Viedoklis

Saeimas deputāti atņēmuši imunitāti. Kam? Kāda starpība?

CC BY-SA 2.0 / Saeima / Artus Kaimiņš
Artus Kaimiņš - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāti nav zinājuši, ka balso par deputāta, partijas KPV LV līdera Artusa Kaimiņa izdošanu specdienestiem, jo viņa vārds dokumentā nav norādīts.

Latvijas parlamenta deputātam atņemta imunitāte. Skandāls? Un kā vēl! Lieta tāda, ka tautas kalpi pat nav zinājuši, par ko ir runa. Taču nevajag domāt, ka tas ir slikts parlamenta darbs. Gluži otrādi — tas ir kvalitatīvs solis uz priekšu, uzskata radio Sputnik autors Pjotrs Maļejevs.

Rudenī Latvijā notiks parlamenta vēlēšanas — galvenās valstī. Tāpēc Korupcijas apkarošanas biroja darbā sācies haoss. Tikai tuvredzīgi cilvēciņi domā, ka šis birojs nodarbojas ar korupcijas apkarošanu. Vērīgāki cilvēki jau sen pamanījuši, ka tas ir nejaušs ventilatora ģenerators. Pavisam uzmanīgie apgalvo, ka nejaušību nav.

Kaimiņš - Sputnik Latvija
"Kaimiņa lieta": deputāti nezināja, kam atņem neaizskaramību

Tiklīdz kaut kāds jauns spēks sāk iet uz priekšu, birojs ir klāt. Nu, sveiki, sveiki, mums ir aizdomas, ka jūs esat aizdomās turams. Tāpēc te jums būs pavēste par aizdomām, te būs pārbaude par aizdomām, bet te — atmaskojošu rakstu lavīna. Viss sākas trokšņaini un vērienīgi — ar zīmogiem un sparīgiem parakstiem, bet pēc tam lietā nāk garlaicīga, klusa ikdiena. Lieta plešas plašumā, papīru ķīpa aug, rokraksts sāk līdzināties dakteru skribelējumiem, tinte beidzas, sāk rakstīt ar zīmuli, uz malām parādās puķītes. Parasti viss beidzas ar 50 rubļu soda naudu un kompensāciju par papīru, tinti un krēslu sildīšanu.

Latvijā ir relatīvi jauna partija — KPV.LV, ko, pēc būtības, veido viens atpazīstams cilvēks — Artuss Kaimiņš. Deputāts visiem spēkiem reklamējas Saeimā — publicē ziņas, tricina sienas, ķēmojas un mēda cienījamus cilvēkus. Galvenais motīvs — jūs visi esat nelieši, un jūs visi melojat. Jauniešiem patīk, uz valsti viņi skatās, kā uz izklaides pasākumu. Ar katru dienu aug cilvēku skaits, kuri gatavi balsot "joka pēc".

Artus Kaimiņš - Sputnik Latvija
"Visus izbesīja": latvieši par Artusa Kaimiņa partijas skandālu

Tagad nu mūsu d'Artaņans ir pārkāpis robežu. Pie viņa ieradušās grūti pamanāmas personas. Saka: nelietis esat jūs, un melojat jūs. Nu, bet kamēr viņi bija ceļā, daži izdevumi jau sagatavoja atmaskojošus rakstus. Sak, grābiet viņu. Sak, viņš starp musketieriem tirgojas ar godu.

Ātri nosūtīja pieprasījumu Saeimai: pieprasām atņemt deputāta imunitāti. Tā kā Kaimiņš katram spļāva sejā un lika oponentiem tīrīt ģīmjus, visi, kam uz brillēm, uzvalkiem un blūzītēm vēl palikušas atmaskošanas pēdas, acumirklī savācās un atņēma imunitāti. Sak, ņemiet vien. Un apejieties ar viņu tā pastingrāk, rupjāk. Aizturiet, pārmeklējiet. Kad izģērbsiet, varat pa televizoru palaist. Tā sakot, "show must go on". Ar pilotnosaukumu "Bumerangs".

Taču nez kāpēc saviļņojās sabiedriskā doma. Sak, kāpēc jūs atmaskojat atmaskotāju? Vai tik ne tāpēc? Vai tik ne tādēļ? Un vispār, kāda velna pēc pastāv deputāta imunitāte, ja to var tik viegli zaudēt vienas nakts laikā? Tie tak nav jaunu skuķu sapņi, tā tak ir valsts, ar galvu jādomā. Sāka šalkt tumšie un biezie Latvijas meži. Un te pēkšņi noskaidrojās, ka dokumentā, kas prasīja izdot deputātu, pat nav minēts viņa vārds. Tātad tautas kalpi balsojuši par anonīmu izdošanu dienestiem. Sabiedrība sāka dimdināt kājas.

Artuss Kaimiņš - Sputnik Latvija
"Atvainojieties krievvalodīgajiem": sociālie tīkli sašutuši par Kaimiņa partiju

Tomēr, manuprāt, tas ir labs rādītājs un, protams, interesants gadijums. Tas liecina, cik objektīvi deputāti spiež pogas. Ja jau viņi nezināja, par ko balso, iznāk, ka galvenais ir aptraipītais musketieru goda kodekss, nevis vārdi, krēsli un tituli.

Domāju, šī pieredze ir jāņem vērā. Nākamajai Saeimai būs jāievēl prezidents. Tātad vajag paziņot tikai kandidāta īpašības un darba plānus, bet nevajag nosaukt vārdu (ērtības labad var apzīmēt ar cipariem). Balsošana par uzvārdu ir autoritatīva, par īpašībām — kvalitatīvs solis uz priekšu.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim. 

Ziņu lente
0