Viedoklis

Visu eksportam: Kijeva izpārdod atlikušās dabas bagātības

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasKokapstrāde. Foto no arhīva
Kokapstrāde. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraina kļuvusi par līderi koksnes kontrabandā uz ES. Nelikumīgā eksporta pieaugums tiek novērots pēdējo četru gadu laikā. Un izskatās, ka šāda situācija apmierina gan Eiropas, gan Ukrainas ierēdņus. Taču pēdējie uzdzīvošanās dēļ gatavi pārdot visu.

Ukraina ieņēmusi pirmo vietu pasaulē pēc kontrabandas koksnes eksporta apjoma uz Eiropas Savienības valstīm. Par to teikts ziņojumā "Ar korupciju saistītie", kuru prezentēja britu nevalstiskā organizācija Earthsight, kura nodarbojas ar nelikumīgas meža izciršanas problēmām, raksta radio Sputnik autore Jevgenija Krasilova.

Kopš 2016. gada pētījuma autori pētīja nelegālas mežistrādes Ukrainā un noskaidroja, ka uz Eiropu no Nezaļežnajas kontrabandā izved vairāk meža, nekā no Āzijas, Āfrikas un Latīņamerikas valstīm kopumā. Pagājušajā gadā vien tika satirgoti miljards eiro uz šīs kontrabandas. Un tā, acīmredzami, nav robeža.

Neskatoties uz valstī spēkā esošo moratoriju uz apaļkoku izvešanu, nelegālo izcirtumu tempi pastāvīgi aug. Turklāt zem tā saucamās sanitārās izciršanas zem cirvja nonāk ļoti labas kvalitātes mežs — dabas lieguma posmi. Savukārt spriežot pēc tā, ka tajā iesaistīti lielākoties valsts kompānijas, viss notiek ar Ukrainas varas iestāžu piekrišanu.

Уборка пшеницы - Sputnik Latvija
Latvijas zemnieki zaudēs trešo daļu labības ražas

Eiropas Savienība visus šos pārkāpumus vienkārši cenšas nepamanīt. Tās pašas Eiropas mēbeļu ražošanas fabrikas labprāt pērk Ukrainas kontrabandas koksni. Turklāt šobrīd ES pieprasa atcelt moratoriju meža eksportam. Apmaiņā pret to sola sniegt Ukrainai finanšu palīdzību — 600 miljonus eiro. Un viņi taču piekritīs. Ja ne tagad, tad mazliet vēlāk, kad budžeta caurumus pavisam nebūs ar ko aizlāpīt ciet.

Kaut arī Ukrainas mežs nav vienīgais Kijevas Rietumu partneru gardais kumosiņš. Pasaules Banka solījusi Ukrainai kredītu, ja tiks atcelts moratorijs zemes pārdošanai. Uz tā uzstāj arī Starptautiskais valūtas fonds, sakot, ka lauksaimniecības zemes tirgus liberalizācija ir viens no kārtējā palīdzības naudas pārveduma nosacījumiem.

Taču Pasaules Banku un SVF var gaidīt pārsteigums. Jo gandrīz visu Ukrainas melnzemi jau izpirkuši Rietumu investori. Gandrīz visi lauksaimniecības holdingi, kuri šobrīd darbojas Ukrainā, pieder ārzemniekiem. Kā un kad tas notika? Šobrīd neviens no ukraiņiem pat neatcerēsies — visi lēkāja Maidanā. Protams, var rasties arī šāds jautājums: kā tad būs ar Ukrainas varas iestādēm? Taču viņi savas uzdzīvošanās labad, izskatās, gatavi pārdot visu. Ja kas, eiropieši piesegs. Intereses taču ir kopīgas.    

Ziņu lente
0