Viedoklis

Kāpēc Latvijā vēlas aizliegt Sputnik fotogrāfijas

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Pāriet pie mediju bankasСтудия радио Sputnik
Студия радио Sputnik - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) publiskojusi viedokli par to, ka aģentūras Sputnik fotogrāfiju un citus materiālu izmantošana Latvijas sabiedriskajos medijos ir nepieļaujama.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) Latvijā kontrolē kārtību elektronisko mediju ārēs. Laiku pa laikam tā norāda uz smagiem un vieglākiem pārkāpumiem. Galvenokārt iestāde reaģē uz sūdzībām par to, ka daži Latvijas telekanāli atļaujas piesārņot nacionālo ēteru ar Krievijas televīzijas satura "propagandiskajiem darinājumiem". Runa pārsvarā ir par komerciālajiem telekanāliem.

Šoreiz fiasko skāra sabiedrisko mediju ziņu portāls LSM.lv, kurš sniedz informāciju krievu un latviešu valodās. Pa rokai NEPLP gadījās arī Latvijas televīzija un Latvijas radio. Viņi pieķerti par aģentūrā Sputnik nopirktu fotogrāfiju izmantošanu portālā un lapās sociālajos tīklos.

Главный редактор телеканала RT и МИА Россия сегодня Маргарита Симоньян - Sputnik Latvija
Simoņana uzslavējusi Latvijas NEPLP par auditorijas piesaistīšanu Sputnik

Padome aprēķināja, ka laikā no 2017. gada 1. janvāra līdz 2018. gada 14. martam tikai LSM.lv vien 393 reizes izmantojis Sputnik fotogrāfijas.

Un kas tad ir? Tas, ka "Latvijas nodokļu maksātāju naudas izlietošana "Sputnik" stiprināšanai un tā zīmola popularizēšanai nav Latvijas sabiedrības interesēs," sacīja padomes priekšsēdētāja vietnieks Ivars Āboltiņš. Tālāk – par ticamu informācijas avotu izmantošanu un kvalitatīvas žurnālistikas standartiem.

Te nu, protams, rodas jautājumi. Vai tad aģentūras Sputnik fotogrāfijas nav pietiekami kvalitatīvas? Vai tad viņi tur vecos fotoaparātus lieto? Lai nu kam, bet fotokorespondentam taču nevar pārmest propagandiska satura radīšanu. Viņš nenodarbojas ar propagandu, viņš dokumentē brīdi, ieauž to laikmeta hronikā, atvainojiet par patētisko frāzi.

Kā tagad Latvijas sabiedriskajiem medijiem ilustrēt rakstus, kuri, piemēram, atmasko austrumu kaimiņa "impēriskās ambīcijas"? "Šajā vietā būtu jābūt Putina fotogrāfijai"? Te raķetes starts kosmodromā. Krievijas izlases uzvara? Varbūt jāpieņem darbā karikatūrists? Mūsdienu cilvēki slikti uztver informāciju pavisam bez ilustrācijām…

Ziniet, te man nez kāpēc atmiņā atausa tas, kā latviešu mediji atspoguļo 9. maija svētkus un svinības pie pieminekļa Rīgas atbrīvotājiem. Latviešu avīzēs un portālos nez kāpēc sejas – visas kā viena – iznāk nesimpātiskas. Lai nu būtu večuki, dzīve mūsdienu Latvijā viņus nelutina. Taču par īpašu veiksmi latviešu fotogrāfs var priecāties, ja viņam izdosies noķert objektīvā kādus iedzērušus cilvēkus, bet, ja viņi vēl ar Georga lentīti rotājušies – tas ir pavisam super! Vēl tikai nākamajā dienā jāpamostas līdz ar sauli, lai paspētu iemūžināt tukšās pudeles un atkritumus, pirms sētnieki ķersies pie darba.

Radio Sputnik studija - Sputnik Latvija
Politika
Kas aizliedzis Latvijas sabiedriskajiem medijiem izmantot Sputnik materiālus

Krievu medijos, kuri, paldies Dievam, Latvijā vēl ir, svētku dalībnieku sejas ir iedvesmas pilnas. Cēls sirmums, asaras acīs, milzums bērnu, ziedu jūra.

Tātad Latvijā fotogrāfija jau sen vairs netiek izmantota tikai kā dokuments vien. Tas ir īstākais propagandas ierocis.

Tāpēc nāksies vien atzīt: NEPLP ir taisnība. Citādi vēl – kādas šausmas! – Latvijas sabiedriskajos medijos parādīsies fotogrāfijas, kurās Krievija atainota ar mīlestību. Putins ar viņam raksturīgo smaidu. Iemīļotie aktieri, sportisti.

Tas taču ir kaut kāds hibrīdkarš par Latvijas nodokļu maksātāja naudu! Var vēl rasties iespaids, ka, neskatoties uz visām mūsu sankcijām un hronisko šprotu deficītu organismos aiz robežas, pie viņiem tur viss ir kārtībā. Un tādas šausmas – sabiedriskā vietā! Ai, piedodiet, sabiedriskajos medijos.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0