Viedoklis

Puiši, ekstraverti mūsējos sit! Kāpēc KVN ir bīstamāks nekā KGB

© Foto : Юлия МишинаКоманда КВН "Парапапарам" во время выступления.
Команда КВН Парапапарам во время выступления. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Man jau sen bija aizdomas, ka Kremlis izmanto humoru militāriem apsvērumiem. Jau PSRS laikos bija paruna: "Kurš armijā dienējis, tas cirkā nesmejas".

Londonā no 14. līdz 16. martam noritēja Starptautiskais grāmatu gadatirgus. Latvija tajā pozicionēja sevi un latviešus kā "introverto rakstnieku nāciju". Tam par godu Londonā paredzēti vairāki pasākumi kampaņas #iamintrovert ietvaros.

Kampaņas autore Una Rozenbauma cer ar tās palīdzību atklāt latviešu autoru bagāto iekšējo pasauli, kas dāvā iespēju radīt augstvērtīgus daiļdarbus. Īstu antracītu. Patiešām. Ja iekšējā pasaule ir bagāta kā dārgumiem pildīta ala, nav jālien ārā un jābīstas no tikšanās ar sīkajiem zemiskajiem cilvēciņiem. Viss tas labākais tāpat jau ir tevī iekšā – kā dārgā amforā.

Planeta KVN galvenās mītnes atklāšana - Sputnik Latvija
NATO uzskata Jautro un atjautīgo klubu par "Kremļa politisko instrumentu"

"Pasaule ir ideāla vieta ekstravertiem cilvēkiem. Tādiem, kas prot uzsākt nepiespiestu sarunu ar svešinieku. Uzstāties publikas priekšā. Pateikt ko labu par sevi. Apskaut otru tāpat vien. Bet mēs tādi neesam. (…) Un mēs esam lepni par to. Tāpēc ļausim runāt viņu grāmatām. Jo literatūra ir ideāla pasaule introvertiem cilvēkiem," – stāsta kampaņas #iamintrovert veidotāji. Un te nu pavisam nesen parādījās NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra Stratcom pētījums. Tas vēl lieku reizi apliecināja, ka Latvijas galvenie ienaidnieki ir ekstraverti, it īpaši to avangards – visvisādi humoristi un satīriķi, kuru vairošanās norit labvēlīgākajā vidē – Krievijā un tās televīzijā. Cik simboliski: agresors – uz ārieni noskaņots ekstraverts, bet aizstāvas sevī iekšā vērsts introverts.

Atgādināsim, ka Stratcom saskatījis Krievijas Jautro un atjautīgo klubā… politiskās un stratēģiskās saziņas instrumentu. Par to ziņots jaunajā pētījumā "Stratcom smejas. Analītiskā pamata meklējumos". Pētījuma pasūtītājs ir… Latvijas Aizsardzības ministrija. Eksperti izanalizēja Maskavas Valsts Starptautisko attiecību institūta komandas "Parampampam" uzstāšanos festivālā "Dziedošais Kivins" Jūrmalā 2014. un 2015. gadā. Pētījuma autori uzskata, ka "KVN mašīna" Kremlim dāvā piekļuvi specifiskai stratēģiskajai auditorijai, kas gatava "kalpot režīmam".

Starp citu, man jau sen bija aizdomas, ka Kremlis izmanto humoru militāriem apsvērumiem. Jau PSRS laikos bija paruna: "Kurš armijā dienējis, tas cirkā nesmejas".

Interesanti būtu uzzināt, kā tas viss notika – tas mūsu ministrijas pasūtījums. Nē, KVN spēlētājiem no Krievijas un NVS valstīm, kuri uzstājās festivālā Jūrmalā, patiešām bija pāris parupji un aizvainojoši joki par Latviju. Taču vai tāpēc būtu jāvēršas pie NATO ekspertiem? Vai tiešām viņi novērtēs krievu humoru labāk nekā vietējie speciālisti? Kultūras ministrijā taču tādiem nāktos strādāt. Vai arī viņi vairs neprot uztvert krievu humoru, kad mentalitātes ilksis pavērstas pa taisno uz Rietumiem? Varbūt viņi jau tiktāl kļuvuši par introvertiem?

Vēl mani satrauc jautājums, vai amerikāņu eksperti smējās, skatīdamies "Parapaparam" priekšnesumus? Vai sēdēja ar nopietniem ģīmjiem?

Команда КВН Клуб одесских джентльменов - Sputnik Latvija
Jautro un atjautīgo kluba dalībnieki pasmējušies par NATO ziņojumu

Nu, bet tagad pāriesim pie nopietnām lietām. Domājams, šajā gadījumā runa ir par nopietnu stratēģisko plānu izstrādi – humora izmantošanu hibrīdkarā ar Kremļa propagandu. Tieši tā. Nesen Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vadītājs Rīgā (starp citu, centrs apmeties kādreizējā padomju rajona kara komitejas ēkā) Jānis Sartrs intervijā atzina, ka šajā svētajā karā centrs izmantos humoru.

Jau pērngad Rīgā notika propagandai un kontrpropagandai veltītā konference The Riga StratCom Dialogue: Perception Matters. Tajā uzstājās Londonas universitātes profesors Bens O’Laflins, kurš iepazīstināja ar savu pētījumu par "troļļošanu". Arī viņš uzskata, ka NATO cīņā ar Krievijas propaganda jāizmanto tāds ierocis kā humors.

"Norit debates par to, vai var izsmiet krievu darbības, demonstrēt, cik amizanta ir viņu rīcība. Daudz kas tāpat notika 2010. gadā pret "Al Kaidu". Teroristus vienkārši izsmēja, demonstrēja, ka viņu rīcība ir muļķīga, ka viņi nekad neatradīs draudzeni, ja turpinās tādā pašā garā," – skaidroja profesors.

Iespējams, ziņojums par to, ka KVN ir Kremļa "Cara lielgabals" propagandas karā, ir tāda smalka humora piemērs un velnišķīgi viltīga aprēķina paraugs: KVN spēlētājiem no smiekliem apsāpēsies vēderiņi, un viņi atcels visus ieplānotos priekšnesumus.

Krievijas iedzīvotājiem un krievvalodīgajiem Baltijā kļūs skumji, un viņi padosies NATO. Galu galā sāksim skatīties amerikāņu "Stulbs un vēl stulbāks". Un raudāsim, raudāsim, raudāsim aiz smiekliem. Kā jau klājas sakautajam…

Ziņu lente
0