Video

Solis tuvāk Mēness izpētei: ātrākais lidojums uz SKS vēsturē

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc raķetes "Sojuz" sekmīgā starta no Baikonura kravas kuģis "Progress" tikai divas reizes apriņķoja Zemi, pirms pietuvoties Starptautiskajai kosmosa stacijai.

Raķete "Sojuz 2.1а" ar kravas kuģi "Progress MS 09" pl. 00:51 (pēc Latvijas laika) vakar startēja no Baikonura kosmodroma. Deviņas minūtes vēlāk tā nogādāja kosmosa kravas kuģi lidojuma trajektorijā uz SKS. Speciālisti izstrādāja jaunu shēmu, kas ļāvusi ārkārtīgi ātri pietuvoties orbitālajai stacijai un savienoties ar to. Kuģis tikai divas reizes apriņķoja Zemi, pirms pietuvoties Starptautiskajai kosmosa stacijai. Tam bija nepieciešamas mazāk nekā četras stundas.

"Šonakt pirmo reizi kosmisko lidojumu vēsturē esam sekmīgi izmantojuši divu apgriezienu shēmu, lai pietuvinātu kosmiskos kuģus SKS," – savā lapā Twitter pastāstīja "Roskosmos" vadītājs Dmitrijs Rogozins.

Līdz šim ātrāk shēma, kas paredzēja kosmisko kravas kuģu nogādi SKS bija četru apgriezienu metode: četri apgriezieni ap Zemi un aptuveni sešas stundas ilgs lidojums. Tradicionālā shēma paredz 34 apgriezienus, tuvojoties stacijai vairāk nekā divu diennakšu laikā.

Rogozins atzīmēja, ka "Progres" sekmīgā savienošanās ar SKS ir principiāli svarīga divu startu shēmas tehnoloģijas izstrādāšanai ar kuģu tālāku orbitālo montāžu tālajām kosmosa misijām.

Ātrās saslēgšanās tehnoloģijas tūlīt pēc starta no Baikonura noderēs, montējot kosmiskos kuģus nākotnes misijām uz mēnesi.

"Šonakt no Baikonura sperts solis pareizajā virzienā," – uzsvēra Rogozins.

Ziņu lente
0