Intervija

Vilks ar kazu mieru slēgs: Ameriks par Burova izredzēm un Rīgas domes pārvēlēšanu

© Sputnik / Оксана ДжаданПресс-конференция в Рижской думе о предстоящем рижском бале, Андрис Америкс
Пресс-конференция в Рижской думе о предстоящем рижском бале, Андрис Америкс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Reāls darbs un pārāk lielas ambīcijas, "katapultēšanās" uz Briseli un vieta jauniem līderiem, partijas intereses un savstarpēja neuzticība: kā Andris Ameriks vērtē Rīgas domes atlaišanas izredzes un kāpēc iesaka deputātiem pakonsultēties ar sievām, draudzenēm un mātēm.

RĪGA, 31. jūlijs – Sputnik. Bijušais Rīgas vicemērs, eirodeputāts Andris Ameriks pastāstīja par savām prognozēm attiecībā uz situāciju Rīgas domē intervijā avīzei Neatkarīgā Rīta Avīze.

Андрис Америкс на съезде партии Согласие - Sputnik Latvija
Politika
Ameriks paskaidroja, kāpēc EP izvēlējās sadarbības grupu ar Krieviju

Žurnālistu pārsteidza Amerika politiskā izjūta, kurš laicīgi paspēja "katapultēties" no Rīgas.

Ameriks norādīja, ka tika ievēlēts Rīgas domē piecas reizes. Viņš nezinot nevienu citu politiķi, kurš tikpat daudz reizes ir kļuvis par Rīgas deputātu.

"Ir posms, kurš tāpat ir jānoslēdz. Tu nevari būt mūžīgi deputāts. Kaut kas ir dzīvē jāmaina," norādīja Ameriks.

Attiecībā uz "katapultēšanos" eirodeputāts atgādināja, ka "katapultēties" vēlējās 300 kandidāti, bet vietas bija tikai astoņas, tādēļ ievēlēšana bija liels gods.

Pēc Amerika domām, tagad no Rīgā palikušajiem deputātiem būs atkarīgs tas, kāda būs katra ietekme.

"Divu partiju priekšsēdētāji ir ievēlēti Eiroparlamentā, un tas atstāj brīvu telpu nākamajiem līderiem sevi pieteikt un parādīt. Taču ambīciju izrādījās vairāk nekā reālas varēšanas.

Šobrīd dažiem deputātiem ir vēlme eksperimentēt. Visi tie deputāti, kas šobrīd veido kaut kādas frakcijas, ir izslēgti no savām partijām," norādīja Ameriks.

Viņš uzskata, ka tas, ka izslēgtie deputāti cenšas diktēt savus nosacījumus, neiet par labu nedz politiskiem, nedz saimnieciskiem jautājumiem domē.

"Tāpēc domāju, ka pareizi ir pirmdienā, 19. augustā, saprast - kas grib reāli strādāt? Šodien ir reāls piedāvājums - Oļegs Burovs, jo otrs piedāvājums - Viesturs Zeps - ir tā kā pieteikts, bet paši opozīcijas pārstāvji nebūtu gatavi, manuprāt, viņu atbalstīt," norādīja politiķis.

Viņš uzskata, ka vai nu deputāti ievēlēs Oļegu Burovu, vienosies un turpinās darbu, vai arī sāksies "cita spēle".

Мэр Риги Нил Ушаков и вице-мэр Риги Андрис Америкс - Sputnik Latvija
Politika
Ušakovs un Ameriks Eiropas Parlamentā iestājās par sankciju pastiprināšanu pret KF

Ameriks neuzskata, ka domes pārrunu lūzuma punkts būtu vicemēra un Rīgas domes valdes locekļa Vadima Baraņņika postenis. Pēc viņa domām, galvenā problēma ir tajā, ka starp 60 Rīgas domes deputātiem šobrīd nav neviena, kuram būtu neapstrīdama autoritāte un kurā visi būtu gatavi ieklausīties.

"Par visiem var teikt - viņš nē, jo ir labāki par viņu. Jautājums, ko nozīmē labāks, un kā tas izpaužas?" vaicā politiķis, uzsverot, ka galvenā problēma ir nevis kaut kādi amati, bet gan savstarpēja deputātu neuzticēšanās.

Viņš norādīja, ka emocijas nekad nesniedz racionālu darba plānu jebkurai koalīcijai. Tas ir taisnīgi sacīts arī "Saskaņas" un "Neatkarīgo deputātu frakcijas" konfliktā.

"Ir jānonāk līdz kādai racionālai izpratnei - vai šis deputātu sastāvs ir gatavs vēl divus gadus strādāt, vai… Jo balsojums par RD priekšsēdētāju ir svarīgs, bet tikpat vai vēl svarīgāks ir balsojums par nākamā gada RD budžetu. Kā par to vienoties?

Mēs šodien runājam - sodīt Baraņņiku vai nesodīt, vai Rosļikovu? Īstenībā Rosļikovs ir labs [attīstības] komitejas vadītājs, bet par to nav runa. Runa ir par to, ko viņš šobrīd pārstāv?

"Saskaņa" ir apvainojusies uz četrinieku, no Bordāna partijas izslēgtie neuzticas, piemēram, Burovam. Tad kura ir tā ideālā forma, kam jūs uzticaties?

Vēl ir divu trīs nedēļu pārdomu posms. Es teiktu, ļoti labi. Es gribētu aicināt visus padomāt, pakonsultēties ar sievu, draudzeni, mammu, un tad tajā nedēļā pirms 19. augusta sēžamies pie viena galda un sakām - esam drusku atpūtušies, izvēdinājuši galvas un tagad vienojamies, vai esam gatavi kopā strādāt?

Es saprotu, ka "Vienotības", Bordāna partijas uzstādījums ir vēlēšanas un tā… bet tas ir nepietiekami," paziņoja Ameriks.

Atsevišķu Rīgas domes deputātu izteicieni sakarā ar radušos situāciju atgādināja viņam skolas laiku dzejolīti: "Tad, kad negrims akmens smags, paliks taisns āža rags; rietumos kad saule lēks, vilks ar kazu mieru slēgs."

Члены ЕП на сессии в Страсбурге - Sputnik Latvija
Politika
Spļāviens krieviem sejā: Mamikins novērtēja Ušakova balsojumu par sankcijām

"Atkārtoju. Ameriks un Ušakovs ir ievēlēti EP un ir prom. Ir jāparādās cilvēkiem, kuri vieno. Nav neaizvietojamu cilvēku. Tas ir liels izaicinājums gan GKR, gan "Saskaņai", gan visām valdības partijām, kuras mēģina tur kaut kā sadzīvot. Katram ir kaut kāds mērķis. Vilkam ar kazu būs tas miers jāslēdz," uzskata politiķis.

Viņš padalījās kuluāru ziņās par to, ka Jaunā konservatīvā partija grasās par līderi virzīt Juri Jurašu, kuru Saeima izdevusi kriminālvajāšanai. Pēc Amerika rīcībā esošajām ziņām, JKP ir ieinteresēta tajā, lai vēlēšanas notiktu pēc iespējas agrāk.

"Zaudētājos paliks tie, kas šodien visvairāk aicina uz tām vēlēšanām. Viena daļa no viņiem dzīvo interneta realitātē vai sociālajā burbulī. Viens otru uzmundrina tviterī vai feisbukā, bet cilvēku reālā dzīve ir stipri tālu no tā feisbuka burbuļa. Tajā situācijā, kādā esam, var izrādīties, ka GKR un "Saskaņai" tāpat būs vairākums," norādīja Ameriks.

Viņš uzskata, ka galu gala vēlēšanu nebūs, kaut gan politika mēdz būt neprognozējama.

"Taču politiskā pieredze man liek teikt, ka beigās tomēr vilks ar kazu mieru slēgs," nobeigumā sacīja Ameriks.

Ziņu lente
0