Viedoklis

Mēs to jūsu sienu... Kijeva sāk uzkliegt Berlīnei

© AP Photo / Sergei Chuzavkov Berlīnes sienas fragments pie Vācijas vēstniecības Kijevā. Foto no arhīva
Berlīnes sienas fragments pie Vācijas vēstniecības Kijevā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Augstākās Radas deputāts, Petro Porošenko bloka frakcijas loceklis izpaudis savu viedokli Donbasa jautājumā Vācijas vēstniecības priekšā ar krāsas baloniņa palīdzību. Viņš uzrakstījis vārdu NEIN (nē – vācu val.) uz Berlīnes sienas fragmenta, kas uzstādīts pie vēstniecības ēkas Kijevā.

Vācieši droši vien domāja, ka sagrautās Berlīnes sienas fragments ukraiņu acīs kļūs par "jaunās Eiropas" simbolu. Taču Kijevā valda pašiem savs priekšstats par Eiropu, tāpat kā par betona sienas fragmentu. Par to sīkāk stāsta Darja Čeredņika, radio Sputnik.

Augstākās Radas deputāts, Petro Porošenko bloka frakcijas loceklis izpaudis savu viedokli Donbasa jautājumā Vācijas vēstniecības priekšā ar krāsas baloniņa palīdzību. Viņš uzrakstījis vārdu NEIN (nē — vācu val.) uz Berlīnes sienas fragmenta, kas uzstādīts pie diplomātiskās pārstāvniecības ēkas Kijevā. 

Tā tautas kalps reaģējis uz Vācijas vēstnieka Ukrainā izteikumiem, kurš norādījis uz nepieciešamību organizēt vēlēšanas Kijevas nekontrolētajās Donbasa teritorijās. Pie tam "atbilstoši Eiropas standartiem", taču tām nav noteikti jānotiek tad, kad "tur nebūs Krievijas karaspēka vai pie katras pilsētas administrācijas ēkas būs izkārts Ukrainas karogs."

Ситуация после обстрелов в Донецке - Sputnik Latvija
Donbasa iedzīvotājus aizsargā brīvprātīgie no Somijas

Neskatoties uz vārdiem par "Krievijas karaspēku", kas itin labi iederas Kijevas loģikā, ukraiņu politiķu aprindas bija sašutušas. Vēstnieks tika izsaukts uz Ukrainas ĀM, kur viņam izskaidroja diplomāta kļūdaino viedokli. Vēstnieku kritizēja no visām pusēm.

Deputāts Aleksejs Gončarenko pat izķengāja vēsturisko pieminekli. Savam nemākulīgajam grafiti viņš izmantoja Berlīnes mūra autentisko fragmentu, kas tika uzstādīts Kijevā 2009. gadā par godu Vācijas apvienošanas 20. gadskārtai.

Vācijas diplomātiskā pārstāvniecība Ukrainā pauda nožēlu sakarā ar Gončarenko kunga izrīcību un kautri atgādināja par Vīnes konvencijas pārkāpumu. Tas arī viss. Nekas pārsteidzošs. Tā saucamie Ukrainas politiķi nav īsti labi pazīstami ar civilizētu uzvedību un dialoga metodēm, turklāt pēdējo trīs gadu laikā ir guvuši ciešu pārliecību par savu izcilību.

Berlīne šajā ziņā viņus aktīvi atbalstīja. Kā tagad iesākt? Nopērt nepaklausīgo atvasi? Eiropā tas nav pieņemts, pie tam nāksies vēl atzīt, ka visu šo laiku luteklis ir uzvedies neciešami un neviens viņu nav apsaucis. Kas izaudzis tas izaudzis. Pats galvenais — ka tik eksaltēto deputātu galvenais arguments arī turpmāk būtu krāsas baloniņš, nevis, teiksim, granātmetējs. Radas deputāti, kuri parlamentā ienākuši pēc "ATO zonas", noteikti zina, kur sadabūt tādas "rotaļlietas".

Ziņu lente
0