līmeņa bioloģiskās izolācijas laboratorija. Zem tās jumta spēcīgi pierakstījušās ASV sauszemes karaspēka apakšvienības, kas ir V.Rīda ASV sauszemes karaspēka pētnieciskā institūta filiāle," atzīmēts ĀM paziņojumos.

Войска радиационной, биологической и химической защиты - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ko bijušās PSRS tautām gatavo Pentagona laboratorijas

Turklāt, kā pasvītroja Krievijas ārpolitikas resorā, Amerikas un Gruzijas valdības pielika visas pūles šīs ASV armijas apakšvienības patiesās darbības un novirziena slēpšanai, kas nodarbojas ar īpaši bīstamu infekcijas slimību izpēti. Tāpat arī, pēc ĀM viedokļa, Pentagons centās ieviest tādus pašus "nomaskētos militāros medicīniski-bioloģiskos objektus" arī citās valstīs NVS telpā.

Savukārt komentējot notikušo skandālu, Krievijas ĀM Bruņojuma kontroles un neizplatīšanas departamenta direktors Vladimirs Jermakovs tieši norādīja, ka amerikāņu varas institūcijas izmantoja Gruzijas iedzīvotājus kā "izmēģinājuma trusīšus". "Tas, kas šobrīd notiek Gruzijā, pēc mūsu novērtējuma, — tas ir amerikāņu militārā resora darbs Gruzijas teritorijā ar bioloģisko materiālu, mūsu kaimiņa, mūsu gruzīnu kolēģu, partneru izmantošana par izmēģinājuma trusīšiem," — pateica diplomāts.

Tikmēr Gruzijas slimību un sabiedriskās veselības kontroles centra vadītājs Paats Imnadze paziņoja, ka iestādē nenotiek nekas īpašs, un par to var pārliecināties eksperti. Pēc viņa vārdiem, ārvalstu eksperti, tajā skaitā arī speciālisti no Krievijas vairākkārt apmeklējuši laboratoriju, un pašreizējo skandālu ap to izskaidroja ar vārdiem "tā ir politika". "Tāda trešā līmeņa laboratorija ir katrā normālā universitātē visās pasaules valstīs," — viņš uzsvēra.     

Ziņu lente
0