Viedoklis

"Naivie ceļotāji" uzvilkuši pulksteņus

© Sputnik / Робертс ВицупсAleksejs Stetjuha un Valentīns Rožencovs
Aleksejs Stetjuha un Valentīns Rožencovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ļoti grūti aprakstīt pašreizējo noskaņojumu. Līdz startam atlikušas tikai dažas stundas

Pēkšņi laiks ir sarucis no mēnešiem un nedēļām līdz stundām. Dažas minūtes aizņēma vīzu saņemšana. Īsā laikā sarunājām tikšanās ar cilvēkiem, kuri vēlas nodot sveicienus latviešiem Sibīrijā.

Viņu skaits bija pārsteidzošs: mūsu bažas par to, ka kādu varētu atbaidīt Sputnik neapstiprinājās. Mēs īsi aprakstījām projekta koncepciju, un nopietni, aizņemti cilvēki atlika savas darīšanas, lai satiktos ar mums un nodotu sveicienus Sibīrijā dzīvojošajiem latviešiem.

© Sputnik / Робертс Вицупс"Naivo ceļotāju" vīzas
Готовые визы Наивных путешественников - Sputnik Latvija
"Naivo ceļotāju" vīzas

Lauma Vlasova, Latviešu biedrības pārstavji, Rīgas domes priekšsēdētājs… Saraksts nebūt nav pilnīgs. Daļa "mūsējo" gaida mūs Maskavā. Citi centīsies paspēt pirms mūsu aizbraukšanas no Latvijas.

Dāvanas ir dažādas: grāmatas, diski, sveicieni un, protams, balzāms. Balzāmu gribēja dot līdzi vairāk, taču mēs sākām vaidēt, jo dāvanu kopsvars jau sasniedza 16 kilogramus. Neko vairāk mēs vairs paņemt nevarējām.

Līdz pat pēdējam brīdim, līdz iekāpšanai Smoļenskas autobusā mēs nebijām ne par ko pārliecināti. Sevi manīt lika mūsu vērienīgie plāni. Mazākās izmaiņas plānos tūlīt pat kā lavīna liek mainīt pārējo maršruta punktu grafiku.

Maskava šķiet esam tīrais sīkums — vīzas mēs saņēmām dienu pirms ieplānotās izbraukšanas. Pēc tam sēdējām kā uz adatām, kamēr Valentīns pirka biļetes. Atviegloti nopūtāmies tikai tad, kad viņš piezvanīja un pateica: "Nopirku."

Aleksejs Stetjuha, Valentīns Rožnecovs un Roberts Vīlups (no kreisās uz labo) - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Naivie ceļotāji" no Rīgas uz Sibīriju: kurp, kāpēc un pie kā

Prombraukšanas dienā, dažas stundas pirms skrējiena uz autobusu mūsu trijotnes mājās aizņemtas visas kontaktligzdas. Uzlādējas datori, telefoni, fotoaparāti, akumulatori — visa elektroniskā dzīve, no kuras atkarīgs mūsu darbs brauciena laikā.

Vienlaikus visi bāžam čemodānos visu nepieciešamo un krāmējam ārā visu to, ko par nepieciešamu uzskatījuši mūsu tuvinieki.

Ļoti grūti ir aprakstīt noskaņojumu tagad, kad līdz startam atlikušas tikai dažas stundas. Kaut kur vēderā savilcies tāds kā kamols — sajūta ir pazīstama no iepriekšējā brauciena. Nepārtraukta online gaidas — tu, cilvēks, strādā pat miegā. Katrs kilometrs ir vesels stāsts. Katrs sastaptais cilvēks — sižeta varonis. Katru dienu — desmitiem jautājumu un simtiem atbilžu. Līdz startam atlicis pavisam maz.

Stundas pārvēršas par minūtēm. Mēs neesam sakravājuši mantas. Mēs esam aizmirsuši veselu kaudzi lietu un daudz ko neesam ņēmuši vērā.

Taču mēs esam gatavi.

Ziņu lente
0